Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Місцевим радам можуть повернути право розпорядження землями, розташованими за межами населеного пункту

Реклама

Комітет з питань аграрної політики і земельних стосунків рекомендує парламенту ухвалити за основу законопроект про деякі заходи по посиленню ролі територіальних громад в управлінні земельними ресурсами. Проектом № 4150 пропонується віднести до комунальній власності усі земліякі знаходяться за межами населених пунктів в межах територій сільських, селищних і міських рад. Виключення складають: землі оборони; земельні ділянки, використовувані Чорноморським флотом РФ на території України на підставі міжнародних договорів; землі зон відчуження і безумовного (обов'язкового) відселення, що піддалися радіоактивному забрудненню внаслідок Чорнобильської катастрофи; земельні ділянки, на яких розташовані будівлі, споруди, інші об'єкти нерухомого майна держвласності; земельні ділянки, що знаходяться в постійному користуванні органів державної влади, держпідприємств, установ, організацій, Національної академії наук України, державних галузевих академій наук; приватні земельні ділянки.

До спільної власності територіальних громад районів, областей планується віднести земельні ділянки, на яких розташовані будівлі, споруди, комунальні підприємства такої власності.

Передбачається також передати повноваження від районних держадміністрацій сільським, селищним і міським радам відносно зміни цільового призначення приватних земельних ділянок. Також радам можуть бути передані повноваження по виділенню земельних часток власникам земельних часток (паїв) в натурі (на місцевості).

Землі державної власності були остаточно розмежовані 1 січня 2013 року в силу Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів по розмежуванню земель державної і комунальної власності". Їм визначено, що усі землі, які знаходяться на території сільських, селищних, міських рад, але не входять в землі населених пунктівзалишаються у власності держави.

Нардепи, що подали законопроект, вважають, що обмеження "земельної юрисдикції" органів місцевого самоврядування лише межами населених пунктів невиправдано утрудняє розвиток населених пунктів, зменшує матеріальну основу місцевого самоврядування. Тому вони пропонують повернути місцевим радим повноваження з розпорядження землями, що лежать за межами населених пунктів, і відповідно визначити поняття території місцевої радияк території, на яку поширюється сфера її повноважень. Межі території місцевої ради визначаються за проектом її формування.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини