Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нотаріуси отримали доступ до Госземкадастру

25 березня 2015, 09:00
2338
0
Реклама

Сьогодні, 25 березня, набув чинності Закон № 247 - VIII про внесення змін до деяких законів відносно уточнення повноважень нотаріусів і особливостей реєстрації похідних прав на земельні ділянки сільськогосподарського призначення.

Встановлено, що нотаріус під час здійснення нотаріальних дій і під час здійснення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно відносно земельної ділянки має доступ і користується Державним земельним кадастром (у порядку, встановленому Кабміном).

Йдеться про пошук в Госземкадастре відомостей про зареєстровану земельну ділянку. По результатах за допомогою програмного забезпечення формується витягання із Земкадастра про земельну ділянку, яке підписується і завіряється печаткою нотаріуса. Витягання залишається в справі державної нотаріальної контори або приватного нотаріуса.

Користування Земкадастром здійснюється безпосередньо нотаріусом, який здійснює відповідну нотаріальну дію і здійснює держреєстрацію прав на нерухоме майно.

Також Законом передбачено, що держреєстрація похідного речового права на земельну ділянку з/х призначенняправо власності на який виникло і оформлено в установленому порядку до 1 січня 2013 року, здійснюється одночасно з держреєстрацією права власності на таку земельну ділянку (крім випадків, коли право власності на таку ділянку вже зареєстроване в Держреєстрі прав) на підставі заяви про держреєстрацію прав і їх обтяжень, представлену власником або набувачем відповідного похідного права, або уповноваженим ними особою.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини