Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: позиції ВСУ, Окружний адмінсуд Києва

Реклама

Верховний Суд України

Норма про заборону вимагати повернення простроченого споживчого кредиту не застосовується в суді

При розгляді справи № 6-239цс14 про стягнення заборгованості за договором споживчого кредиту була сформульована наступна правова позиція. Пункт 7 частин 11 ст. 11 Закону "Про захист прав споживачів", яким кредитодателю забороняється вимагати повернення споживчого кредиту, термін давності якого збіг, не підлягає застосуванню до спірних правовідносин, оскільки вказана норма торкається позасудового порядку повернення споживчого кредиту і спрямована на те, щоб встановити судовий контроль за рішенням таких вимог кредитодателя з метою захисту прав споживача як слабкішої сторони договору споживчого кредиту.

До позовних вимог про визнання недійсним рішення загальних зборів учасників хозобщества застосовується загальний термін позовної давності

Розглянувши справу № 3-216гс14 за позовом учасника до хозобществу про визнання недійсним рішення загальних зборів акціонерів від 1 травня 1997 року, ВСУ вказавщо права учасника господарського суспільства, витікаючі з права його участі в цьому суспільстві, не є особистими немайновими правами. Звертаючись до суду з позовом про визнання недійсним рішення загальних зборів учасників ТОВ, позивач обгрунтував вимоги порушенням його прав як учасника хозобщества. Згідно ст. 83 ГК УРСР позовна давність не поширюється на вимоги, витікаючі з порушення особистих немайнових прав. Позовні вимоги про визнання недійсним рішення загальних зборів учасників хозобщества не відносяться до вимог, на які відповідно до ст. 83 ГК УРСР не поширюється позовна давність. До таких позовів застосовуються правила про позовну давність, загальний термін позовної давності - 3 року (ст. 71 ГК УРСР).

Позовна давність в суперечках про стягнення заробітку починається з дня фактичного розрахунку

При розгляді справи № 3-2гс15 про стягнення середнього заробітку, компенсації за невикористану щорічну відпустку і моральної шкоди, ВСУ дійшов висновкущо невиплата звільненому працівникові усіх сум, що належать йому від власника або уповноваженого ним органу, є правопорушенням, що триває, а отже, працівник може визначити остаточний об'єм своїх вимог на момент припинення такого правопорушення, яким є день фактичного розрахунку.

Профспілкове майно не може бути відчужене без згоди держави

Розглянувши справу № 3-189гс14 про визнання недійсним договори, визнанні права власності і витребуванні майна, ВСУ роз'яснивщо передача майнових комплексів у ведення Української республіканської Ради профспілок, правонаступником якої після розпаду СРСР стала рада Федерації незалежних профспілок України, а надалі - Федерація професійних спілок України, не мала слідством зміни форми власності переданого майна, яке так і залишилося державним. При таких обставинах на момент створення "Укрпрофздравницы" спірне майно знаходилося в державній власності, а тому могло бути відчужено тільки з відома власника - Фонду держмайна.

Звільнення викладача за бійку - законно, оскільки це аморальний вчинок

При розгляді справи 6-248цс14 за позовом викладача до університету про визнання звільнення незаконним, відновленні на роботі, відміні запису в трудовій книжці і стягненні середнього заробітку за час вимушеного прогулу ВСУ висловився відносно правомірності звільнення викладача за здійснення аморальної провини. Положення пункту 3 ст. 41 КЗоТ і Закону "Про освіту" дає підстави для висновку про те, що працівники, які виконують виховну функцію, - учитель, педагог, вихователь - зобов'язані мати високі моральні переконання і бездоганно поводитися. Якщо педагог негідною поведінкою скомпрометував себе перед учнями, іншими особами, порушив моральні норми, втратив тим самим авторитет, дискредитував себе як вихователь, він може бути звільнений з роботи на підставі пункту 3 ст. 41 КЗоТ.

На стадії апеляційного виробництва застосовується позовна давність за заявою, зробленою стороною в спорі при розгляді справи в суді першої інстанції до ухвалення рішення по суті

При розгляді справи 6-246цс14 була сформульована правова позиція про застосування позовної давності. Роз'яснено, що рішення по суті суперечки приймається судом першої інстанції, а на стадії апеляційного виробництва здійснюється тільки перевірка законності і обгрунтованості рішення суду, тому заява про застосування позовної давності може бути розглянута, якщо воно подане під час розгляду справи в суді першої інстанції. ВСУ вказав, що апеляційним судом на стадії апеляційного виробництва правомірно і в межах наданих повноважень застосовується позовна давність за заявою, зробленою стороною в спорі при розгляді справи в суді першої інстанції до ухвалення рішення по суті суперечки.

Право власності на майно, яке було передане у зв'язку з виконанням іпотечного договору і відчужене окрім волі власника не отримується добросовісним набувачем, оскільки це майно може бути у нього витребуване

Розглянувши справу № 6-1цс15ВСУ роз'яснивщо відповідно до вимог ст.ст. 330, 388 Цивільного кодексу майно, яке було предметом судового розгляду про визнання іпотечного договору дійсним і за рішенням суду право власності визнане за іншою особою, проте істинний власник не був стороною вказаної угоди, не був учасником судового розгляду і майно було відчужене окрім волі власника, те право власності на майно не отримується добросовісним набувачем, оскільки це майно може бути у нього витребуване. Право власності справжнього власника у такому разі презюмируется і не припиняється з втратою ним цього майна.

Позов про визнання права власності може бути пред'явлений, якщо особа є власником майна, але за його право сперечається або не визнається іншою особою; якщо особа втратила документ, що засвідчує його право власності

Обнародувана правова позиція у справі № 6-244цс14 про визнання права власності на нежитлові приміщення, побудовані за договором фінансування. Роз'яснено, що за правилами ст. 392 ГК позов про визнання права власності може бути пред'явлений, по-перше, якщо особа є власником майна, але за його право сперечається або не визнається іншою особою; по-друге, якщо особа втратила документ, що засвідчує його право власності. На момент укладення сторонами договору про фінансування будівництва правовідношення по залученню засобів фізосіб з метою фінансування будівництва, порядку управління цими засобами регулювалися законами "Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла і операціях з нерухомістю" і "Про інвестиційну діяльність". Ні вказаними нормами, ні нормою ст. 331 ГК не передбачено виникнення права власності на знову створений об'єкт нерухомості на підставі судового рішення. Враховуючи, що відповідно до ст. 328 ГК придбання права власності - це певний юридичний склад, з яким закон зв'язує виникнення у обличчя суб'єктивного права власності на певні об'єкти, суд при застосуванні цієї норми повинен встановити, з яких саме передбачених законом підстав, або в передбачений законом спосіб позивачка придбала право власності на спірний об'єкт і чи підлягає це право захисту в порядку, передбаченому ст. 392 ГК.

Підприємство має право визначати розмір коефіцієнта коригування для встановлення середньої зарплати за час відпусток при підвищенні тарифних ставок і посадових окладів

Розглянувши справу 6-234цс14 про стягнення заробітної плати за час відпусток, компенсації втрати частині заробітної плати, що недоплатила, у зв'язку з порушенням термінів її виплати, ВСУ роз'яснивщо на госпрозрахункових підприємствах і в організаціях коригування зарплати і інших виплат робиться з урахуванням їх фінансових можливостей, а зменшення коефіцієнта підвищення тарифних ставок і посадових окладів на підприємстві здійснюється відповідно до актів законодавства, а також по рішеннях, передбачених в колективних договорах (угодах). Таке рішення приймається органом підприємства, відповідно до повноважень, встановлених статутом підприємства.

Окружний адміністративний суд міста Києва

1. 16 лютого слідчими столичної прокуратури спільно з оперативними працівниками ГУБОП був проведений обшук в приміщенні Окружного адмінсуду Києва у рамках карного виробництва, початого по ч. 1 ст. 364 (зловживання владою або службовим станом) і ч. 1 ст. 366 (службовий підлог) Карного кодексу. Як повідомила прес-служба прокуратури, судді впродовж 2012-2015 років вносили недостовірні відомості про дату ухвалення рішень в офіційні документи - постанови і інші судові рішення. За попередньою інформацією, в дні ухвалення рішень вони знаходилися за межами України. Правоохоронці вилучили техніку і документи. Крім того, перевіряються дані, які були внесені в табелі обліку робочого часу. Судді Окружного адмінсуду Києва назвали обшук протиправним і доручили голові поставити перед УСЮ і ВККС питання про звільнення Степана Богдана з посади судді Шевченківського районного суду м. Чернівці, за рішенням якого був проведений обшук. Крім того, у зв'язку з проведеним обшуком судді узяли самовідвід у справі про заборону Комуністичної партії. Міністр юстиції Павло Петренко вважаєщо самоусунення усього складу суду говорить про підігравання КПУ в процесі, Міністерство ініціює перед ВККС перевірку суддів. У свою чергу, Окружний адмінсуд Києва оприлюднив дані про ухвалення рішень, що послужили основою для обшуку. Підтримав колег ВАСУ - Раді суддів України спрямовано звернення з проханням дати оцінку обшуку і вжити заходи по забезпеченню незалежності суддів і їх правового захисту.

2. Розглянувши справу № 826/18330/14 Окружний адмінсуд Києва відмінив рішення Кабміну про припинення дії переліку міст зони АТО. Кабмін не може зупиняти свої попередні рішення, якщо відповідно до їх приписів виникли правовідносини, пов'язані з реалізацією певних суб'єктивних прав і інтересів, що охороняються законом, і суб'єкти цих правовідносин заперечують проти їх зміни або припинення. Це є "гарантією стабільності громадських стосунків" між суб'єктом владних повноважень і громадянами, породжуючи у громадян упевненість в тому, що їх існуюче положення не буде погіршено ухваленням пізнішого рішення. Постанова суду набуде чинності після закінчення терміну на апеляційне оскарження.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини