Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: позиції ВСУ, судова реформа, війна адвокатів

Реклама

Верховний Суд України

Працедавець має право притягнути члена профспілки до дисциплінарної відповідальності, якщо немає обгрунтування відмови профспілки

Розглянувши справа № 6-163цс14 про притягнення до дисциплінарної відповідальності, ВСУ роз'яснив, що власник має право звільнити працівника без згоди профспілкового органу за відсутності обгрунтування профспілковим органом такої відмови, а не за мотивами відмови. Аналогічно правило частини 6 ст. 39 Закону про профспілки слід застосувати і до передбачених частиною 2 ст. 252 КЗоТчастиною 2 ст. 41 Закону випадкам отримання згоди профспілкового органу на притягнення працівників - членів виборних профспілкових органів до дисциплінарної відповідальності.

Суд повинен встановити дії поручителя, які підтвердили б згоду на збільшення відповідальності

При розгляді поділа № 6-101цс14 про стягнення заборгованості за кредитним договором і по зустрічних позовах про визнання поручительства припиненим ВСУ вказав, що суди повинні надавати належну оцінку діям поручителя, що свідчать про надання їм згоди на збільшення об'єму своєї відповідальності. Оцінка цих обставин справи має значення для вирішення питання про те, чи давали відповідачі як поручителі своя згода на зміну зобов'язання за кредитним договором, внаслідок чого збільшився об'єм їх відповідальності.

Закінчення терміну кредитного договору за наявності боргу не є основою для припинення іпотеки

У рішенні у справі № 6-153цс14 про визнання договорів іпотеки припиненими ВСУ роз'яснивщо сам факт закінчення терміну дії кредитного договору за наявності заборгованості боржника за цим договором не є основою для припинення договору іпотеки, який ув'язнений для забезпечення виконання кредитного договору боржником.

Узагальнені правові позиції ВСУ, висловлені при перегляді господарських справ

Вищий спеціалізований суд по розгляду цивільних і карних справ

Прийняті постанови Пленуму про судові витрати і терміни розгляду справ

На засіданні Пленуму ВССУ 17 жовтня було прийнято постанова № 10 "Про практику застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах", в якому, в часности, роз'яснено, що до складу витрат на правову допомогу повинні включатися реальні витрати, а не тільки витрати на участь в судовому засіданні. У постанові Пленуму № 11 "Про деякі питання дотримання розумних термінів розгляду судами цивільних, карних справ і справ про адміністративні правопорушення" роз'яснено, якими критеріями слід керуватися, визначаючи терміни на власний розсуд. Крім того, звернена увага на неприпустимість порушення права на судовий захист шляхом безпідставної відмови у відкритті провадження у справі, у тому числі із-за неприналежності до юрисдикції, адже термін розгляду справи починає обчислюватися з дня подання заяви до суду, а такі неправильні рішення тільки його збільшують. Судам роз'яснено, як реагувати, якщо розумні терміни порушуються у зв'язку з діями, від них незалежними.

Ведеться робота над узагальненням практики зняття арешту з майна і розгляду клопотань про обшук

Суддями ВССУ був розглянутий проект постанови "Про судову практику у справах про зняття арешту з майна". У проекті постанови розмежовані способи судового захисту : хто і на яких підставах має право поводження з позовом про зняття арешту з майна в позовному виробництві, а хто має право тільки на оскарження дій державного виконавця або іншої особи (слідчого) при накладенні арешту на майно. Суддями Судової палати у кримінальних справах було підготовлено узагальнення судової практики по розгляду слідчим суддею клопотань про обшук житла або іншого володіння особи. Також судді обговорили узагальнення судової практики розгляду справ із застосуванням Гаагської конвенції. На основі відповідних узагальнень буде підготовлено лист для використання в практичній роботі.

Судді готують конституційне звернення згідно із законом про люстрацію

ВССУ звернувся до Верховного Суду України з пропозицією про внесення подання до Конституційного Суду України відносно конституційності деяких положень Закону "Про очищення влади". Рішення про звернення прийняте постановою № 12.

Вищий адміністративний суд України

Суперечка про незаконність встановлення Президентом Дня захисника України не відноситься до адміністративної юрисдикції

ВАСУ відмовився розглядати суперечку про незаконність Указу Президентавизначального 14 жовтня Днем захисника України. У відкритті виробництва в справі № 800/442/14 було відмовлено, оскільки визнання незаконності норми Указу відноситься до юрисдикції Конституційного Суду. Також ВАСУ вказав, що його юрисдикція не поширюється на цю суперечку, адже він не є публічно-правовим, оскільки право законодавчої ініціативи Президента не пов'язане з виконанням управлінських функцій.

Інші новини

Організації адвокатів ведуть боротьбу, намагаючись перерозподілити сфери впливу. У ніч на 26 жовтня з ЕРАУ, адміністратором другого рівня якого являється НААУ, зникла інформація про 10 тис. адвокатів, у зв'язку з чим Інна Рафальская звернулася до Мінюсту з проханням змінити адміністратора. До цього Рада адвокатів України заявивщо київським адвокатам видають неправильні витягання з Реєстру. Голова НААУ Лідія Изовитова повідомилащо відновить відомості в Реєстрі по адвокатах м. Києва тільки після отримання від Ради адвокатів м. Києва поіменного акту звіряння сплати адвокатами щорічних внесків і отримання 30% від отриманих внесків. Київські адвокати намагалися зустрітися з керівництвом НААУ і вирішити питання про своє відновлення, але керівництва організації не було на місці. И. Рафальская звинуватила НААУ в перешкоді адвокатської діяльності і призначила конференцію адвокатів м. Києва на 14 листопада.

Радий з питань судової реформи при Президентові начал роботу. Склад Ради затверджений Указом Президента № 826/2014до нього увійшли судді, відомі юристи, вчені і міжнародні експерти. Відмітимо, Голова ВКДКА Валентин Загария обурений тим фактом, що в Раду не були запрошені представники НААУ. Виступаючи на першому засіданні Ради, Президент заявив, що Рада повинна стати майданчиком для узгодження усіх пропозицій по реформуванню судоустойства, адвокатури і прокуратури.

Київський апеляционный адмінсуд зобов'язав Київрада організувати збір використаних батарей і лампочок. Київська міська рада повинна виконати покладені на нього законодавством обов'язку по організації процесу збору, вивезення і утилізації небезпечних відходів у складі побутових відходів, зокрема, люмінесцентних лампочок і батарей шляхом укладення на конкурсній основі необхідних договорів і контролю за їх виконанням, або контролю за виконанням вже укладених договорів.

Люстрационная комісія знайшла порушення в діях чотирьох суддів. На засіданні Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції були констатовані ознаки порушення присяги в діях двох суддів, ще по двох - прийнято рішення про передачу матеріалів у ВККС для розгляду питання про притягнення їх до дисциплінарної відповідальності.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини