Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які заходи повинні застосовувати СПФМ до клієнтів з ризикових держав?

5 листопада 2015, 17:19
979
0
Автор:
Реклама

Мінюст наказом від 16 жовтня 2015 року № 2011/5 відновив Положення про процедуру застосування заходів попередження відносно держав, які не виконують або неналежно виконують рекомендації міжнародних, міжурядових організацій, задіяних у сфері боротьби з легалізацією (відмиванням) прибутків, отриманих злочинним шляхом, фінансуванням тероризму і фінансуванням поширення зброї масового знищення.

Документ визначає процедуру застосування заходів суб'єктами первинного финмониторинга до країн, які не виконують або неналежно виконують рекомендації міжнародних, міжурядових організацій, задіяних у сфері боротьби з відмиванням прибутків (далі - ризиковані держави), і до клієнтів з таких держав.

Дія цього Положення поширюється на СПФМ - нотаріусів, адвокатів, адвокатські бюро і об'єднання суб'єктів господарювання, які надають юридичні послуги (за винятком осіб, що надають послуги у рамках трудових правовідносин) (далі - Суб'єкт), державне регулювання і нагляд за діяльністю яких здійснює Мінюст.

Відносно клієнтів з ризикованих держав Суб'єкти повинні робити наступні заходи:

- забезпечувати збір необхідної інформації про зміст їх діяльності, фінансовий стан, репутацію;

- забезпечувати перевірку достовірності і повноти інформації, отриманої від клієнта;

- приділяти підвищену увагу фінансовим операціям клієнта, які мають високу міру ризику відмивання прибутків.

Суб'єкти можуть встановлювати додаткові заходи відносно ризикованих країн і клієнтів з цих держав залежно від специфіки своєї діяльності.

Суб'єкт має право відмовитися від проведення фінансової операції у разі, якщо фінансова операція містить ознаки такій, що підлягає фінансовому моніторингу.

Про відмову в проведенні фінансової операції Суб'єкт зобов'язаний повідомити Госфинмониторинг впродовж 1 робочого дня, але не пізніше наступного робочого дня з дня відмови.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини