Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нардеп пропонує підвищити мінімальний розмір плати за оренду сільгоспділянки

Реклама

Депутат Андрій Деркач зареєстрував у Верховній Раді законопроект № 5066 відносно мінімального розміру річної орендної плати за користування земельною ділянкою сільськогосподарського призначення, земельною часткою (паєм).

У Законі "Про оренду землі" пропонується встановити розмір річної плати оренду земельної ділянки сільгосппризначенняземельної частки (паю), що знаходиться в приватній власності, не менше 6 % його вартості. Крім того, в проекті передбачений обов'язок орендарів платити не менше половини від загального розміру орендної плати в грошовій формі, якщо власник ділянки погодився на оплату в натуральній формі.

Зараз мінімальний розмір орендної плати встановлений на рівні 3 %, але реалізація цього положення на практиці ускладнюється відсутністю належного врегулювання на рівні Закону. Крім того, згідно правової позиції Верховного Суду України, вказаної в постанові від 25 червня 2011 року, Указ Президента "Про додаткові заходи по соціальному захисту селян - власників земельних ділянок і земельних часток (паїв) ", в який були внесені зміни відносно збільшення мінімального розміру орендної плати до 3%, носить рекомендаційний характер. Він є основою для перегляду розміру орендної плати, встановленої умовами договору, а не для автоматичної зміни умов договору оренди і підвищення орендної плати.

Тому депутат пропонує встановити на законодавчому рівні економічно обгрунтований мінімальний розмір орендної плати і таким чином захистити селян.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини