Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ГФС роз'яснила правила обліку податків, сплачених за кордоном, при визначенні податку на прибуток

10 грудня 2015, 17:43
1385
0
Автор:
Реклама

ГФС в листі № 26640/10/28-10-06-11 розповіла про облік податків, сплачених за кордоном, при визначенні податку на прибуток банку.

Відповідно до п. 137.1 ст. 137 НКподаток на прибуток підприємств нараховується платником самостійно по ставці, визначеній ст. 136 НК, від бази оподаткування, визначеної відповідно до ст. 135 НК.

Порядок усунення подвійного оподаткування встановлений ст. 13 НК.

Так, прибутки, отримані резидентом України (окрім фізосіб) з джерел за межами України, враховуються під час визначення його об'єкту і бази оподаткування в повному об'ємі.

При визначенні об'єкту і бази оподаткування витрати, здійснені резидентом України (окрім фізосіб) у зв'язку з отриманням прибутків з джерел походження за межами України, враховуються в порядку і розмірах, встановлених НК.

Суми податків і зборів, сплачені за межами України, зараховуються під час розрахунку податків і зборів в Україні за правилами, встановленим НК.

Для отримання права на зарахування податків і зборів, сплачених за межами Україниплатник зобов'язаний отримати від держоргану країни, де виходить такий дохід (прибуток), уповноваженого стягувати такий податок, довідку про суму сплаченого податку і збору, а також про базу і об'єкт оподаткування.

Відповідно до пп. 141.4.9 п. 141.4 ст. 141 НК суми податку на прибутокотримані з іноземних джерел, сплачені суб'єктами господарювання за кордоном, зараховуються під час сплати ними податку в Україні. При цьому зарахуванню підлягає сума податку, розрахована за правилами, встановленими розділом III НК.

Не підлягають зарахуванню в зменшення податкових зобов'язань такі податки, сплачені в інших країнах :

- податок на капітал/майно і приріст капіталу;

- поштові податки;

- податки на реалізацію (продаж);

- інші непрямі податки незалежно від того, чи підпадають вони під категорію прибуткових податків або обкладаються іншими податками згідно із законодавством іноземних держав.

Зарахування сплачених за митною межею України сум податку здійснюється за умови представлення письмового підтвердження контролюючого органу іншої держави відносно факту сплати такого податку і за наявності діючого міжнародного договору України про уникнення подвійного оподаткування прибутків.

Розмір зарахованих сум податку з іноземних джерел впродовж податкового (звітного) періоду не може перевищувати суми податку, яка підлягає сплаті в Україні таким платником податку впродовж такого періоду.

Таким чином, сума податку з прибуткуотриманою з іноземних джерел і сплаченою впродовж звітного року за кордоном, не може перевищувати суму податкового зобов'язання по податку на прибуток, який підлягає сплаті в Україні за такий звітний рік.

При цьому сума перевищення податкусплаченого за кордоном, над сумою податкового зобов'язання за такий звітний період не враховується в зменшення податкових зобов'язань з цього податку в наступних звітних періодах.

Таке зарахування здійснюється за умови, що платником податків при визначенні об'єкту оподаткування дотримані вимоги ст. 13 НК відносно порядку обліку прибутків і витрат при визначенні об'єкту оподаткування.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини