Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фонд соцстраху роз'яснив правомірність перевірок і штрафів

24 квітня 2015, 11:28
6750
0
Автор:
Реклама

У листі від 9 квітня № 2.4-17-705 Фонд соціального страхування по тимчасовій втраті працездатності роз'яснив правомірність перевірок і застосування штрафних санкцій до страхувальників за порушення порядку використання страхових засобів.

Нагадується, що в Законі № 77 - VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування і легалізації фонду оплати праці" (набув чинності з 01.01.2015) передбачена освіта Фонду соціального страхування Україниреорганізувавши його шляхом злиття Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань і Фонду соціального страхування по тимчасовій втраті працездатності.

Також Законом визначено, що до завершення заходів, пов'язаних з утворенням нового Фонду, виконання його функцій і завдань забезпечують в межах компетенції у відповідні старанні дирекції і їх робочі органи Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань і Фонду соціального страхування по тимчасовій втраті працездатності.

Згідно ст. 10 Закону № 1105 "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" Фонд соціального страхування має право перевіряти достовірність відомостейподаних працедавцем для отримання коштів Фонду, дотримання порядку використання працедавцем виділених йому засобів Фонду і припиняти виплати з Фонду у разі відмови або перешкоди з боку працедавця в проведенні перевірки, виявлення фактів надання ним Фонду недостовірних відомостей або порушення порядку використання працедавцем засобів Фонду; накладати санкції і штрафи, отримувати необхідні пояснення з питань, що виникають під час перевірки.

Також нині залишається діючою Інструкція Фонду соцстрахування по тимчасовій втраті працездатності про порядок перевірок страхувальників по засобах Фондуяк що не суперечить нормам Закону № 1105 в частині встановлення порядку перевірок страхувальників.

Статтею 4 Закони № 1105 визначено, що Фонд є органом, який здійснює керівництво і управління загальнообов'язковим державним соцстрахуванням від нещасного випадку у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності і медичним страхуванням, здійснює акумуляцію страхових внесків, контроль за використанням засобів і тому подібне

Законом № 76 "Про внесення змін і визнання що втратили силу деяких законодавчих актів України" встановлено, що перевірки підприємств, установ і організацій, ФОП контролюючими органами (окрім ГФС і Держфінінспекції) здійснюються впродовж січня - червня 2015 року виключно по дозволу Кабінету Міністрів або по заявці суб'єкта господарювання відносно перевірки.

Враховуючи вказане, в межах своїх повноважень органи Фонду соціального страхування по тимчасовій втраті працездатності мають право на проведення перевірок.

При цьому у разі виявлення порушень, допущених за період до 01.01.2015, при ухваленні рішень рекомендується вимагати від керівників і інших посадовців підприємств, від фізосіб усунення виявлених фактів порушення законодавства про соціальне страхування шляхом відшкодування Фонду в повному об'ємі неправомірний витраченої суми страхових коштів і вартості надання соцуслуг.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини