Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: правові позиції ВСУ і узагальнення практики

Реклама

Верховний Суд України

Земля, передана радою за відсутності документації про межі селища, має бути повернена

Розглянувши справа № 6-146цс14 про визнання недійсними рішення і держакту на земю, ВСУ роз'яснив, що якщо на момент прийняття селищною порадою рішення про надання громадянинові земельної ділянки була відсутня затверджена у встановленому законом порядку документація про межі селища, рада перевищила повноваження за розпорядженням землями, які розташовані за межами населеного пункту. Таке рішення селищної ради визнається недійсним.

Борг за валютним кредитом має бути стягнутий в іноземній валюті

Вирішуючи суперечку про стягнення боргу за кредитним договором в іноземній валюті, суд повинен встановити наявність у банку ліцензії на здійснення операцій з валютними цінностями, а встановивши вказані обставини, - стягнути грошову суму в іноземній валюті. При розгляді поділа № 6-145цс14 про стягнення заборгованості за валютним кредитним договором ВСУ відмітив, що в мотивувальній частині рішення приведені розрахунки заборгованості за кредитним договором з перекладом іноземної валюти в гривню по курсу, встановленому НБУ на момент виникнення заборгованості. Такий висновок суду касаційної інстанції є необгрунтованим і не узгоджується з вимогами частини 2 ст. 533 ГК.

Поручительство припиняється, якщо кредитор не подав до суду на поручителя впродовж 6 місяців зі зміненої дати виконання основного зобов'язання

При розгляді справи № 6-106цс14 про визнання договору поручительства припиненим ВСУ висловив вже озвучену правову позицію, згідно якої поручительство припиняється після закінчення терміну, встановленого в договорі поручительства. У разі, якщо такий термін не встановлений, поручительство припиняється, якщо кредитор впродовж 6 місяців з дня настання терміну виконання основного зобов'язання не пред'явить вимоги до поручителя.

Відмітимо, в справі № 6-125цс14 про стягнення заборгованості за кредитним договором була висловлена така ж правова позиція. Але суддя Юрій Сенин не згоден з таким висновком, він висловив свою особливу думку.

Умова договору поручительства про його дію до повного припинення усіх зобов'язань боржника не свідчать про те, що договором встановлений термін припинення поручительства в розумінні ст. 251 ГК

Розглянувши справу № 6-32цс14 по позову про стягнення заборгованості по кредитних договорах і по зустрічному позову про визнання кредитних договорів недійсними і поручительства припиненим, ВСУ роз'яснив, що умова договору поручительства про його дію до повного припинення усіх зобов'язань боржника не свідчать про те, що договором встановлений термін припинення поручительства в розумінні ст. 251 ГК, тому в цьому випадку підлягають застосуванню норми частини 4 ст. 559 ГК про те, що поручительство припиняється, якщо кредитор впродовж 6 місяця з дня настання термін виконання основний зобов'язання не пред'явив вимога до поручитель, а оскільки банк відповідно до умова кредитний договір змінений термін виконання основний зобов'язання, то відповідно до частина 4 ст. 559 ГК вимога до поручитель повинен є заявлений впродовж 6 місяць з дня настання це термін.

Позовна давність по поверненню кредиту в повному об'ємі вважається після кінцевого терміну його погашення

Ще одна стала правова позиція була виявлена ВСУ в справі № 6-133цс14 про стягнення заборгованості за договором про комплексне банківське обслуговування. За договором, устанавливаещему не лише щомісячні платежі погашення кредиту, але і кінцевий термін повного погашення кредиту, течія трирічного терміну позовної давності (ст. 257 ГК) відносно щомісячних платежів починається після несплати чергового платежу, а по поверненню кредиту в повному об'ємі - не після закінчення терміну дії договору, а після закінчення кінцевого терміну повного погашення кредиту (ст. 261 ГК).

Позовна давність по поверненню кредитних коштів і відсотків, повернення яких відповідно до умов договору визначене періодичними щомісячними платежами, повинна обчислюватися з моменту настання терміну погашення чергового платежу

При розгляді справи № 6-103цс14 про стягнення заборгованості за кредитним договором, який був пролонгований, ВСУ роз'яснивщо у разі неналежного виконання позичальником зобов'язання за кредитним договором позовна давність за вимогами кредитора про повернення кредитних коштів і відсотків за користування кредитом, повернення яких відповідно до умов договору визначене періодичними щомісячними платежами, повинна обчислюватися з моменту настання терміну погашення чергового платежу. Суди нижчих інстанцій, погоджуючись з аргументами позивача про неодноразову пролонгацію кредитного договору, не звернули уваги на те, що пролонгація договору передбачає продовження терміну дії договору, після виконання сторонами його умов і переукладення договору на тих же умовах, на яких він був ув'язнений, а також на те, що після закінчення терміну дії договору банк не видавав боржникові грошових коштів і нової платіжної картки, а боржник своїх зобов'язань за договором від 13 жовтня 2006 року не виконав. ВСУ вказав, що виведення апеляційного суду, з яким погодився і суд касаційної інстанції, про те, що позовна давність не витекла, оскільки термін дії договору був пролонгований, а термін дії карти відповідає терміну дії договору, є передчасним.

У справах про звільнення суд повинен з'ясувати, чи містить рішення профспілкового органу про відмову в наданні згоди на розірвання трудового договору правове обгрунтування такої відмови, не даючи при цьому оцінки обгрунтованості самого рішення

Розглянувши справа 6-104цс14 про відновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу і відшкодування моральної шкоди, ВСУ зробив правове укладеннязгідно з яким при розгляді справи про відновлення на роботі працівника, звільненого по пункту 2 частини 1 ст. 41 КЗоТсуду, окрім іншого, необхідно з'ясувати: чи складає виконання операцій, пов'язаних з безпосереднім обслуговуванням цінностей, основний зміст трудових обов'язків позивача; чи носить виконання ним вказаних дій відповідальний, підзвітний характер з наявністю обліку, контролю за рухом і зберіганням цінностей. Крім того, перевіряючи дотримання відповідачем при звільненні з роботи позивача вимог частини 7 ст. 43 КЗоТ і частини 6 ст. 39 Закону "Про професійні спілки, їх права і гарантії діяльності", суд повинен з'ясувати, чи містить рішення профспілкового органу про відмову в наданні згоди на розірвання трудового договору правове обгрунтування такої відмови, не даючи при цьому оцінки обгрунтованості самого рішення.

Узагальнення практики

Державна фіскальна служба в листі від 12 вересня 2014 року № 4352/7/99-99-10-02-02-17 узагальнила судову практику ВАСУ і ВСУ з питань оскарження наказів на проведення перевірок і актів перевірок.

У Віснику Верховного Суду № 9 опубліковані висновкивикладені в рішеннях, прийнятих при перегляді судового рішення на основі, передбаченій п. 1 ч. 1 ст. 111-16 ХПК, за I півріччя 2014 року.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини