Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відбулася нарада між представниками адвокатського співтовариства і Мінюстом

23 липня 2014, 13:27
146
0
Реклама

22 липня 2014 року в Києві відбулася Спільна нарада на тему "Посилення прав і гарантій адвокатської діяльності в контексті майбутніх змін в законодавстві України про адвокатуру і адвокатську діяльність". Учасниками цієї наради, з одного боку, стали органи адвокатського самоврядування, представники громадських організацій адвокатури (Національна асоціація адвокатів України, Асоціація адвокатів України, Асоціація юристів України, регіональні органи адвокатського самоврядування і практикуючі адвокати) і, з іншого боку, Міністерство юстиції України (представлено Заступником міністра юстиції паном Ігорем Алексеевым). На нараді також були присутніми представники Офісу Ради Європи в Україні. Всього захід відвідали близько 50 учасників.

Метою Спільної наради стало вираження підтримки представниками української адвокатури пропозицій відносно змін і доповнень в законодавство України, яке пряме або побічно регулює питання адвокатури і адвокатської діяльності, посилення прав адвокатів і гарантій професійної діяльності, а також права на захист і принципів рівності і змагальності в судочинстві. Слід зазначити, що такі консолідовані пропозиції до Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність", процесуальних кодексів і інших нормативно-правових актів були спільно розроблені спеціально створеними робочими групами при НААУ і Міністерстві юстиції, погоджені широким кругом адвокатів на З'їзді адвокатів України 26-го квітня 2014 року і спрямовані НААУ до Міністерства юстиції України для наступного внесення на розгляд у Верховну Раду України.

Відкриваючи нараду, заступник Голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздий висловив думку представників вітчизняній адвокатського співтовариства про важливість підтримки цих загальних законодавчих напрацювань і з боку Міністерства юстиції України.

На Спільній нараді від представників української адвокатури доповідачами також виступили: Катерина Коваль (Заступник Голови НААУ, РАУ), Денис Бугай (Президент АЮУ), Олег Чернобай (Президент ААУ), Євгеній Солодко (Заступник Голови Комітету із захисту прав адвокатів і гарантій адвокатської діяльності при НААУ), Олег Куприенко (Голова Ради адвокатів Чернігівської області) і Сергій Гребенюк (радник юридичного бюро "Егоров, Пугинский, Афанасьев і Партнери).

На заході мали можливість виступити і більшість інших його учасників (голови рад адвокатів регіонів, представники кваліфікаційно-дисциплінарних палат адвокатури, практикуючі адвокати), які також виразили свою підтримку необхідності внесення вказаних змін і доповнень в законодавство України. Кожен учасник наради мав можливість висловитися і донести своє бачення проблематики колегам і особисто заступникові Міністра юстиції України. Особливо значущими були виступи голів рад адвокатів регіонів (Київ, Житомир, Рівне, Волинь, Чернігів, Київська область, Хмельницький та ін.).

У своїх виступах доповідачі і учасники мали можливість ще раз детально озвучити перед Міністерством юстиції пропозиції української адвокатури відносно змін і доповнень в законодавство України про адвокатуру і адвокатську діяльність. Як вже відзначалося, переважна більшість таких пропозицій вже були враховані в проекті змін і доповнень, спрямованому НААУ до Міністерства юстиції. У зв'язку з цим, учасники Спільної наради відмітили необхідність внесення Міністерством юстиції до Парламенту саме тих змін і доповнень в чинне законодавство України про адвокатуру і адвокатську діяльність, які були спільно розроблені НААУ і Мінюстом.

Ключові питання такої поправки стосуються, головним чином, посилення професійних прав адвоката, гарантій адвокатської діяльності, права на захист, принципів змагальності і рівності сторін в судочинстві (зокрема, необхідності забезпечення кімнат (приміщень) для адвокатів в судах з метою належного здійснення права на захист; заборони зустрічей прокурора і судді поза процесуальними рамками; необхідності допиту адвоката і здійснення інших процесуальних дій з ним тільки у присутності представника ради адвокатів регіону; необхідність розширення і деталізації поняття адвокатської таємниці; необхідності врегулювання (спрощення) питання підтвердження повноважень адвоката в різних виробництвах; необхідності узгодження з НААУ проектів законодавчих актів, що стосуються адвокатури і адвокатської діяльності; необхідності забезпечення права адвоката на застосування засобів захисту; необхідності врегулювання питань адвокатських запитів і забезпечення адвокатам доступу до інформаційних баз даних (державних реєстрів); необхідності монополізації професії з метою якіснішого і ефективнішого забезпечення права на захист; забезпечення можливості використання посвідчення адвоката в якості посвідчення особи; посилення вимог до особи, яка бажає стати адвокатом; обов'язковості подачі адвокатом відомостей в Єдиний реєстр адвокатів України з метою отримання права на заняття адвокатською діяльністю і так далі).

Заступник Голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздий, якого підтримали і інші учасники Спільної наради, також відмітив, що украй важливим є внесення не лише змін і доповнень в Закон України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність", але і зміна інших нормативно-правових актів, які прямо або побічно регулюють адвокатуру і адвокатську діяльність, зокрема до процесуальних кодексів. Адже тільки так можна забезпечити реалізацію на практиці положень Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність", багато хто з яких носить дуже декларативний і недеталізований характер. Як вже відзначалося, пропозиції відносно таких змін і доповнень в законодавство також були спрямовані НААУ до Міністерства юстиції України, в т.ч. і у рамках завершальних положень до вказаного закону.

Сторони домовилися, що після проведення наступного подібного заходу НААУ, який запланований на 28 липня 2014 року і яке буде присвячене проблемам організаційних форм і оподаткування адвокатської діяльності, представники адвокатури в особі НААУ направлять до Міністерства юстиції України свою узагальнену позицію на підтримку раніше розроблених і спрямованих в Мінюст змін і доповнень в законодавство України про адвокатуру і адвокатську діяльність.

За інформацією: НААУ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини