Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ОСМД має право визначати внески на зміст будинку без урахування місцевих тарифів, - ВСУ

Реклама

На засіданні Судової палати у господарських справах Верховного Суду України 1 квітня 2015 року було розглянуто справу № 3-28гс15 за позовом ОСМД "Одесит" до ГП "Компроміс" про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги.

Роз'яснено, що відповідно до Законом "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" особа, що є власником приміщення і, у свою чергу, співвласником будинку, в якому створене ОСМД, проте що не є членом цього об'єднання, зобов'язано брати участь у витратах на управліннязміст і збереження будинку, а об'єднання наділене правом у разі нездійснення цим обличчям таких дій звернутися до суду з позовом про стягнення нарахованих платежів по цих витратах.

Відповідачеві у цій справі на праві власності належить квартира у будинку з ОСМД, при цьому він не є його членом і договір про надання послуг з ним не полягав. ОСМД як керівник житлового будинку звернулося до суду з позовом про стягнення заборгованості по оплаті фактично спожитих ж-к послуг, до складу яких входять послуги за змістом будинку і прибудинкової території (вивезення сміття, охорона території, обслуговування ліфтів, забезпечення освітлення території і тому подібне), а також послуг з опалювання приміщення за допомогою автономної котельної. Судами встановлено, що усі послуги надавалися спеціалізованими підприємствами на підставі відповідних договорів, виконання робіт по яких підтверджується наявними в матеріалах справи доказами. Вартість послуг була встановлена рішенням загальних зборів членів ОСМД, яке не визнавалося недійсним в судовому порядку.

Заперечуючи проти позову, ГП "Компроміс" послалося на те, що тарифи, встановлені ОСМД, яке є виконавцем послуг відповідно до Законом "Про житлово-комунальні послуги", підлягають твердженню органами місцевого самоврядування. Суд роз'яснив, що це твердження не грунтується на нормах права.

ВСУ погодився з судами нижчих інстанцій, що позивач не здійснює господарської діяльності в розумінні Закону "Про житлово-комунальні послуги і Господарського кодексуоскільки його діяльність спрямована на створення і підтримку необхідних матеріально-технічних умов його функціонування, здійснюється при участі або без участі суб'єктів господарювання, а отже, ця діяльність є господарським забезпеченням діяльності негосподарюючого суб'єкта.

У такому разі ОСМД не є виробником і / або виконавцем ж-к послуг, визначених відповідно до Закону "Про житлово-комунальні послуги", оскільки не надає і не робить таких послуг, а отже, і не формує цін або тарифів на послугиякі підлягали встановленню (твердженню) органами місцевого самоврядування.
ОСМД самостійно (своїми силами і / або із залученням на договірній основі інших юридичних і фізичних осіб) забезпечують зміст будинку і прибудинкової території і при визначенні розміру внесків (платежів) на такий зміст повинні виходити з розміру витрат, передбачених кошторисом об'єднанняяка згідно ст. 10 Закону про ОСМД затверджується загальними зборами членів об'єднання.

ВСУ роз'яснив, що ні вказаним, ні іншими законами не передбачено твердження або узгодження органами місцевого самоврядування розмірів внесків і платежіввизначених загальними зборами ОСМД.

Таким чином, ВСУ погодився, що відповідачем помилково ототожнюються внески (збори, платежі) на зміст будинки, визначені загальними зборами ОСМД, з тарифом на ж-к послугу за змістом будинків і споруд і прибудинкових територій, який згідно ст. 28 Закону "Про місцеве самоврядування" і ст. 14 Закону "Про житлово-комунальні послуги" підлягає встановленню органами місцевого самоврядування.

ВСУ підтвердив рішення ВХСУ про стягнення з відповідача на користь ОСМД заборгованості за надані житлово-комунальні послуги.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини