Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Правові вісті банківського сектора : перевірки НБУ, нові вимоги, санкції і адмінштрафи

21 травня 2015, 13:07
1848
0
Автор:
Реклама

Періодичність планових перевірок Нацбанку

C 15 травня 2015 року Нацбанк проводитиме планові перевірки фінансових установ не рідше, ніж раз в 3 року. Раніше такі перевірки проводилися регулярно раз на рік. Зміна не поширюється на перевірки кас банків відносно валютно-обмінних операцій.

Пов'язані з банком особи

До 29 травня 2015 року банки зобов'язані подати в НБУ списки пов'язаних з банком осіб з вказівкою типу такому зв'язку. Звіт тепер буде регулярним і обов'язковим - раз на місяць. При появі нової пов'язаної особи банк зобов'язаний оповістити НБУ наступного ж дня.

Деякі питання діяльності банків

При порушеннях банки зобов'язані оперативно підготувати план дій з виходу з такого положення і дотримувати виконання у рамках економічних нормативів і інших показників. НБУ новим постановою ввів формат таких документів за змістом і оформленню.

Нові вимоги до капіталу банків

По досвіду європейських країн НБУ встановлює норматив по достатності основного капіталу НЗ з 2019 року в об'ємі 7%. До 2020 року банки повинні також створити буфер капіталу, щоб бути в змозі протистояти економічній кризі. НБУ також встановив вимоги до системно-важливих банків.

Порядок застосування адміністративних штрафів

Тепер до відповідальності можуть притягуватися дві нові категорії осіб: пов'язані з банком особи і посадовці деяких небанківських фінансових установ-резидентів, нагляд за якими здійснює НБУ. У протокол про адміністративне правопорушення тепер можна вносити зауваження і пояснення, особі надається також право відмовитися підписувати протокол.

Санкції для небанківських фінансових установ

Втрачає силу положення № 192 з довгою назвою "Про застосування НБУ санкцій за порушення законодавства з питань запобігання і протидії легалізації (відмиванню) прибутків, отриманих злочинним способом, а також фінансування тероризму". Нове положення регулює застосування санкцій до небанківських фінансових установ-резидентів. Список включає платіжні організації або члени/учасники платіжних систем, окрім операторів поштового зв'язку по частині переказів грошей. Суб'єктний склад змінився, але перелік санкцій залишився тим же.

Дмитро Абраменкостарший юрист Trusted Advisors

Яна Каминскаямолодший юрист Trusted Advisors

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини