Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: позиції Верховного Суду

Реклама

Верховний Суд України

Третейські суди не можуть вирішувати спори валютних боржників і банку

При розгляді справи 6-831цс14 Суд роз'яснивщо рішення третейського суду про солідарне стягнення заборгованості за кредитним договором з позичальника і поручителя в іноземній валюті було прийнято всупереч вимогам закону про порядок проведення грошових розрахунків на території України в іноземній валюті. Наявність в правовідношенні про проведення розрахунку за договором кредиту, наданого в іноземній валюті, концентрації суспільно-значущих публічних елементів не дозволяє віднести такі спори до спор суто приватного характеру між приватними особами, які можуть розглядатися в приватному порядку, - третейськими судами.

Не можна одночасно стягнути штраф і пеню

Розглянувши справу № 6-2003цс15 Суд роз'яснивщо штраф і пеня є одним видом цивільно-правової відповідальності, тому їх одночасне застосування за одно і те ж порушення - термінів виконання грошових зобов'язань за кредитним договором свідчить про недотримання положень, закріплених в статті 61 Конституції про заборону подвійної цивільно-правової відповідальності за одно і те ж порушення.

Умови договору поручительства про його дію до повного виконання зобов'язань за кредитним договором не встановлюють термін припинення поручительства

Розглянувши справу № 6-263цс15Суд роз'яснивщо умови договору поручительства про його дію до повного виконання зобов'язань за кредитним договором не свідчать про те, що цим договором встановлений термін припинення поручительства в розумінні статті 251 ГКтому у такому разі підлягають застосуванню норми частини четвертої статті 559 ГК про те, що поручительство припиняється, якщо кредитор впродовж шести місяців з дня настання терміну виконання основного зобов'язання не пред'явить вимоги до поручителя.

При виселенні з іпотечного будинку, придбаного не за рахунок кредиту, повинні надати інше житло

Розглянувши справу № 6-1484цс15Суд в черговий раз вказавщо особам, які виселяються з житла, що є предметом іпотеки, у зв'язку із зверненням стягнення, інше постійне житло надається тільки у тому випадку, коли іпотечне житло було придбане не за рахунок кредиту, забезпеченого іпотекою цього житла. Постійне житло, що надається особі, яку виселяють, має бути вказане в рішенні суду.

Неузгоджене з поручителем збільшення відсотків по кредиту припиняє поручительство

При розгляді справи 6-1161цс15 Суд роз'яснивщо внесення додатковою угодою змін в кредитний договір в частині збільшення розміру процентної ставки без згоди поручителя на такі зміни призводить до збільшення об'єму відповідальності останнього і призводить до припинення поручительства.

Для ухвалення рішення про повернення дитини матері в іншу країну необхідно встановити ряд фактів, що стосуються опіки

При розгляді справи № 6-1598цс15 Суд роз'яснив застосування Конвенції про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей. Для ухвалення рішення про повернення дитини необхідно встановити, по-перше, що дитина постійно проживала в Договірній державі безпосередньо перед переміщенням або утриманням (пункт "а" частини першої статті 3 Конвенції); по-друге, переміщення або утримання дитини було порушенням права на опіку або опікування відповідно до законодавства тієї держави, де дитина проживала (пункт "b" частини першої статті 3 Конвенції); по-третє, заявник фактично здійснював права на опіку до переміщення дитини або здійснював би такі права, коли б не переміщення або утримання (пункт "b" частини першої статті 3 Конвенції). Крім того, частиною другої статті 12, частинами першої, другої статті 13 і статтею 20 Конвенцій визначений вичерпний перелік обставин, за наявності яких суд має право відмовити в поверненні дитини в місце його постійного проживання. Про те, що дитина прижилася у своєму новому середовищі, можуть свідчити наступні факти: відвідує дошкільний учбовий заклад - сад, відвідує різні кухлі, за дитиною здійснюється медичний відхід, у дитини є свої друзі, захоплення, дитина має стабільні сімейні зв'язки, зміна мови спілкування і інші факти, що свідчать про те, що дитина вважає своє місце проживання постійним, комфортним і місцем проживання своєї сім'ї, і тому подібне.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини