Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: позиції ВСУ, печерська трійка

Реклама

Верховний Суд України

У справах про визнання батьківства застосування законодавства залежить від дати народження дитини

При розгляді справи № 6-20цс15 про визнання батьківства і стягнення аліментів Суд зробив висновокщо за загальним правилом дії законів і інших нормативно-правових актів в часі (ч. 1 ст. 58 Конституції) норми Сімейного кодексу застосовуються до сімейних стосунків, що виникли після набуття чинності його, тобто не раніше 1 січня 2004 року. Оскільки підстави для визнання батьківства за рішенням суду, вказані в ст. 128 СК, істотно відрізняються від підстав, передбачених в ст. 53 Кодексу про брак і сім'юпри вирішенні питання про те, якою нормою слід керуватися при розгляді справ цієї категорії, слід виходити з дати народження дитини.

Багаторічні насадження є складовою частиною земельної ділянки

Розглянувши справу № 6-14цс15 про визнання договору купівлі-продажу недійсним Суд зробив висновокщо згідно частини 2 ст. 79 Земельного кодексу (у редакції, діючій на момент отримання держакту) право власності на земельну ділянку поширюється в його межах на поверхневий (грунтовий) шар, а також на водні об'єкти, ліси і багаторічні насадження, які на нім знаходяться. У правовідносинах, що склалися між реорганізованим з/х підприємством і громадянином, багаторічні насадження не можуть розглядатися, як окремий об'єкт права власності без земельної ділянки, на якій вони знаходяться, оскільки є складовою частиною землі. Перебування багаторічних насаджень на балансі підприємства не може вважатися підтвердженням права власності на ці насадження, оскільки баланс підприємства (організації) є формою бухгалтерського обліку і не свідчить про знаходження майна у власності (володінні) підприємства (організації).

Для визнання за орендарем переважного права на відновлення договору оренди необхідно встановити ряд юридичних фактів

При розгляді справи № 6-219цс14 по суперечці про визнання договору оренди землі недійсним, відміні його державної реєстрації і визнанні договору відновленим з попереднім орендодавцем була сформульована наступна правова позиція. Роз'яснено, що порушення переважного права орендаря, яке підлягає захисту відповідно до ст. 3 Цивільного кодексумає місце при укладенні договору оренди :

- з новим орендарем при отриманні письмового повідомлення попереднього орендаря про намір реалізувати переважне право;

- у разі недосягнення згоди відносно плати за новим договором і інших умов договору з іншим наймачем на сприятливіших умовах і укладення з ним договори на тих же умовах, які запропоновані попереднім наймачем при реалізації переважного права;

- укладення договору з новим орендарем за умови, що основою відмови попередньому орендареві у відновленні договору оренди було повідомлення орендодавця про необхідність використовувати об'єкт оренди для власних потреб.

Печерський районний суд міста Києва

Триває розгляд справ проти трьох суддів Печерського райсуду, підозрюваних в прийнятті свідомо неправосудних рішень : Віктора Кицюка, Оксани Царевич і Сергія Вовка. 4 березня Верховна Рада дала згоду на їх затримання і арешт (узяття під варту). Про оголошення підозри в скоєнні злочину відносно "автомайдановцев" суддям О. Царевич і В. Кицюку раніше повідомляв Генпрокурор Віталій Ярема, але ВККС відмовила у їх усуненні. З представленнями відносно утримання під вартою О. Царевич, В. Кицюка і С. Вовка звернувся до парламенту новий Генпрокурор Віктор Шокин. Рішення про обрання міри припинення суддям О. Царевич, В. Кицюку приймає Вінницький міський суд. Засідання відбудуться цього тижня. Суддя С. Вовк підозрюється в прийнятті свідомо неправосудного рішення у цивільній справі, якою позбавив законного власника його майна. Клопотання прокуратури про обрання йому заходи припинення у вигляді утримання під вартою розглянув Голосіївський районний суд Києва. Суд дійшов висновку, що прокурор не довів необхідність обрання запобіжного заходу підозрюваному і відмовив в задоволенні клопотання.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини