Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати запропонували забезпечити прозорість фінансування партій і передвиборної агітації

13 травня 2014, 17:02
263
1
Реклама

Група народних депутатів (П. Порошенка, О. Тягнибок, В. Кличка та ін.) ініціювали внесення змін до деяких законодавчих актів відносно забезпечення прозорості фінансування політичних партій в Україні і передвиборній агітації.

Законопроектом № 4846 пропонується внести зміни до законів про вибори нардепів, місцевих депутатів, Президента, і передбачити обов'язковість представлення у відповідні виборчкоми розпорядниками виборчих фондів (накопичувальних рахунків виборчих фондів) фінансових звітів про вступ і використання засобів виборчих фондів як до дня виборів (дня повторного голосування), так і після проведення виборів. Проміжні і остаточні фінансові звіти про вступ і використання засобів виборчих фондів запропоновано розміщувати на офіційному веб-сайті ЦВК в повному об'ємі.

З метою забезпечення доступу громадян до інформації про джерелах фінансування передвиборної агітації і напрями витрачання засобів виборчих фондів законопроектом пропонується встановити перелік вимог до змісту звітів і інформації, відбитої в цих звітах, яка підлягає обов'язковому обнародуванню. При цьому за ЦВК зберігатиметься право встановлення форм звітів про вступ і використання засобів виборчих фондів.

У КоАП же пропонується внести зміни, які встановлюватимуть відповідальність розпорядників виборчих фондів за непредставлення, несвоєчасне уявлення звітів про вступ і використання засобів виборчих фондів, включення неповної або недостовірної інформації, представлення звітів не за формою, встановленій ЦВК.

На усі виборчі комісії, в яких будуть представлені проміжні і остаточні фінансові звіти про вступ і використання засобів виборчих фондів, пропонується покласти обов'язок проведення аналізу таких звітів, а також обнародування результатів такого аналізу на веб-сайті ЦВК і (чи) в ЗМІ.

Змінами в КоАП заплановано встановлювати відповідальність за порушення порядку надання або отримання внесків на здійснення передвиборної агітації у вигляді штрафу в двократному розмірі від суми наданого або отриманого з порушенням встановленого порядку внеску на здійснення передвиборної агітації.

Враховуючи те, що Центральною виборчою комісією і іншими виборчими комісіями не забезпечується належний доступ до усієї інформації з декларацій про майно, прибутки, витрати і зобов'язання фінансового характеру, які подаються кандидатами на відповідних виборах, а також інформації з інших документів, які подаються у виборчкоми, - запропоновано внести зміни, що передбачають обов'язковість надання по інформаційним запитам такій інформації, а також публікації на веб-сайті ЦВК автобіографій кандидатів на виборах, інформації з представлених кандадитами декларацій (виключаючи відомості, віднесених до інформації з обмеженим доступом).

У Закон про політичні партії пропонується внести зміни, які передбачатимуть обов'язковість щорічного представлення партіями (до 31 березня року, що йде за звітним) до Міністерства юстиції України звітів про майно, прибутки, витрати і зобов'язання фінансового характеру. Також пропонується встановити загальні вимоги до змісту таких звітів і передбачити обов'язковість їх оприлюдннення в повному об'ємі на веб-сайті Мінюсту. Представлені партіями звіти, згідно з проектом, підлягають обов'язковому аналізу Міністерством юстиції, результати якого розміщуватимуться на веб-сайті у формі укладення.

Як запевняють нардепи, ухвалення законопроекту приведе чинне законодавство у відповідність з міжнародними стандартами у сфері протидії політичної корупції; забезпечить доступ громадян і інших зацікавлених осіб до інформації про джерела фінансування партій, передвиборній агітації і тому подібне

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини