Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Україна заплатить більше 10 тис. євро за закриття справи про смерть в ДТП

24 листопада 2014, 15:03
1148
4
Реклама

Європейський суд з прав людини, при розгляді справи "Реус і інші проти України" встановив порушення ст. 2 Конвенції про захист прав людини і основних свобод у її процесуальному аспекті і ухвалив виплатити заявникам 10 тис. євро в якості відшкодування моральної шкоди і 305 євро в якості відшкодування витрат і витрат; а також додатково суми будь-яких податків, які можуть нараховуватися на вищезгадані суми.

Відповідно до встановлених обставин справи 23.12.2000 родича заявників, Чебана И. Г., збив автомобіль, яким управляв пан Т. Незабаром Чебан И. Г. помер в лікарні. 30.12.2000 слідчим З УМВС України в Чернівецькій обл. було відмовлено в порушенні кримінальної справи за фактом дорожньо-транспортної події (далі - ДТП) зважаючи на відсутність в діях Т. складу злочину. Прокуратура м. Чернівці відмінила постанову про закриття кримінальної справи і порушила кримінальну справу про порушення правил безпеки руху і експлуатації транспорту, що викликає смерть потерпілого.

Після цього неодноразово виносилися постанови про закриття кримінальної справи відносно Т. у зв'язку з відсутністю в його діях складу злочину. По скаргах заявників ці постанови відмінялися наглядовими органами як необгрунтовані. Крім того, органам слідства давалися відповідні вказівки про необхідність організації додаткових слідчих дій, враховуючи неповноту зібраних доказів і наявність в справі протиріч.

10.02.2004 постановою Шевченківського районного суду м. Чернівці було скасовано постанову про закриття кримінальної справи від 27 грудня 2003 року у зв'язку з його необгрунтованістю і вказано про наявність в справі ряду протиріч, які не були усунені всупереч численним вказівкам слідчим у цій справі. Суд вказав на необхідність організації додаткових слідчих дій, у тому числі проведення експертиз.

06.04.2005 слідчим З УМВС України в Чернівецькій обл. було винесено постанова про припинення кримінальної справи. Обгрунтованість цієї постанови була підтверджена прокуратурою Чернівецької обл., Шевченківським районним судом м. Чернівці, а також апеляційним судом Чернівецької обл. і Верховним Судом України.

У ЕСПЧ заявники скаржилися по ст. 2 Конвенції про захист прав людини і основних свобод на неефективне розслідування смерті Чебана И. Г. Європейський суд встановив порушення процесуального аспекту ст. 2 Конвенції у тому, що державними органами не було проведено ефективне розслідування обставин смерті Чебана И. Г. Так, розслідування було надмірно тривалим, а справа неодноразово поверталася на додаткове розслідування. Органи слідства не брали до уваги численні вказівки наглядових органів про необхідність проведення додаткових слідчих дій і усунення наявних в справі протиріч.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини