Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: рішення КСУ, позиції ВСУ

Реклама

Конституційний Суд України

Визнана неконстуционной норма Кодексу адміністративного судочинства про неможливість оскарження рішення місцевого суду

Рішенням від 8 квітня 2015 року № 3-рп/2015 визнані неконституційними положення частини 2 ст. 171-2 КАСоскільки вони встановлюють непропорційне обмеження права на оскарження судового рішення, що порушує сутнісний зміст права людини на судовий захист. Положення, визнані неконституційними, втрачають силу з дня прийняття КСУ цього рішення. Скасована норма встановлювала, що рішення місцевого загального суду як адміністративного у справах відносно рішень, дій або бездіяльності суб'єктів владних повноважень по залученню до адмінвідповідальності є остаточним і оскарженню не підлягає.

Верховний Суд України

За наявності суперечки про розміри сум, що належать звільненому працівникові, власник або уповноважений їм орган повинен виплатити повне відшкодування у тому випадку, якщо суперечка вирішена на користь працівника

Розглянувши справа № 6-41цс15 про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні ВСУ роз'яснивщо якщо вимоги позивача про розмір сум, що належать йому при звільненні, судом задоволені в повному об'ємі, підстав для застосування принципу співмірності і зменшення розміру середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні у суду немає.

Недотримання кредитором передбачених ст. 1281 Цивільного кодексу термінів пред'явлення преклюзивних вимог позбавляє кредитора права вимоги до спадкоємців

При розгляді справи № 6-33цс15 була висловлена правова позиція про звернення стягнення на спадкову іпотеку. ВСУ дійшов висновку, що відсутність у спадкоємця, що прийняв спадок, свідчення про право власності на спадкове нерухоме майно не позбавляє кредитора спадкодавця права звернутися на підставі норми ст. 23 Закону "Про іпотеку" до спадкоємця, який зволікає з отриманням свідоцтва, з вимогою про звернення стягнення на спадкове майно, що є предметом іпотеки. Оскільки із смертю боржника зобов'язання по поверненню кредиту включаються до складу спадку, то умови кредитного договору відносно термінів повернення кредиту не застосовуються, а підлягають застосуванню норми ст.ст. 1281, 1282 ГК відносно термінів пред'явлення кредитором вимоги до спадкоємців і порядку задоволення цих вимог кредитора. Недотримання кредитором передбачених ст. 1281 ГК термінів пред'явлення вимог (які являються преклюзивнимы), позбавляє кредитора права вимоги до спадкоємців. 

Переплата повертається, якщо площа квартири в новобудові менше проектною і фактично сплаченою

Розглянувши справу № 6-45цс15 про захист прав споживача за договором про участь у фонді фінансування будівництва, ВСУ роз'яснивщо якщо фактична площа передаваного інвесторові об'єкту інвестування за результатами повторних обмірів БТИ менше проектною і фактично ним сплаченій площі і якщо це зменшення не є наслідком досконалих ним перебудов (переобладнання), керівник, на підставі ст. 19 Закону "Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла і операціях з нерухомістю" і Правил фонду фінансування будівництва, зобов'язаний повернути довірителеві надмірно сплачені засоби.

До розрахунку орендної плати за державні землі не можна застосовувати норми Податкового кодексу, що регламентують встановлення земельного податку

Розглянувши справу № 3-41гс15 про визнання недійсним договори оренди земельної ділянки, зобов'язанні повернути ділянку, ВСУ роз'яснивщо згідно з пунктом 14.1.136 ст. 14 Податкового кодексу (у редакції, діючій на момент укладення спірного договору) орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності - обов'язковий платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Отже, земельний податок і орендна плата по своїй правовій природі є різними видами платежів, які мають різний порядок числення і нарахування. Таким чином, передчасним є виведення ВХСУ, згідно з яким для визначення розміру орендної плати за землі державної і комунальної власності нормативна грошова оцінка земель не є обов'язковою. ВХСУ застосував до спірних правовідносин норми НК, що регламентують встановлення земельного податку, до розрахунку орендної плати за державні землі.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини