Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

IV форум юрисконсультів : готові до гіршого

Реклама

Форум юрисконсультів зібрав не лише in house юристів, але і зовнішніх радників - юристів, що притягаються з провідних юридичних фірм.

У кінці дня відбувся баттл між ними. Команда юрисконсультів (Максим Бугайрадник з юридичних питань TNT Україна, Ігор Гольченкодиректор по комплаенсу Group DF International, Дмитро Таранчуккерівник юридичного департаменту ПАО "Фармак") і команда зовнішніх радників (Армен Хачатурянстарший партнер ЮФ Asters, Олексій Феливкерівний партнер МЮФ Integrites, Філіп Гриффинпартнер, керівник практики obbying&GR Eterna Law, Олег Мальскийкерівний партнер Eterna Law) шукали компроміс в співіснуванні на юридичним ринку. Обговорювалися питання що віддаються на аутсорс справ, бюджету і відповідальності за результат.

У грошових питаннях in house юристи і зовнішні радники прогнозовано не зійшлися - перші вважають, що доводиться платити за годинник, другий, - що добрий результат вимагає часу, і цей час має бути гідно сплачений. Ну а усі інші розбіжності породжені якраз питанням оплати. Чи варто платити більше за те, що можеш зробити сам, і, притягаючи зовнішніх юристів, тим самим визнатися працедавцеві у власній неспроможності - так можна грубо сформулювати сенс обміну завуальованими репліками. Юрисконсульти вважають себе посередниками, що продають послуги зовнішніх юристів працедавцям, при цьому зовнішні упевнені, що вони дуже часто виступають проти залучення в проекти сторонніх.

Зійшлися ж учасники баттла на тому, що усі вони працюють на бізнес, тому можна сказати, що перемогла дружба, хоча за підсумками голосування незначну перевагу отримали зовнішні радники.

Усі підняті впродовж дня питання, будь то сфера судової практики, корпоративних стосунків, податкових суперечок або карного процесу, так або інакше, торкалися реформ, що приводяться. Юристи не перестають "жити в епоху змін", тому завжди готові пристосуватися, як помітив Максим Лавриновичкерівний партнер ЮФ "Лавринович і партнери".

Саме бізнес-викликам 2016 року була присвячена перша панельна дискусія, в якій також взяли участь Василь Яницкийзаступник голови ВР з питань правової політики і правосуддя, Валентин Загариякерівний партнер АТ "Спенсер і Кауфман", Світлана Романовадиректор по правовому забезпеченню "Метинвест Холдинг", Сергій Пановначальник юрдепартамента "Укрсиббанку". Юристи зійшлися в думці, що усі реформи (судова, старанного виробництва, поліцейська), що проводяться, в рівній мірі зачіпають їх професійну діяльність. Також багато говорили про перспективи переходу бізнесу "на світлу сторону" - в сенсі того, що усе більшого значення набирають питання compliance. Зокрема, С. Панів вважає, що скоро "сірому" бізнесу не буде місця, банки не відкриватимуть рахунки "сірим" структурам. Зрозуміло, що це поступовий перехід, але корпоративні юристи вже зараз повинні враховувати тенденції і наслідувати їх.

На парраллельных секціях обговорювали, зокрема, проблемні питання корпоративних стосунків, у тому числі, і больові точки в зміні процесу реєстрації. Реформи у сфері реєстрації, що проводяться Мінюстом, традиційно критикують. Проте, були відмічені і позитивні моменти. Павло Мороззаступник Міністра юстиції з питань державної реєстрації, погодившись, що перші зміни не вплинули на рейдерські схеми, вказав на результативність роботи комісії при Мінюсті по розгляду скарг у сфері реєстрації, і на нещодавно прийнятий "антирейдерський" закон, покликаний ці схеми поламати. Він вважає, що завдяки закону, рейдерські схеми перейдуть в площину судової влади. Відмітимо, що представники банків насторожено сприйняли передбачену можливість блокування здійснення дій держреєстратором впродовж 10 днів по зверненню власника. Вони вважають, що ці процеси можуть стати нескінченними, оскільки не передбачено достатніх підстав відмови при повторному зверненні після того, як не було надано, наприклад, рішення суду. Також не усім зрозуміле введення нотаріального посвідчення підписів, оскільки будь-яке суспільство не зможе затвердити зміни без дотримання цієї процедури.

Мінюст гордиться, що реформа у сфері реєстрації дозволила Україні піднятися в рейтингу Doing Business. Але, як справедливо помітила Олена Перцовакерівник департаменту судової практики Pavlenko Legal Group, власникові, у якого відбирають бізнес, все одно, яке місце займає Україна. При цьому вона позитивно оцінила комісію при Мінюсті - практика показала, що необхідне рішення можна отримати набагато швидше чим через суд. При цьому, звичайно варто пам'ятати про допустимі підстави звернення. На її думку, важливим видається інститут забезпечення позову, але тут теж важливо уникати помилок (у діях можуть відмовити, якщо в рішенні, наприклад, неправильно вказана назва реєстру). У таких випадках слідує або оскаржити або просити нове забезпечення.

І якщо у сфері реєстрації вже борються з проблемами, породженими реформою, то проблеми з ТОВ ще тільки очікуються. Про новели і перспективи прийняття законопроекту про ТОВ розповів Олександр Онуфриенкодиректор юридичного департаменту керівник компанії "КИНТО". Як досвідчений юрист, він відразу звернув увагу на риски прийняття і розвіяв міфи про те, що можна ухвалити ідеальний закон або ж перевести хороший іноземний на наші реалії. Так, він вважає недоцільною можливість підпорядкування цього інституту іноземному праву, а також зобов'язання прийняти нового учасника. Стосовно останнього для нього очевидна неможливість реалізації подібного рішення на практиці. А. Онуфриенко упевнений, що не варто повторювати помилки Закону про АТ - адже після його прийняття АТ стали переходити в ТОВ, а значить, зміни в регулюванні ТОВ приведуть до переходу в ЧП.

Програма форуму була насыщенна і різноманітна: окрім згаданих тим обговорювалися проблеми оподаткування, судової практики, трудових стосунків, податкових суперечок, кримінально-правового захисту бізнесу.

І, хоча форум скликався для юрисконсультів, доповіді представників юридичних фірм, суддів і чиновників не були зайвими. Як показав баттл із зовнішніми радниками, запорука успішного бізнесу - взаємодія і співпраця різних фахівців. Надійні тили представляються особливо важливими в лавині грандіозних реформ. Зустріти їх юрисконсульти, на яких спирається бізнес, обіцяють у всеозброєнні.

Марина Ясинская

Фото Юрпрактики

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини