Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: перевірка конституційності і позиції ВСУ

Реклама

Конституційний Суд України

Відмовлено в розгляді конституційного звернення про право на вільний вибір захисника

Кошмак Сергій Іванович подав конституційне звернення відносно офіційного тлумачення положень пункту 3 частини 3 ст. 42, ст. 45, частини 1 ст. 58 Карного процесуального кодексу. Заявник просить дати роз'яснення відносно права підозрюваного, звинувачуваного і підсудного мати захисника - адвоката, відомості про яке внесені в ЕРАУ, виходячи з якого захисником не може бути адвокат, відомості про яке не внесені в Реєстр або відносно якого в Реєстрі містяться відомості про припинення або припинення права на заняття адвокатською діяльністю. С. Кошмак вимагає офіційного тлумачення вказаних положень КПК у зв'язку з їх невідповідністю рішенню КСУ по "справі Солдатова" і існуванням неоднозначної судової практики відносно права вільного вибору захисника і неправомірної відмови судів в цьому праві, а саме - в праві вибору захисником своїх прав не адвоката, а іншого фахівця у галузі права. У зверненні вказано, що ст. 59 Конституційзгідно якої для забезпечення права на захист від звинувачення діє адвокатура, не може тлумачитися як право підозрюваного, звинувачуваного і підсудного вибирати захисником виключно адвоката, як особу, яка має свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю. 19 грудня 2014 року КСУ повернув звернення у зв'язку з його невідповідністю Закону "Про Конституційний Суд України".

Депутати просять перевірити конституційність об'єднання виплат на дитину в один вид допомоги в Законі про запобігання фінансовій катастрофі

16 грудня в КСУ поступило конституційне представлення відносно конституційності деяких положень Закону "Про запобігання фінансовій катастрофі і створення передумов для економічного зростання в Україні". З такою ініціативою звернулися 50 народних депутатів, які просять перевірити на відповідність Конституції положення пункту 7 розділу II, розділу III Закону - в цих нормах йдеться про змінах у виплаті допомоги на дитину (об'єднання виплат при народженні дитини і по догляду за дитиною до 3 років в один вид допомоги)а також про припинення дії норм про перерахунок пенсій.

Верховний Суд України

Вимоги про знос самовільного будівництва сусіди можуть заявляти при доведеності факту порушення їх прав самовільною забудовою

При перегляді справи № 6-180цс14 ВСУ була висловлена правова позиція, згідно котрой вимоги про знос самовільного будівництва інші особи (не орган державної влади або орган місцевого самоврядування) можуть заявляти при доведеності факту порушення прав цих осіб самовільною забудовою.

Обнародувана правова позиція у справі про визнання договору оренди земельної ділянки відновленим

Судовою палатою у господарських справах при перегляді справи № 3-161гс14 про визнання договору оренди земельної ділянки відновленим було зроблено наступне правове укладення. Виходячи з того, що діючим на момент виникнення спірних правовідносин законодавством не передбачено автоматичного відновлення договорів оренди землі, реалізація переважного права на відновлення договору оренди земельної ділянки у разі відсутності заперечень сторін можлива тільки за наявності рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування. За відсутності такого рішення неможливо зобов'язати цей орган в судовому порядку укласти договір або відновити його, оскільки таке зобов'язання суперечитиме вимогам законодавства.

Законом не встановлена недійсність договору по водопостачанню і водовідведенню у зв'язку з недотриманням юрособами письмової форми

Розглянувши справа № 3-184гc14 за позовом ТОВ до асоціації об'єднань співвласників багатоквартирних будинків про стягнення заборгованості за надані послуги з водопостачання і водовідведення, ВСУ вказав, що споживачі зобов'язані сплатити отримані ними житлово-комунальні послуги. Відсутність письмового договору про надання ж-к послуг само по собі не може бути основою для звільнення споживача від встановленого законом обов'язку оплати послуг в повному об'ємі, якщо він фактично користується ними з відома постачальника послуг.
При таких обставинах зобов'язання відповідача сплатити послуги з водопостачання і водовідведення виникає на підставі закону з погоджених дій постачальника і споживача послуг. Недійсність договору по водопостачанню і водовідведенню у зв'язку з недотриманням юрособами письмової форми законом не встановлена, тому виниклі між сторонами зобов'язання є дійсними і їх виконання повинне здійснюватися відповідно до норм цивільного законодавства.

Вищий адміністративний суд України

Залишено в силі постанова Окружного адмінсуду м. Києва від 23 травня 2014 року, яким скасовано рішення Позачергового з'їзду адвокатів від 27 квітня 2014 року про призначення членами УСЮ Олексія Резникова, Павла Гречковского і Сергія Балаца. ВАСУ дійшов висновку, що рішення Ради адвокатів України від 28 лютого 2014 року про проведення з'їзду в Одесі 26 квітня є обов'язковим для виконання. Інших рішень, якими б змінювалися дата і місце проведення з'їзду, прийнято не було. Тобто саме 26 квітня в Одесе Позачерговий з'їзд адвокатів мав повноваження по ухваленню рішень. Проведений 27 квітня (поза встановленим терміном) з'їзд означає втрату легітимності.

Люстрація

Тимчасова спеціальна комісія з перевірки суддів судів загальної юрисдикції завершила прийом звернень від громадян по перевірці суддів, що приймали рішення відносно учасників масових акцій протестів в Києві, політичних ув'язнених, народних депутатів України VII скликання, які були позбавлені мандатів, і інших, передбачених Законом "Про відновлення довіри до судової влади в Україні", рішень.

Венеціанська комісія у своєму прдварительном укладенні згідно із законом про люстрацію відмітилащо не бачить підстав для поширення Закону про люстрацію на суддів, враховуючи, що вони стали об'єктом іншого спеціального закону про люстрацію. Люстрація суддів повинна здійснюватися тільки з дотриманням конституційних положень, що гарантують їх незалежність, і тільки Вища рада юстиції повинна нести відповідальність за будь-яке звільнення судді.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини