Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Запропоновано ухвалити Закон про офшори

13 квітня 2016, 13:10
1650
7
Реклама

У Раді групою депутатів зареєстрований законопроект № 4380 "Про податковий суверенітет України і офшорні компанії".

Основні завдання документу - визначити зміст податкового суверенітету України (як частини її політичного суверенітету) і понизити привабливість використання офшорних компаній з метою ухилення від оподаткування.

Так, для зниження привабливості використання офшорних компаній, а також оншорных компаній, інкорпорованих в країнах, з якими Україна уклала договори про уникнення подвійного оподаткування, законопроект вводить офшорне митояка по суті є внутрішнім податком і не підпадає під регулювання міжнародних договорів.

Об'єктом офшорного мита є фінансовий результат окремої угоди, стороною якого є офшорна (оншорная) компанія або резидент України, підконтрольний офшорній (оншорной) компанії, або окремий актив, який знаходиться у власності (управлінні, розпорядженні) резидента або офшорній компанії.

Передбачається, що усе політично значущі особи зобов'язані задекларувати свою власність, яка знаходиться в межах офшорної юрисдикції, і сплатити офшорне мито. Крім того, вони зобов'язані задекларувати таку власність як передумову для реєстрації кандидатом на посаду Президента України, народного/місцевого депутата, судді, прокурора та ін., а також для проходження конкурсу на посаду у виконавчій владі.

Законопроектом пропонується визначити перелік офшорів. Зараз вони визначені розпорядженням Кабміну (65 офшорних юрисдикцій). Проект же визначає офшорними 136 країн і територій, а також 14 країн, які формально не підпадають під визначення офшорних, але дозволяють створити в межах власних податкових юрисдикцій "офшорні" компанії, що мають ознаки безподаткових або низконалоговых.

При цьому запропоновано встановити чіткі правила для включення податкової юрисдикції в офшорний перелік і для виключення з нього. Крім того, встановлюються чіткі правила попереднього обнародування таких змін з метою адаптації бізнесу до нових умов.

Також зареєстрований супутній законопроект № 4381 про внесення змін до Податковий кодексоскільки необхідно доповнити перелік податків офшорним митом.

Проектом пропонується консолідувати у складі прибутку оподаткування резидента України прибутки, отримані його офшорними підрозділами і підконтрольними компаніями. При цьому збитки, що зазнали ними, не братимуться до уваги.

Також пропонується податковий дискримінувати офшорні компанії відносно неофшорних резидентів України. Крім того, запропоновано заборонити відшкодування ПДВ при експорті товарів (послуг), поставлених платниками ПДВ на користь офшорів або за їх посередництвом.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини