Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: робота над роз'ясненнями

Реклама

Вищий адміністративний суд України

Відкликано інформаційний лист № 2135/11/13-11яким роз'яснені аспекти застосування частини першою ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства (про стягнення з Держбюджету судових витрат на користь сторони, що виграла). У ВАСУ триває робота над проектом Закону про внесення змін до цієї норми. Лист відкликаний у зв'язку з цим і до врегулювання питання на законодавчому рівні.

При розгляді поділа № 800/280/14 про визнання незаконними положень указів Президента від 1 травня 2014 р. № 447/2014 "Про заходи по підвищенню обороноздатності держави" і від 10 грудня 2008 р. № 1153/2008 про затвердження Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах, ВАСУ роз'яснив, чому мобілізація відповідає законодавству і міжнародному праву. Судді вказали, що хоч законодавством і не врегульований статус, повноваження і компетенція Президента України, що виконує обов'язки, Олександр Турчиновщо затвердив спірні зміни, діяв в межах певною Конституцією компетенції і відповідно до приписів національного законодавства. У рішенні вказано, що де факто поняття "Що виконує обов'язки" вживається відносно особи, яка фактично виконує обов'язки по певній вакантній посаді, не займаючи її, статус такої особи припускає наявність прав, обов'язків і відповідальності, визначених законом для відповідної посади. Також дана оцінка праву Президента України на затримання військовослужбовців на службі впродовж певного терміну у разі потреби. Вказано, що наявність такої необхідності в розумінні пункту 10 принципів Сиракуз підлягає оцінці у кожному конкретному випадку. Таким чином, ВАСУ дійшов висновку, що в умовах загрози державі соразмеримое обмеження прав громадян не суперечить національному законодавству і принципам міжнародного права.

Вищий господарський суд України

Перша судова палата завершила роботу над проектом постанови пленуму "Про деякі питання практики вирішення суперечок, що виникають з кредитних договорів", який неодноразово узгоджувався з банками і банківськими асоціаціями, а також пройшов узгодження з Верховним Судом України.

Вищий спеціалізований суд по розгляду цивільних і карних справ

На нараді суддів судової палати у цивільних справах був підготовлений проект постанови пленуму "Про судову практику у справах про зняття арешту з майна", який буде розглянутий на пленумі в першому читанні. Судам роз'яснюються спірні питання, що стосуються вимог одного з подружжя по загальній спільній власності, у тому числі у разі накладення арешту у зв'язку із засудженням іншого чоловіка або їх дітей з конфіскацією майна і тому подібне, а також коли предметом позову є доля в загальній спільній власності на неділиму річ.

Рада адвокатів України

Роз'яснені питання приналежності інформації, яка стала відома адвокатові при здійсненні ним представництва інтересів клієнта до адвокатської таємниці, і про право адвоката без згоди клієнта розголошувати таку інформацію.

Інформація, що стала відомою адвокатові під час здійснення представництва інтересів клієнта (у тому числі в якості учасника (акціонера) в Наглядовій раді банку) на підставі договору про надання правової допомоги є адвокатською таємницею і може бути розголошена тільки по письмовій згоді (заяві) клієнта.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини