Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ухвалені закони про реструктуризацію держборгу

17 вересня 2015, 12:56
828
0
Реклама

Верховна Рада 17 вересня прийняла Закон (законопроект № 3057) "Про внесення змін до Закон про цінні папери і фондовий ринок відносно державних деривативов (відносно реструктуризації державного і гарантованого державою боргу і його часткового списання)".

Ухвалення Закону обумовлене необхідністю реалізації наслідків домовленостей із Спеціальним комітетом кредиторів відносно умов здійснення угод з державною і гарантованою державою боргом, зокрема, в частині списання 20% номінальній вартості непогашених зовнішніх державних і гарантованих державою єврооблігацій, з відповідними механізмами компенсації у разі істотного поліпшення економічного стану України.

Вводиться новий механізм здійснення державних запозичень - державний дериватів у вигляді цінного паперуякий розміщуватиметься державою на міжнародних фондових ринках і підтверджує зобов'язання України згідно з умовами його розміщення здійснити виплати його власникові у разі досягнення певних показників ВВП України.

Також регулюються окремі питання діяльності з держдериватами і держоблігаціями, зокрема, нерозповсюдження механізмів конвертації на облігації зовнішніх державних позик і державні деривати, можливість здійснення виплат по держоблігаціях в іншій, відмінною від грошовій формі, за згодою сторін, а також певні особливості розміщення госдеривативов і тому подібне. Зокрема, емісія державних деривативов не передбачає узгодження з НКЦБФР.

Також прийнятий Закон (законопроект № 3058) "Про внесення змін до Бюджетний кодекс України (відносно реструктуризації державного і гарантованого державою боргу і його часткового списання)".

Цим Законом, зокрема, вносяться такі зміни до Бюджетного кодексу:

- дається визначення новому терміну "бюджетне зобов'язання по державних дериватах";

- розширений перелік захищених витрат бюджету виплатами по державних дериватах;

- включені до складу витрат держбюджету виплати по державних дериватах і встановлено, що такі витрати здійснюються за рахунок засобів держбюджету.

Депутати прийняли і Закон (законопроект № 3059) "Про внесення змін до розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України відносно особливостей оподаткування при реструктуризації державного і гарантованого державою боргу і його частковому списанні".

Законом дозволяється зменшувати фінансовий результат до оподаткування на суму прибутків, які виникають у платників податку (перелік яких визначений Кабміном), які є боржниками (позичальниками) по зовнішніх кредитах (позикам), притягнених під державні гарантії, обслуговування і погашення яких здійснюється за рахунок засобів держбюджету.

Також передбачається не оподатковувати прибутки нерезидентів з джерелом походження з України по операціях по розміщенню нерезидентам державних деривативов, і прибутки, що виплачуються нерезидентам по держдериватах, згідно з умовами угод з державним боргом по державних зовнішніх запозиченнях і гарантованому державою боргу.

Фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму витрат, що виникають у платників податків за правилами бухгалтерського обліку при списанні безнадійної дебіторської заборгованості за поставлені товари (роботи, послуги), підлягають оплаті за рахунок засобів держбюджету.

Крім того, депутатами прийнято постанова (проект № 3056) "Про забезпечення фінансової стабілізації у країні у рамках виконання програми Міжнародного валютного фонду "Механізм розширеного фінансування".

Кабінету Міністрів доручено забезпечити здійснення угод з державним боргом по державних зовнішніх запозиченнях і гарантованому державою боргу на колишніх умовах здійснення в 2015 році угод з державним боргом по державних зовнішніми запозиченнями і гарантованому державою боргу, схвалені розпорядженням Кабміну від 27.08.2015 р. № 859-р.

Дозволяється тимчасове перевищення загального об'єму державного боргу і гарантованого державою боргу.

Кабміну в 3-місячний термін за результатами здійснення угод по державних зовнішніх запозиченнях і гарантованому державою боргу необхідно подати для схвалення Верховною Радою план заходів по приведенню загального об'єму державного боргу і гарантованого державою боргу до вимог, встановленим Бюджетним кодексом.

До 1 березня 2016 року Кабмін повинен надати ВР і Рахунковій палаті інформацію про результати здійснення в 2015 році угод спо державним зовнішнім запозиченням і гарантованому державою боргу. Рахунковій палаті рекомендовано в першому півріччі 2016 року здійснити фінансовий аудит і аудит ефективності відносно операцій, пов'язаних із здійсненням в 2015 році угод з державним боргом.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини