Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: позиції ВСУ, залік кредиту з депозитом, адвокатура

Реклама

Верховний Суд України

Відсотки по депозиту начисляютя по день їх фактичного повернення вкладникові

Розглянувши справу № 6-247цс14 про стягнення засобів термінового банківського вкладу, ВСУ роз'яснивщо відсотки на банківський вклад нараховуються з дня, що йде за днем вступу вкладу у банк, по день фактичного їх повернення вкладникові, а також 3% річних і суму відповідно до індексу інфляції за несвоєчасне виконання грошового зобов'язання.

Торги, проведені по простроченому звіту про оцінку, визнаються недійсними

При розгляди справи № 6-227цс14 була сформульована правова позиція, згідно якої проведення публічних торгів по реалізації майна за ціною, визначеною відповідно до звіту про оцінку майна, який втратив силу, є порушенням встановлених законодавством правил про порядок реалізації майна на публічних торгах, у тому числі правив про визначення стартової ціни реалізації майна, а саме: частини 5 ст. 58 Закону "Про старанне виробництво", пунктів 3.2, 3.4 Тимчасового положення про порядок проведення публічних торгів по реалізації заарештованого нерухомого майна.

Земля, передана радою за відсутності документації про межі селища, має бути повернена

При розгляді справи № 6-221цс14 по позову про визнання недійсними рішення і держакту на право власності на земельну ділянку і право на ділянку і по зустрічному позову про визнання особи добросовісним набувачем і визнання права власності на ділянку була сформульована наступна правова позиція. Якщо на момент прийняття селищною порадою рішення про надання громадянинові земельної ділянки була відсутня затверджена у встановленому законом порядку документація, яка б встановлювала межі селища, суд на підставі ст.ст. 116, 122, частини 1 ст. 155, пункту 12 розділу Х "Перехідні положення" ЗК (який діяв на момент прийняття селищною радою рішення) обгрунтовано дійшов висновку про перевищення селищним радим повноважень з розпорядження землями, які розташовані за межами населеного пункту, і недійсність такого рішення селищної ради.

Якщо судовим рішенням постановлено стягнути заборгованість за кредитним договором, майно реалізовується не як предмет іпотеки, а як заарештоване майно в порядку виконання рішення про стягнення кредитної заборгованості

Розглянувши справа № 6-238цс14 про зобов'язання усунути порушення, ВСУ роз'яснивщо у випадку якщо державний виконавець здійснює дії у виконання рішення суду про стягнення кредитної заборгованості, а судове рішення або старанний напис нотаріуса про звернення стягнення на предмет іпотеки відсутні, то при вирішенні питання про наявність або відсутність в діях держвиконавця порушень, слід виходити із загальних норм Закону "Про старанне виробництво". У зв'язку з цим суд безпідставно застосував до спірних правовідносин норми Закону "Про іпотеку", що привело до неправильного рішення справи.

Працедавець відшкодовує шкоду, заподіяну працівником при виконанні ним своїх трудових обов'язків

При розгляді справи № 6-229цс14 до підприємства, водія про відшкодування шкоди був зроблений правовий вивід, згідно з яким відповідальність юр- чи фізособи настає тільки у випадках, коли обличчя, з вини якого причинна шкода, знаходиться з цією організацією в трудових стосунках, і збиток заподіяний ним у зв'язку з виконанням трудових (службових) обов'язків.

Узагальнені правові позиції у господарських справах

ВХСУ узагальнив правові позиції ВСУ у господарських справах - доповнено інформаційний лист № 01-06/249 "Про постанови ВСУ, прийняті за результатами перегляду судових рішень господарських судів". Правові позиції сформульовані в спорах відносно приватизації і оренди державного і комунального майна; захисту права власності; реалізації майна з публічних торгів; стосунків страхування; корпоративних правовідносин, договорів підряду, застави, поруки, постачання, надання послуг, суперечок, що виникають у сфері банківської діяльності, земельних правовідносин і т. д.

Олександр Волков відновлений на посаді судді ВСУ

Ярослав Романюк видав наказ про відновлення на посаді судді ВСУ Олександра Волкова. Рішення прийняте відповідно до п.4 ч.1 ст.41 Закону "Про судоустрій і статус суддів" і на підставі постанови Верховної Ради від 25 грудня 2014 року № 60 - VIII. Таким чином виконано рішення Європейського суду з прав людини від 9 січня 2013 року у справі "Олександр Волков проти України". Судову палату, у складі якої суддя ВСУ А. Волков здійснюватиме правосуддя, визначить Пленум ВСУ на найближчому засіданні.

Вищий спеціалізований суд по розгляду цивільних і уголовнх подів

Зобов'язання боржника, що став кредитором банку за договором про поступку права вимоги, визнається припиненим на підставі ст. 606 Цивільного кодексу

Залишено в силі рішення в справі № 6-17645св14 про припинення кредитних зобов'язань і договору іпотеки на підставі збігу боржника і кредитора в одній особі. Задовольняючи частково позов, суд першої інстанції, з виводами якого погодився і суд апеляційної інстанції, виходив з того, що в правовідносинах, що виникли між позивачкою і банком стався збіг боржника і кредитора в особі позивача, що відповідно до ст. 606 ГК є основою для припинення кредитних зобов'язань останньої і припинення договору іпотеки. Боржник банку став його кредитором на підставі договору про поступку права вимоги, ув'язненої з третьою особою після рішення НБУ про ліквідацію банку.

Адвокатура

У Верховній Раді зареєстрований ще один законопроект про реформу адвокатури. Проект №1794-1 передбачає монополію адвокатів на представництво в судах, посилення вимог до кандидатів, посилення дисциплінарної ответствености, штрафи, припинення або припинення (якщо припинення застосовувалося) права на заняття адвокатською діяльністю за несплату внесків на самоврядування, мантії, нагрудні знаки і т. д.

Окружний адміністративний суд м. Києва відкрив виробництво по позову до Міністерства юстиції відносно законопроекту про адвокатську монополію (представленого Мінюстом з порушенням процедури громадських обговорень). Справа № 826/20265/14 розглядає суддя Віктор Данилишин. Засідання призначене на 14:00 11 лютого за адресою: вул. Командарма Каменева, 8, корпус 1, зал № 37.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини