Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: висновки Верховного Суду і рішення ЕСПЧ

Реклама

Верховний Суд України

Неповідомлення учасника суспільства про проведення загальних зборів може бути основою для визнання рішення зборів недійсним

Розглянувши справа № 3-39гс14 про визнання недійсними рішень, статутів суспільства і договорів, ВСУ вказав, що одним з гарантованих прав учасника господарського суспільства є його участь в управлінні через діяльність в його найвищому органі - зборах. ВСУ зробив висновок, що неповідомлення учасника суспільства про проведення загальних зборів у встановленому статутом порядку є грубим порушенням його прав, що може бути основою для визнання рішень загальних зборів господарського суспільства недійсними. Неповідомлення учасника суспільства про скликання і проведення загальних зборів, на яких його виключили з учасників суспільства, є безумовним порушенням прав, передбачених ст.10 Закону "Про господарські суспільства".

Розташування ділянки в межах прибережної смуги може бути підтверджене встановленими ст. 88 Водного кодексу нормативними розмірами прибережних захисних смуг

При розгляді поділа № 3-41гс14 про визнання незаконними розпоряджень, недійсними договорів і держакту на право власності на землю суд зробив висновок, що розташування земельної ділянки в межах прибережної захисної смуги (ст. 58, 60 Земельного кодексу) може підтверджуватися не лише відповідною землевпоряджувальною документацією, але і шляхом обліку нормативних розмірів прибережних захисних смуг, встановлених ст. 88 Водного кодексу.

Суд може зменшити неустойку при стягненні заборгованості за договором позики

У постанові у справі № 6-100цс14 про стягнення заборгованості за договором позики ВСУ роз'яснивщо частина третя ст.551 ГК з урахуванням положень ст.3 ГК відносно загальних принципів цивільного законодавства і частини четвертої ст.10 ГПК відносно обов'язку суду сприяти сторонам в здійсненні їх прав надає право суду зменшити розмір неустойки за умови, що він значно перевищує розмір збитків.

Відповідно до Закону "Про іпотеку" якщо майно реалізоване за умови присутності одного учасника, торги визнаються такими, що відбулися

На засіданні Судових палат у цивільних і господарських справах 3 вересня 2014 року було розглянуто справа № 6-82цс14 про визнання публічних торгів недійсними і відміні свідоцтва про право власності. Згідно позиції ВСУ застосування норми про те, що публічні торги по реалізації предмета іпотеки є такими, що відбулися при участі не менше двох покупців (п. 4.2 Тимчасового положення) і визнання торгів що не відбулися у разі наявності тільки одного покупця (п. 7.1. Тимчасового положення) є помилковими, оскільки вони суперечать ч. 3 ст. 45 Закону "Про іпотеку".

Сформовані правові укладення у господарських справах

ВСУ завершив роботу над правовими укладеннями, викладеними в постановах, прийнятих в першому півріччі 2014 року за результатами перегляду судових рішень на підставі неоднакового застосування судом касаційної інстанції одних і тих же норм матеріального права в подібних правовідносинах. Зокрема, ці висновки торкаються суперечок по забезпеченню виконання зобов'язань; про укладення, зміну, розірвання договорів; про визнання угод недійсними; про застосування позовної давності; по виконанню господарських зобов'язань; що виникають з договорів найму (оренда), лізингу; що виникають з договорів про надання послуг; страхування, що виникають з договорів, і тому подібне

Європейський суд з прав людини

Україна заплатить 6 тис. євро за відкриття кладовища поряд з приватним будинком

4 вересня було винесено рішення у справі "Дземюк проти України"згідно з яким за невиконання місцевою порадою судового рішення про закриття незаконного кладовища розплатиться держава. ЕСПЧ встановив порушення ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основних свобод (право на повагу приватного і сімейного життя).

Присуджена компенсація українцеві, жорстокому поводженню, що піддалося, з боку міліції

У обнародуваному рішенні у справі "Рудяк проти України" про жорстоке поводження в укладенні ЕСПЧ встановив порушення ст. 3 Конвенції (заборона тортур) і присудив компенсацію моральної шкоди у розмірі 12 тис. євро.

Осудність справ із зони АТО

Розгляд господарських справ

Згідно з розпорядженням Голови ВХСУ від 2 вересня 2014 року № 28-р розгляд справ, осудних госпсудам, розташованим в районі проведення АТО, здійснюється:

- господарських справ, осудних господарському суду Донецької області, - господарським судом Запорізької області;

- господарських справ, осудних господарському суду Луганської області, - господарським судом Харківської області;

- господарських справ, що підлягають перегляду в апеляційному порядку Донецьким апеляційним господарським судом, - Харківським апеляційним господарським судом.

Розгляд адміністративних справ

Відповідно до распряжением Голови ВАСУ від 2 вересня 2014 року админдела, осудні судам, розташованим в зоні АТО, розглядають:

- Запорізький окружний адміністративний суд - админдела, осудні Донецькому окружному адміністративному суду;

- Харківський окружний адміністративний суд - админдела, осудні Луганському окружному адміністративному суду;

- Харківський апеляційний адміністративний суд - админдела, які підлягають перегляду в апеляційному порядку Донецьким апеляційним адміністративним судом.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини