Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зміни відносно переходу прав землекористування не вирішують проблем, - думка

10 грудня 2015, 13:12
1514
5
Реклама

8 грудня 2015 року в першому читанні прийнятий законопроект № 2027аметою якого є усунення юридичного дефекту ст. 120 Земельного кодексу України.

Так, в ст. 120 закріплений принцип єдності долі земельної ділянки і нерухомості, розташованої на такій ділянці. За загальним правилом до особи, яка придбала право власності на об'єкт нерухомості, переходить право на земельну ділянку під цим об'єктом, в тому ж об'ємі, в якому це право належало попередньому власникові об'єкту нерухомості. Виходячи з цього правила право переходить автоматично і не вимагає яких-небудь додаткових дій жодної із сторін угоди.

В той же час, на практиці виникає немало питань і проблем із застосуванням цього принципу. Найбільші труднощі виникають з переоформленням права користування на земельну ділянку і його державною реєстрацією. Наприклад, для реєстрації права оренди на земельну ділянку за новим власником об'єкту нерухомості часто потрібно переукладення договору оренди, що, у свою чергу, спричиняє за собою проходження ряду бюрократичних процедур, як правило, встановлених на місцевому рівні.

Також є різна практика застосування цієї статті при розділі майна подружжя у вигляді об'єкту нерухомості, побудованого на земельній ділянці, приватизованій в порядку безкоштовної приватизації одним з подружжя.

Положення законопроекту торкаються тільки випадків переоформлення права землекористування. Зокрема, пропонується зобов'язати власника земельної ділянки і старого власника об'єкту нерухомості розірвати договір оренди, а нового власника об'єкту нерухомості укласти договір оренди впродовж 30 днів з моменту державної реєстрації права власності на об'єкт нерухомості. У разі, якщо ділянка належала попередньому власникові об'єкту нерухомості на праві постійного користування, у вказаний рядків має бути припинене право постійного користування, а ділянка передана в користування новому власникові.

На наш погляд, ці зміни жодним чином не розв'яжуть існуючу проблему, а тільки її посилять.

У діючій редакції встановлений автоматичний перехід права, який, за нашим переконанням, не вимагає ніяких додаткових дій для виникнення такого права (розірвання договору оренди, укладення нового договору, реєстрації права і тп.). Ця норма, наприклад, є основою для звернення до суду у випадках, коли власник ділянки або попередній користувач є недобросовісними і перешкоджають новому власникові об'єкту нерухомості у використанні ділянки. Також ця конструкція дозволяє захищатися від податкових органів, які практикують одночасне нарахування орендної плати/земельного податку як відносно нового власника, так і відносно старого.

Стаття 120 в пропонованій редакції не дає ніяких гарантій, що договори у вказаний рядків будуть ув'язнені / розірвані. В той же час, така редакція однозначно відмінять автоматичний перехід і позбавляє сторони можливості ефективніше захистити їх права.

Олександра Федотова

На наш погляд, доцільно змінити правозастосовну практику, зокрема, шляхом роз'яснення норм ст. 120, винесення судових ухвал, які сприятимуть застосуванню вказаних норм як що встановлюють автоматичний перехід права без необхідності здійснення яких-небудь додаткових дій.

Вважаємо, що державна реєстрація права на землю повинна проводитися на підставі документів, що підтверджують перехід права власності на об'єкт нерухомості і документів, що встановлюють право, на земельну ділянку попереднього власника. За бажання сторін, в договір можна внести необхідні зміни.

Проте це не повинно бути обов'язковою умовою для виникнення і державної реєстрації права на землю. Як варіант, для законодавчих ініціатив може використаний алгоритм, закріплений в ст. 148-1 Земельного кодексу України.

Олександра Федотовапартнер АТ "Спенсер і Кауфманн", адвокат, кандидат юридичних наук

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини