Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінфін розповів, як повинні фінансуватися ПТУ

15 березня 2016, 15:08
758
0
Автор:
Реклама

Мінфін в листі № 31-07010-07/23-516/663 роз'яснив особливості фінансування професійно-технічних учбових закладів.

Згідно ст. 27 Закону про Держбюджет на 2016 рік і нормам Бюджетного кодексу фінансування професійно-технічних учбових закладів здійснюється з обласних бюджетів і бюджетів міст обласного значення за рахунок власних засобів таких бюджетів.

Мінфіном був проведений моніторинг фінансового забезпечення ПТУ за рахунок засобів обласних і міських бюджетів. З метою надання підтримки місцевим бюджетам постановою Кабміну від 04.02.2016 р. № 41 "Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 16 вересня 2015 р. № 727" розподілено об'єм стабілізаційної дотації в сумі 500 млн. грн. з метою напряму вказаних засобів на витрати на професійно-технічну освіту. Розподіл цих засобів між обласним бюджетом і бюджетами міст обласного значення повинен здійснюватися обласними держадміністраціями.

Крім того, Міносвіти разом з обласними, Київською міський держадміністраціями Кабмін доручив прийняти заходи по модернізації мережі ПТУ з урахуванням необхідності укрупнення таких закладів і здійснення підготовки і перепідготовки робочих кадрів відповідно до потреб регіону і ринку праці, не допускаючи закриття ПТУ або перепрофілювання впродовж 2016 - 2018 років, а також скорочення чисельності працівників не більше 10 % щорічно.

А головам обласних держадміністрацій доручено забезпечити ухвалення рішень про затвердження відповідних місцевих бюджетів і з обліком в повному об'ємі витрат на підготовку робочих кадрів в професійно-технічних і інших учбових закладах.

Також обласним і Київською міською держадміністраціям за участю відповідних органів місцевого самоврядування доручено:

- розробити і затвердити плани заходів по забезпеченню і фінансуванню ПТУ;

- разом з Міносвіти, іншими зацікавленими центральними органами виконавчої влади забезпечити представлення в Мінекономрозвитку пропозицій про передачу з державної в комунальну власність відповідних ПТУ;

- розробити регіональні плани розвитку професійної освіти на 2016 - 2018 роки з урахуванням необхідності модернізації мережі професійно-технічних учбових закладів;

- у разі відсутності необхідної кількості засобів на фінансування ПТУ в містах обласного значення пропрацювати питання напряму бюджетам таких міст засобів обласного бюджету у вигляді міжбюджетних трансфертів, не використаних за станом на 1 січня 2016 року залишків субвенції на 2015 рік на підготовку робочих кадрів.

Мінфін відмітив, що за станом на 01.02.2016 р. об'єм нерозподілених вільних залишків засобів усього по Україні 18,9 млрд. грн.

Тому місцеві органи виконавчої влади і органи місцевого самоврядування повинні здійснити комплекс заходів для забезпечення розвитку професійно-технічної освіти у відповідному регіоні, підготовки кадрів відповідно до потреб регіонального ринку праці, збалансувало ринку праці робочих професій, поліпшення системи підготовки кадрів по найбільш затребуваними професіями серед працедавців регіонів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини