Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Запропоновано ухвалити Закон про захист тих, що викривають

29 серпня 2016, 15:35
1393
2
Реклама

У кінці липня групою депутатів до парламенту був поданий законопроект № 4038а "Про захист тих, що викривають і розкриття інформації про шкоду або загрозу громадським інтересам"розроблений коаліцією громадських організацій "Ініціатива 11" спільно з Реанімаційним Пакетом Реформ. Ініціатори закликають вже у вересні розглянути і ухвалити законопроект в першому читанні.

Закон покликаний визначити організаційні і правові умови і порядок розкриття інформації про шкоду або загрозу громадським інтересам, права, гарантії і механізми захисту тих, що викривають такої інформації.

Згідно із законопроектом, викриває - фізична особа, яка за наявності обгрунтованого переконання, що інформація є достовірною, розкрила або здійснила підтверджену реальними діями спробу розкрити інформацію про шкоду або загрозу громадським інтересам з боку інших осіб, якщо така інформація стала йому відома у зв'язку з його трудовою, професійною, господарською, громадською, науковою діяльністю, проходженням служби або навчання, або участю в передбачених законодавством процедурах, які є обов'язковими для початку такої діяльності, проходження служби або навчання.

При цьому інформація про шкоду або загрозу громадським інтересам - це інформація про:

- порушенні прав людини;

- карному злочині, у тому числі незавершеному;

- аваріях, катастрофах, небезпечних природних явищах і інших надзвичайних подіях, які сталися, або небезпека яких реально виникла;

- харчових продуктах, предметах побуту (чи загрозі погіршення їх якості), які є небезпечними для життя і здоров'я людини;

- админправонарушении, пов'язаному з корупцією;

- дисциплінарній провині, админправонарушении, інших діях або бездіяльності суб'єктів владних повноважень, юридичних осіб, їх посадових або службових осіб, фізичних осіб, що заподіяли збиток конституційному пристрою України, життю, здоров'ю або безпеці людини, стану довкілля, світу і безпеки людства або створеній реальній загрозі спричинення такого збитку.

Передбачається, що дія такого закону поширюється на тих, що викривають інформації про карні правопорушення в частині, не врегульованій Законом України про забезпечення безпеки осіб, що беруть участь в карному судочинстві.

Законопроектом визначено: канали (внутрішні, регулярні, зовнішні) і процедури розкриття інформації; вимоги до розкриття інформації; заходи по захисту тих, що викривають, механізм фінансування такого захисту і так далі

Передбачено, що у разі, якщо розкриття інформації дозволило повернути засоби до бюджетувикриває виплачується грошове винагорода - 10 % повернених засобів.

Законопроектом пропонуються такі гарантії захисту тих, що викривають:

- захист незалежно від того, торкалося викриття зловживання державними органами або приватними компаніями;
- гарантія анонімності;
- захист від громадянської відповідальності за поширення недостовірної інформації і від карної відповідальності за розголошування державної, комерційної таємниці або службової інформації;
- захист викривача від звільнення, у разі звільнення - заробітна плата буде збережена впродовж 2 років;
- безпечні канали для викриття на вибір (можливість звернутися не лише в компетентні органи, але і до медіа, громадськості).

Також пропонується створити Єдиний реєстр справ тих, що викриваютьу якому розміщуватимуться усі матеріали справ про порушення прав і захист тих, що викривають і членів їх сімей, що знаходяться під попереднім захистом.

Контроль за дотриманням прав тих, що викривають і забезпеченням їх захисту здійснюватиметься Уповноваженим ВР з прав людини; а у сфері захисту тих, що викривають, які повідомляють про корупційні правопорушення, - Нацагентством по попередженню корупції.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини