Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ підтвердив незаконність звільнення Ігоря Темкижева

Реклама

Обнародувано рішення Судової палати у адміністративних справах Верховного Суду України від 1 липня 2014 року № 21-183а14 про визнання незаконним і відміні постанови Верховної Ради від 23 лютого 2014 року № 768 - VII. Цим рішенням був звільнений голова Вищого адміністративного суду України Ігор Темкижев. Депутати просто виключили з постанови "Про обрання суддів" його прізвище.

И. Темкижев звернувся у ВАСУ з позовом до Верховної Ради. Він вказав, що був звільнений незаконноз порушенням Регламенту Верховної Ради і Конституції. Відповідно до ст. 52 Закону "Про судоустрій і статус суддів" судді, що обіймає посаду безстроково, гарантується перебування на посаді до досягнення їм 65 років, за винятком випадків звільнення з посади або відставки. Загальні умови звільнення судді від посади передбачені ст. 100 Закону, згідно якої суддя суду загальної юрисдикції звільняється з посади органом, який його обрав або призначив, виключно на підставах, передбаченим частиною п'ятої ст. 126 Конституцій, за уявленням Вищої ради юстиції. Таке представлення не було подане, Верховна Рада порушила процедуру розгляди питання, оскільки прийняттю постанови повинна була передувати доповідь голови або члена Вищої ради юстиції. ВАСУ задовольнив позов И. Темкижева, постанова ВР визнана незаконною і скасована.

Суд дійшов висновку про порушення порядку розгляду питання. Він також вказав, що невиконання позивачем адміністративних повноважень голови ВАСУ не може бути основою для виключення з постанови № 768 - VII слів про його призначення на посаду (тобто, фактично відміні призначення), а могло б бути основою для розгляду питання про звільнення з адміністративної посади голови суду органом, що його призначив. Суд також погодився з аргументами И. Темкижева про порушення його права на безпосередню участь в процесі ухвалення рішення, надання пояснень і доказів на підтвердження певних обставин.

Верховна Рада звернулася у ВСУ із заявою про перегляд рішення, оскільки вважає, що позов не підлягав розгляду в адміністративному порядку. ВСУ відмовив парламенту, також дійшовши висновку про незаконності прийняття ВР рішення про звільнення И. Темкижева саме у такому порядку. Постанова ВСУ є остаточною і оскарженню не підлягає, окрім випадку встановлення порушення Україною міжнародних зобов'язань при рішенні справи судом.

Нагадаємо, згідно рішенню ЕСПЧ на посаді зобов'язані відновити і суддю Верховного Суду Олександра Волкова.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини