Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: правові позиції ВСУ і судова реформа

Реклама

Верховний Суд України

У спірних кредитних правовідносинах застосовується термін позовної давності, визначений у банківських Умовах надання споживчого кредиту фізособам

При розгляді справи № 6-144цс14 про стягнення заборгованості за кредитним договором ВСУ була висловлена така правова позиція: якщо сторони досягли згоди і уклали договір, в якому передбачили, що позовна давність, встановлена законом, збільшена за домовленістю сторін до п'яти років відповідно до Умов надання споживчого кредиту фізичним особам, це відповідає вимогам ч. 1 ст. 259 ГК і свідчить про дотримання банком термінів позовної давності. У цій суперечці сторони уклали договір (що складається із заяви позичальника і Умов надання споживчого кредиту фізособам), в якому позовна давність, встановлена законом, збільшена до п'яти років відповідно до п. 5.5 Умов.

Позовна давність вважається після кінцевого терміну погашення карткового кредиту

Розглянувши ще одно справу про стягнення заборгованості за кредитним договором (№ 6-95цс14)Суд роз'яснив, що за договором про надання банківських послуг (при отриманні позичальником кредиту у вигляді встановленого кредитного ліміту на платіжну картку), який встановлює не лише щомісячні платежі погашення кредиту, але і кінцевий термін повного погашення кредиту, течія трирічного терміну позовної давності (ст. 257 ГК) відносно щомісячних платежів починається після несплати чергового платежу, а по поверненню кредиту в повному об'ємі - не після закінчення терміну дії договору, а після закінчення кінцевого терміну повного погашення кредиту (ст. 261 ГК).

Майновий поручитель не є солідарним боржником

При розгляді справи № 6-109цс14 про стягнення заборгованості за договором про надання кредитної лінії з траншевым режимом кредитування в межах максимального ліміту і звернення стягнення на предмет іпотеки ВСУ зробив правове укладення, згідно з яким запорука (іпотека) і поручительство являються різними видами забезпечення зобов'язань тому норми, регулюючі поручительство (статті 553 - 559 ГК) не застосовуються до правовідносин кредитора з майновим поручителем, оскільки він відповідає перед залого- / іпотекодержателем за виконання боржником основного зобов'язання виключно в межах вартості предмета запоруки / іпотеки.

Пеня за несплату аліментів вважається по кожному з прострочених платежів

На засіданні Судової палати у цивільних справах 1 жовтня 2014 року було прийнято постанова у справі № 6-149цс14предметом якого була суперечка про стягнення пені за прострочення сплати аліментів. Згідно правової позиції ВСУ, оскільки зобов'язання по сплаті аліментів носить періодичний характер і повинно виконуватися щомісячно, то при розгляді суперечок про стягнення на підставі ч. 1 ст. 196 СК пені від суми несплачених аліментів суд повинен з'ясувати розмір несплачених аліментів по кожному з цих періодичних платежів, встановити термін, в який кожне з цих зобов'язань має бути виконане, і з урахуванням встановленого вичислити розмір пені, виходячи з суми несплачених аліментів за кожен місяць окремо від дня порушення платником аліментів свого обов'язку по їх сплаті до дня прийняття судом рішення про стягнення пені, підсумувавши розміри нарахованої пені за кожного з прострочений платіж і визначивши її загальний сума.

Нарахування інфляційних втрат на суму боргу і 3 % річних входить до складу грошового зобов'язання

Також 1 жовтня ВСУ було розглянуто справа № 6-113цс14 про стягнення інфляційних втрат і 3 % річних за період невиконання судового рішення про відшкодування майнової і моральної шкоди. Суд вказав, що нарахування інфляційних втрат на суму боргу і 3 % річних входить до складу грошового зобов'язання і є особливою мірою відповідальності боржника за прострочення грошового зобов'язання, оскільки виступають способом захисту майнового права і інтересу, який полягає у відшкодуванні матеріальних втрат кредитора від знецінення грошових коштів внаслідок інфляційних процесів і отриманні компенсації (плати) від боржника за користування утримуваними їм грошовими коштами, що належать до сплати кредиторові.

Торги, проведені по простроченому звіту про оцінку, визнаються недійсними

Розглянувши справу № 6-147цс14 про визнання недійсними результатів публічних торгів і протоколу проведення публічних торгів з продажу нерухомого майна Суд зробив правове укладення про те, що звіт про оцінку майна діє, якщо з дня його підписання до дня проведення публічних торгів пройшло не більше 6 місяців. Після закінчення цього терміну обов'язковою умовою призначення і проведення публічних торгів являється отримання нового звіту про оцінку майна. Проведення публічних торгів по реалізації майна за ціною, визначеною звітом про оцінку майна, що втратило силу, є порушенням частини 5 ст. 58 Закону "Про старанне виробництво" і основою для визнання таких торгів недійсними.

Вищий адміністративний суд України

Поділа відносно оскарження постанов держвиконавця про стягнення старанного збору розглядають місцеві загальні суди

Пленум ВАСУ вніс зміни у постанову від 13 грудня 2010 року № 3 "Про практику застосування адміністративними судами законодавства в справах з приводу оскарження рішень, дій або бездіяльності державної старанної служби". ВАСУ вказавщо місцевим загальним судам як адміністративним також предметно осудні адміністративні справи з приводу оскарження постанов держвиконавця або іншого посадовця ГИС про стягнення старанного збору, витрат на проведення старанних дій і накладенні штрафу в ході виконання ними прийнятих цими судами рішень (пункт 5 частин 1 ст. 18 КАС).

ВАСУ пропонує утворювати для кримчан спеціальні виборчі дільниці

Узагальнена практика розгляду суперечок про зміну виборчої адреси і місця голосування, уточнення списків виборців, що виникли під час позачергових президентських виборів. У узагальненні встановлений конфлікт у виборчому законодавстві між принципом одноразовості включення виборця в реєстр (уточнений список виборців) з правом виборця на голосування. Судова практика свідчить, що при розгляді суперечок про включення в список виборців адмінсуди надають пріоритет забезпеченню принципу одноразовості включення виборця в реєстр. Такий висновок вказує на неправильний вектор законодавчого врегулювання виборчих стосунків, оскільки визначальним в цих стосунках є забезпечення реалізації права голосу громадян. Тому законодавчі механізми захисту принципу одноразовості включення виборця в реєстр мають бути переглянуті Верховною Радою. Також, на думку ВАСУ, вимагають негайного врегулювання відношення по реалізації права голосу громадянами України, які проживають в Криму. Механізм реалізації цього права через зміну місця голосування без зміни виборчої адреси не є таким, що забезпечує це право. Таким виборцям для голосування на законодавчому рівні необхідно передбачити утворення окружних і дільничних виборчкомів в наближених до окупованої території регіонах України.

Судова реформа

2 жовтня на круглому столі Мінюст представив проект змін у Закон "Про судоустрій і статус суддів" і інші законодавчі акти відносно удосконалення основ організації і функціонування судової влади відповідно до європейських стандартів. Законопроект передбачає зміни 14 законів і враховує близько 40 рекомендацій органів Ради Європи. Також він спрямований на вирішення проблеми дисциплінарної відповідальності суддів, яка була встановлена ЕСПЧ в справі "Олександр Волков проти України". Крім того, судді практично одностайно схвалюють пропозицію передати Верховному Суду повноваження за рішенням питання про допуск справ до перегляду.

3 жовтня відбувся ІІІ Судовий форум, організований Асоціацією юристів України. На форумі обговорювалися реформа судової системи, забезпечення єдності судової практики, проблемні питання процесу з міжнародним елементом.

Марина Ясинская

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини