Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Юрист IT- покоління: виживання в цифрову епоху

26 травня 2016, 16:45
11076
4
Автор:
Реклама

Як ви думаєте, яким буде юрист через 10, 50, 100 років? Наскільки технології змінять юриспруденцію, і якими послугами цікавитимуться клієнти? Може, юристів повністю замінять роботи?

Ні для кого вже не секрет, що цього місяця юрист з штучним інтелектом "Рос" був найнятий на свою першу юрфірму Baker & Hostetler. І це тільки почало. Технології наздоганяють нас з неймовірною швидкістю. Те, що учора здавалося смішною вигадкою, сьогодні стає шокуючою реальністю.

Скандально відомий британський юрист Річард Сасскинд, автор книги "Майбутнє права", в одному інтерв'ю сказав: "Конкуренти, які вас "вбивають", не будуть схожі на вас". Мабуть, Сасскинд мав на увазі, що потрібно крокувати в ногу з прогресом, інакше юристам не вижити в цифрову епоху.

Отже, до чого ж треба бути готовим юристам і як не залишатися динозаврами на ринку інновацій? Усе це і багато чого ще цікавого обговорили на Міжнародній конференції юридичних інновацій, яка відбулася в Києві 25 травня 2016 року за підтримки OpenLex.

Юрист наступного покоління

"Рано чи пізно право буде автоматизовано. Вже через п'ять років усе може кардинально перекинутися" - передбачив керівний партнер ЮФ "Симплоер" Антон Вашкевичспілкуючись з учасниками конференції із скайпу. Юрист розповів, що вирішувати завдання юрдепартаментов треба за допомогою IT- технологій, поліпшення карт процесів і спрощення документообігу.

Сучасний юрист повинен розбиратися не лише в законодавстві, але і спілкуватися на мові програмування. А. Вашкевич вважає, що у наш час юристам не перешкодило б пройти курс Java Script для поліпшення роботи.

"Я не вірю, що юрист може стати програмістом на 100 % - не погодився з А. Вашкевичем координатор ІТ- практики ЮФ SayenkoKharenko Микита Полатайко. До речі, саме він заснував перший в Україні онлайн-конструктор договорів SmartDoc (генерує договори індивідуально під клієнта), так що про програмування юристові відомо не з чуток. Зі свого досвіду Н. Полатайко знає, що якщо не залучити досить професіоналів на підготовку техзадания, то навряд чи щось вийде.

Чи досить досвіду в програмуванні? За версією журналу "Legal success", юрист має також бути фінансистом, маркетологом, менеджером і HR. "Щоб вижити в XXI столітті, юрист повинен дізнатися трішки про усе" - резюмував Хольгер Цшайгегендиректор видавництва Infotropic Media.

Smart office

Також важливо правильно настроїти роботу юрфірми. Приміром, партнер ЮФ "Правовий альянс" Юрій Горбатенко розповів, що його фірма зараз працює у формі Smart office. Це означає, що юристи не сидять в офісі, а працюють видалено. Юрфірма навіть не обладнала спеціальні місця для юристів: в офісі є тільки переговорні, кухня і місце для секретаря. Таким чином, співробітники фірми можуть самостійно розподіляти час для роботи і не треба кожного разу відпрошуватися у особистих справах. Звичайно, робота контролюється і має бути зроблена вчасно. Для комунікації використовуються усі можливі сервіси: відео-чати, Google - apps і тому подібне. Усі внутрішні питання, пов'язані з HR, документообігом, менеджментом, допомагає вирішити сервер-система Terrasoft.

Такий підхід, по словах Ю. Горбатенко, спрощує життя юриста і дає можливість стати ближче до клієнта. Крім того, це значно зменшує витрати на офіс. Живе спілкування на фірмі також є присутнім - раз на тиждень співробітники збираються, щоб обговорити питання діяльності компанії. Зустрічі передбачені не лише в офісі, але і у більше неформальній обстановці.

На шляху до досконалості: онлайн-юстиція без чиновників

До зміни формату роботи почали прагнути навіть держоргани. Станіслав Куценкокерівник головного територіального управління юстиції в м. Києві, розповів про вже запущене проекті "Онлайн-будинок юстиції". Головною метою цієї ініціативи є переклад в онлайн-режим усього спілкування у сфері юстиції. Зараз запущена система повторної видачі документів, яка на даний момент через онлайн-запит видає приблизно 17 документів. Також передбачається електронна реєстрація громадських організацій і ЗМІ. В майбутньому планується впровадити:

- онлайн-перевірку наявності старанного виробництва;
- перевірку стадії старанного виробництва;
- внесення змін до статуту в режимі онлайн;
- онлайн-реєстрацію бізнесу.

Крім того, проектом встановлена особлива система відбору співробітників юстиції. Головними вимогами до чиновників є: комунікабельність, стрессоустойчивость, хороші комп'ютерні навички і знання іноземної мови. До речі, вивчення англійського в держорганах вирішено зробити глобальним. Вже функціонує система Lingva.skills, яка пропонує держслужбовцям безкоштовно вивчати англійську мову онлайн з будь-якого рівня.

Полегшуємо життя юристові: додатки в допомогу

Директор Асоціації "Інформаційні технології України" Віктор Валеев розповів про зарубіжні застосування, які значно спрощують життя юристові і юрфірмі :

- Docket alarm - допомагає здійснити пошук мільйона позовів, отримувати повідомлення на будь-якому пристрої, аналізувати можливі наслідки судової справи;

- Littler - платформа для відбору професійних юристів, де можна поставити питання з приводу прийняття на роботу юриста і упізнати можливі наслідки такого рішення. Додаток розроблений ЮФ Littler Mendelson;

- Priori Legal - на цій платформі можна підібрати найбільш відповідних юристів для вирішення конкретно вашої ситуації (у додатку є спеціальне поле, де коротко описується ваша справа).



І вітчизняний юрбизнес намагається не відставати в розробці корисних застосувань.

Приміром, адвокат АТ "Юскутум" Денис Овчаров розповів про мобільне застосування Legal Alarmяке за допомогою усього однієї кнопки викликає адвоката по місцезнаходженню клієнта в екстреній ситуації. З тієї миті, як клієнт натиснув тривожну кнопку, у АТ "Юскутум" відображається місце його знаходження і адвокати негайно виїжджають на допомогу. Додаток розрахований на клієнтів не лише з Києва, але і з інших регіонів України. Для надання послуг в регіонах АТ "Юскутум" відбирало не просто професійних адвокатів, а людей, доступних 24 години в добу, яка може швидко реагувати на виклик. Крім того, Legal Alarm містить ради і покрокові інструкції, які допомагають клієнтові захистити свої права при проблемах з правоохоронними органами до прибуття адвоката.

Також в Україні за вас багато що зробить оновлена і значно поліпшена Платформа LIGA : ZAKON. Нові формати подачі інформації (відео, инфографика) дають можливість розібратися в наслідках законодавчих нововведень не лише фахівцям в правовій сфері, але і топ- і мидл-менеджерам, тим, хто приймає бізнес-рішення.

Платформа LIGA : ZAKON пропонує нові сервіси для бізнесуприміром, МОНІТОРИНГ КОНТРАГЕНТІВ - систему перевірки бізнес-партнерів. Усі модулі, продукти і сервіси пов'язані через Платформу між собою прямими і зворотними посиланнями, кросс-модульными зв'язками, є можливість єдиного пошуку у рамках усього інформаційного простору. Також Платформа LIGA : ZAKON тепер стала своєрідним мостом між бізнесом і владою. Адже користувачі можуть поставити лайк/дислайк біля нормативного акту, а також висловити свою думку в спеціальній анкеті. Думка бізнесу про нормативний акт донесуть у відповідні держструктури.

Автоматизована юрфірма: що для цього потрібне?

Євгеній Бессарабовкерівний партнер компанії PSA Consulting & Management Systems, розповів, що запорука успішної автоматизації роботи юрфірми складається з:

- чіткого розуміння системи управління і розвитку вашої фірми.

- вірного вибору ПО, а також правильного впровадження такого ПО.

Для ефективної діяльності сучасних компаній важливе впровадження CRM (Customer Relationship Management) - прикладного програмного забезпечення для організацій, призначеної для автоматизації стратегій взаємодії з клієнтами, зокрема, для підвищення рівня продажів, оптимізації маркетингу і поліпшення обслуговування клієнтів шляхом збереження інформації про клієнтів і історію взаємин з ними, встановлення і поліпшення бізнес-процесів і наступного аналізу результатів.

На думку Євгенія Бессарабова, юрфірмі бажано встановити такі системи:

- систему обліку часу (у вигляді щоденних звітів, табелів, що дозволяє зберігати результати робіт з описом по окремих проектах);

- систему обліку витрат (у вигляді звітів, які відображають понеченные витрати в розрізі окремих проектів)

- білінгову систему - прикладне програмне забезпечення для підтримки бізнес-процесів, що передбачає тарифікацію, виставляння рахунків абонентам, обробку платежів.

При такій автоматизованій роботі не забувайте про захист цих клієнтів. Генеральний менеджер компанії ISSP GROUP Роман Сологуб стверджує, що компанія повинна захистити дані на усіх пристроях, а також встановити посилену аутентифікацію. Технології зараз дозволяють багато що: Р. Сологуб навіть продемонстрував флешку, яка самознищується дистанційно при втраті.

Cryptonomica і комерційний арбітраж в режимі онлайн

Використовуючи криптографію, електронний документообіг і відеочат, комерційний арбітраж може розглядати справи онлайн. Такий арбітраж був заснований в Лондоні розробниками проекту Cryptonomica Максимом Барышниковым і Віктором Агеевым. Цей міжнародний комерційний арбітраж автоматично визнає електронні підписи користувачів Cryptonomica. Оскільки арбітраж розглядає справу онлайн, то вам не треба приїжджати в інше місто і витрачатися на квиток. На вашу пошту або в кабінет користувача просто приходить повідомлення про час розгляду справи з посиланням на інтернет-ресурс, де відбудеться відео-чат з іншою стороною і арбітром. Сам же проект Cryptonomica надає єдиний стандарт для електронних документів, незалежно від законодавства в різних країнах. Користувач Cryptonomica самостійно генерує свій електронний ключ (тобто, відсутня передача конфіденційних даних) і передає публічний електронний ключ на зберігання у базу. Сертифіковані нотаріуси підтверджують зв'язок між користувачем і ключем.

Кристина Головко, ЮРЛИГА

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини