Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

САУ розкритикував законопроект про збільшення граничного терміну утримання під вартою

6 лютого 2017, 10:29
489
1
Автор:
Реклама

Рада адвокатів України призвала голову Верховної Ради Андрія Парубия і народних депутатів відмовитися від повторного включення до розгляду законопроекту № 5490 "Про внесення змін до Карного процесуального кодексу (відносно удосконалення механізмів забезпечення завдань карного виробництва)" і відхилити подібні ініціативи у разі їх повторного внесення.

У САУ вважають, що у разі ухвалення законопроекту будуть створені умови для ліквідації інституту професійної юридичної допомоги на стадії досудового розслідування. Принцип змагальності перетвориться на суто декларативний, оскільки передбачається повне "панування" сторони звинувачення в ході досудового виробництва.

Рада не схвалила пропозицію про перенесенні відкриття матеріалів карного виробництва сторонами із стадії попереднього розслідування на судову стадію - стадію підготовчого виробництва, оскільки таким чином особа втрачає можливість захисту навіть на останньому етапі досудового розслідування, у тому числі і в аспекті обізнаності про остаточну підозру і можливість його спростування, права на оскарження процесуальних рішень, дій або бездіяльності суду, слідчого судді, прокурора, слідчого і так далі

Також вказано на протиріччя конституційним нормам і європейській практиці положень законопроекту о збільшенні до 18 місяців максимально допустимого терміну утримання під вартою для випадків, коли йдеться про особливо складні карні виробництва по особливо тяжких злочинах, здійснених організованими групами, злочинними організаціями. Такий підхід суперечить принципу правової визначеності, оскільки існує ризик того, що за відсутності визначеного в законі поняття "Особливо складне карне виробництво" таке виключення перетвориться на загальне правило, для застосування якого досить буде формальне вказати під час кваліфікації на скоєння злочину організованою групою або злочинною організацією.

Крім того, в САУ вважають, що законопроект відкриває необмежені можливості і для зловживання стороною звинувачення своїм правом на повторний напрям звинувачувального акту до суду без виправлення відповідних недоліків. Передбачається, що суд не має права повторно повернути наданий прокурором звинувачувальний акт і усі недоробки слідчих і прокурорів пропонується перекласти на суди. Порушує Конституцію і положення про продовження функції досудового розслідування прокуратури до листопада 2019 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини