Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податківці вимагають від митниць просити додаткові документи тільки за наявності законних підстав

12 травня 2014, 13:42
267
0
Реклама

Миндоходов в листі від 31.03.2014 р. № 7420/7/99-99-24-02-04-17 вимагає від митниць забезпечити неухильне дотримання положень глави 8 Митного кодексу України (далі - ТК). Кодексом визначений винятковий перелік підстав для запиту додаткових документів для підтвердження митної вартості товарів. До таких підстав відповідно до ч. 3 ст. 53 ТК віднесені:

- наявність в документах, що підтверджують митну вартість товарів, розбіжностей;

- наявність в документах, що підтверджують митну вартість товарів, ознак підробки;

- відсутність в документах, що підтверджують митну вартість товарів, усіх відомостей, що підтверджують числові значення складових митної вартості товарів, або відомостей про ціну, яка була фактично сплачена або підлягає сплаті за ці товари.

Додаткові документи відповідно до ч. 4 ст. 53 ТК просяться органом прибутків і зборів виключно у разі наявності у останнього підстав вважати, що існуючий взаємозв'язок між продавцем і покупцем вплинув на заявлену декларантом митну вартість. Інших підстав для запиту додаткових документів законодавством України з питань державної митної справи не встановлено.

У разі встановлення визначених законодавством підстав для запиту додаткових документів посадовець органу прибутків і зборів (далі - посадовець) здійснює письмовий запит додаткових документів з вказівкою конкретних документів, які необхідно подати. При цьому необхідність надання окремих додаткових документів повинна визначатися посадовцем виходячи з особливостей зовнішньоекономічної операції.

Визначений посадовцем перелік додаткових документів і основи для їх запиту вказуються в інформаційному листі до митної декларації на оцінювані товари або в декларації митної вартості на оцінювані товари.

При електронному декларуванні необхідність представлення документів відповідно до ч. 3 і 4 ст. 53 ТК і підстави для їх запиту доводиться до декларанта або уповноваженого ним особи шляхом створення і напряму посадовцем декларанту відповідного електронного повідомлення про необхідність представлення додаткових документів.

Рішення про коригування митної вартості товарів приймається органом прибутків і зборів виключно у випадках, якщо встановлено, що заявлено:

- неповні і

- недостовірні відомості про митну вартість, у тому числі, невірно визначена митна вартість товарів.

Перелік таких випадків винятковий і визначений частиною шостої ст . 54 ТК.

У листі звертається увага на те, що у рішенні про коригування митної вартості товарів повинні обов'язково вказуватися певні ТК підстави його прийняття з вказівкою конкретних джерел інформації і відомостей в цих джерелах, що свідчать про наявність таких підстав. Окремо підкреслюється необхідність обов'язкового внесення рішень про коригування митної вартості в ЕАИС Миндоходов впродовж 4-го робочого годинника після його прийняття.

У листі підкреслюється персональна відповідальність керівництва митниці за дотримання посадовцями положень ТК.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини