Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Майновий поручитель не є солідарним боржником, - ВСУ

Реклама

На засіданні Судової палати у цивільних справах ВСУ 17 вересня 2014 року було розглянуто справу № 6-109цс14 за позовом ПАО "Комерційний банк "Надра" про стягнення заборгованості за договором про надання кредитної лінії з траншевым режимом кредитування в межах максимального ліміту і звернення стягнення на предмет іпотеки.

При розгляді цієї справи ВСУ зробив правове укладення, згідно з яким запорука (іпотека) і поручительство являються різними видами забезпечення зобов'язань тому норми, регулюючі поручительство (статті 553 - 559 ГК) не застосовуються до правовідносин кредитора з майновим поручителем, оскільки він відповідає перед залого- / іпотекодержателем за виконання боржником основного зобов'язання виключно в межах вартості предмета запоруки / іпотеки.

У цій суперечці суд касаційної інстанції, залишаючи в силі рішення апеляційного суду, помилково погодився з висновком судів попередніх інстанцій про солідарне стягнення усієї заборгованості за основним зобов'язанням з майнових поручителів.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини