Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Україні допоможуть створити базу даних про вкрадені державні активи

5 травня 2014, 10:30
195
0
Реклама

Під час Українського Форуму з питань повернення активів, квітня, що відбувся у кінці, в Лондоні за підтримки урядів Великобританії і США, експерти Міністерства прибутків і зборів України провели ряд робочих зустрічей. По їх підсумках сторони домовилися про вжиття додаткових заходів, які допоможуть в встановленні і поверненні державних активівякі були вкрадені і виведені за межі України режимом Віктора Януковича.

Зокрема, з представниками Інтерполу обговорені аспекти і технічні можливості створення бази даниху якій буде зібрана інформація про вкрадені засоби і схеми, за допомогою яких вони виводилися за рубіж. Також цей інформаційний ресурс міститиме:
- дані про осіб, причетних до виведення активів
- офшорні і інші компанії, задіяні в схемах
- фінансові і консалтингові установи, які сприяли розробці і реалізації злочинних схем.

На думку експертів, ця інформація дозволить правоохоронним органам різних країн підвищити оперативність взаємодії в процесі установки і повернення народу України вкрадених у нього активів.

Адміністрування бази даних здійснюватиметься Інтерполомякий має для виконання такої функції усі необхідні технічні і кадрові можливості. Наповнювати базу будуть відповідні компетентні органи усіх країн, що об'єднали зусилля для повернення нашій державі його активів за допомогою своїх національних представництв Інтерполу.

Окрім цього, представники Миндоходов обговорили з фахівцями Організації економічного співробітництва і розвитку питання підвищення кваліфікації кадрів у сфері фінансових розслідувань.

У рамках Форуму працівниками Міністерства також проведена робоча зустріч з Джил Томас, керівником секретаріату мережі CARIN (Мережа неформальної міжвідомчої співпраці по поверненню активів, створена і координується Європолом). Пані Томас відмітила, що участь в мережі CARIN України (яка стала членом в 2012 році) є одним з необхідних інструментів, які використовуються в процесі установки і повернення вкрадених активів. Також вона підкреслила, що така діяльність буде значно ефективніша, якщо в Україні буде створений Національний офіс по поверненню активів (Assets Recovery Office, ARO)на кшталт тих, які діють в усіх країнах - членах ЄС. Експерт виразила надію, що досвід фахівців Миндоходов України у вивченні цього питання і їх знання допоможуть в створенні такого офісу в Україні.

Джерело: Миндоходов.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини