Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Громадська рада доброчесності : куди йдемо?

21 листопада 2016, 17:50
1195
0
Реклама

21 листопада Асоціація юристів України спільно з Радою Європи і Вищою кваліфікаційною комісією суддів України провела круглий стіл на тему "Куди йдемо? Чи правила роботи Громадської ради доброчесності".

Якщо на попередніх заходах обговорювалися риски створення Ради і процес відбору громадських діячівто сьогодні говорили про правила перевірки суддів з вже обраними членами цього органу.

Так, одній з ключових тим були питання публічності негативного укладення Громадської ради доброчесності : чи може воно бути оголошено до узгодження ВККС, чи повідомляються про такий результат самі судді для подачі заперечень і на якому етапі і т. д.

Зокрема, Світлана Глущенкодиректор Департаменту Вищого спецсуду по розгляду цивільних і карних справ, упевнена, що інформація про суддю має бути захищена від розголошування. Ця думка була розширена членом ради від ГО "Центр політико-правових реформ" Романом Куйбидой, який вважає, що інформація не повинна розголошуватися в інших цілях, ніж ті, для яких вона збиралася. Це здається очевидним, і члени Ради згодні з цим, але порукою її захисту служитиме тільки їх репутація. До того ж дещо утрудняє це завдання позиція, озвучена Романом Маселко (член Ради від "Трансперенси Интернешнл Україна" і "Автомайдану") - робота Ради має бути публічна і фіксуватися. Про цей принцип він згадав в контексті спілкування з суддями, що перевірялися, - як, не дискредитувавши Раду, дати можливість судді з'являтися пояснення за зібраною про нього інформацією.

Як повідомив Р. Куйбида, ці і інші процедурні питання будуть врегульовані Радою шляхом прийняття регламенту. За його словами, немає необхідності приймати більший документ, оскільки він регулюватиме тільки внутрішні правила поведінка в цьому громадському органі. Вже зараз визначено, що деталізувати і регулювати положення, які є в законі, не будуть. Проте, питання відповідальності членів (який також турбував учасників заходу) буде вирішений - Рада встановить стандарти поведінки, за порушення яких буде припинятися членство.

Питання відповідальності піднімалося в контексті уповноважених на прийняття укладення - чи буде воно прийматися повним складом Ради (20 чоловік) або допустиме прийняття колегією (5 чоловік). Так, член Ради суддів України Тетяна Чумаченко упевнена, що визначати, чи доброчесний суддя, "п'ятірка" не може - усі укладення по недоброчесності повинні прийматися тільки Радою. Швидше за все, питання буде врегульовано компромісом. Як пояснив Р. Куйбида, укладення може прийматися у рамках колегії, але в окремих випадках (мінімальна перевага голосів - 3 проти 2; ініціатива членів колегії) питання його прийняття передається на дозвіл Раді. Крім того, стосовно розподілу справ він пояснив, що передавати їх буде або Рада рішенням, або буде затверджений алгоритм їх розподілу.

Члени Ради зобов'язані керуватися стандартами і рекомендаціями Ради Європи відносно незалежності суддів. Зокрема, оскільки інформація про суддю добуватиметься з відкритих джерел, члени Ради повинні стежити за її надійністю і достовірністю. Оцінювання повинне грунтуватися на достатній кількості доказів. У свою чергу, оцінюваний суддя повинен мати доступ до будь-якого доказу і можливість його оскарження.

Відмітимо, що гарантований законом безкоштовний доступ до реєстрів можливо не зможуть реалізувати - членам Ради доведеться самим шукати засобу на оплату відомостей. Також їм належить самим знайти приміщення для зборів, оскільки ВККС доки не має можливості його надати. Крім того, проблеми зі збором доказів можуть виникнути через обмеженість доступних відомостей реєстрів. Як пояснив Р. Маселко, серед суддів, що перевіряються, можуть бути однофамільці, у тому числі, повні тезки, тому необхідно налагодити обмін інформацією з ВККС - перевірка вже зібраної інформації (у тому числі і службовою) зробить роботу Ради ефективнішою.

"Громадська рада доброчесності не полюватиме на відьом, не зводитиме рахунки. Ми прийшли для того, щоб очистити судову владу і забезпечити право на незалежний суд. Судді повинні зрозуміти, що вони служать суспільству, а не владі", - так заявив Р. Маселко і йому хочеться вірити.

Нагадаємо, згідно Закону "Про судоустрій і статус суддів" Громадська рада доброчесності створюється з метою сприяння ВККС у встановленні відповідності судді (кандидата на посаду судді) критеріям професійної етики і доброчесності для цілей кваліфікаційного оцінювання. Рада: 1) збирає, перевіряє і аналізує інформацію відносно судді (кандидата на посаду судді); 2) надає ВККС інформацію про суддю (кандидатові); 3) надає, за наявності відповідних підстав, ВККС укладення про невідповідність судді (кандидата) критеріям професійної етики і доброчесності, яке додається до досьє кандидата на посаду судді або до суддівського досьє; 4) делегує уповноваженого представника для участі в засіданні ВККС відносно кваліфікаційного оцінювання судді (кандидата); 5) має право створити інформаційний портал для збору інформації про професійну етику і доброчесність суддів, кандидатів на посаду судді.

Марина Ясинская

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини