Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВР не уповноважена встановлювати факт порушення суддею присяги, - ВАСУ

Реклама

Вищий адміністративний суд визнав відсутність у Верховної Ради повноважень встановлювати порушення присяги суддею Конституційного Суду України. Також на думку ВАСУ парламент не має права давати доручення Генпрокуратурі про відкриття карного виробництва за фактом ухвалення судового рішення.

Постановою ВАСУ від 21 січня 2015 року у справі № 800/127/14 частково задоволений адміністративний позов судді КСУ Наталії Шапталы до Верховної Ради. Визнана незаконною постанова Верховної Ради "Про реагування на факти порушення суддями Конституційного Суду України присяги судді" від 24 лютого 2014 року № 775 - VII у частині укладення про порушення присяги Н. Шапталы і відносно доручення Генпрокуратурі відкрити карне виробництво за фактом ухвалення рішення КСУ № 20-рп/2010 (відносно конституційної реформи 2004 року) і притягнення Н. Шапталы до відповідальності.

Колегія суддів ВАСУ дійшла висновку, що постановою в частині укладення про порушення позивачкою присяги судді і доручення Генпрокуратурі відкрити карне виробництво за фактом ухвалення рішення № 20-рп/2010 і притягнути усіх винних осіб, у тому числі позивачку, до відповідальності, парламент вийшов за межі наданих йому повноважень.

ВАСУ вказав, що давати оцінку процесуальним рішенням і діям суддів з розгляду конкретної судової справи можуть тільки вищестоящі судові інстанції при перегляді судових рішень. До повноважень жодного іншого органу, зокрема, Верховної Ради, це повноваження не відноситься.

Рішення ВАСУ може бути оскаржене у Верховному Суді.

Нагадаємо, судді КСУ заявляли про порушення ВР і Генпрокуратурою гарантій незалежності суддів

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини