Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд відмінив рішення Кабміну про припинення дії переліку міст зони АТО

Реклама

Окружний адміністративний суд м. Києва визнав недійсним розпорядження Кабміну № 1079-р від 05.11.2014 р. "Про припинення дії розпорядження КМ України від 30.10.2014 р. № 1053". Постанова у справі № 826/18330/14 було прийнято 9 лютого 2015 року, позовна заява задоволена частково.

Позов до Кабміну подало Адвокатське об'єднання "Головань і Партнери", яке просило:

- визнати недійсним розпорядження Кабміну № 1079-р;

- зобов'язати уряд відповідно до п. 5 ст. 11 Закону "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції" затвердити перелік населених пунктів, на території яких здійснювалася АТО, почата згідно з Указом Президента від № 405/2014 від 14.04.2014 р. "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13.04.2014 р. "Про невідкладні заходи по подоланню терористичної загрози і збереженню територіальної цілісності України", в період з 14.04.2014 р. до її закінчення.

В якості третьої особи без самостійних вимог на стороні позивача виступало ТОВ "Укрспецмаш".

Колегія суддів дійшла висновку, що Кабмін має право приймати акти, вносити в них зміни і відміняти їх на основі, в межах повноважень і способом, які передбачені Конституцією і законами, керуючись у своїй діяльності ними, а також своїми актами і актами Президента. В той же час, Законом "Про Кабінет Міністрів України" не передбачено право уряду зупиняти дію власних приписів.

Також суд взяв до уваги, що Кабмін не може зупиняти свої попередні рішення, якщо відповідно до приписів цих рішень виникли правовідносини, пов'язані з реалізацією певних суб'єктивних прав і інтересів, що охороняються законом, і суб'єкти цих правовідносин заперечують проти їх зміни або припинення. Це є "гарантією стабільності громадських стосунків" між суб'єктом владних повноважень і громадянами, породжуючи у громадян упевненість в тому, що їх існуюче положення не буде погіршено ухваленням пізнішого рішення. Аналогічна по сенсу правова конструкція висвітлена в рішеннях Конституційного Суду № 1-зп, № 7-рп/2009.

Крім того, Кабмін не надав суду ряд документів, які б довели дотримання процедури ухвалення обжалуемого рішення.

Оскільки судом визнано незаконним розпорядження № 1079-р, тому з моменту набирання законної сили рішення, таке розпорядження втратить силу, і як наслідок, буде відновлено дію розпорядження № 1053-ряким вже затверджений перелік населених пунктів, на території яких здійснювалася АТО.

Постанова суду набуде чинності після закінчення терміну на апеляційне оскарження. Як повідомив Ігор Головань, інформації про подачу урядом апеляції доки немає. Також він відмітив, що з тисяч зареєстрованих на території проведення АТО юридичних осіб, наскільки йому відомо, оскаржити урядове розпорядження наважилися дві.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини