Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ЕСПЧ присудив компенсацію за порушення Україною процесуального аспекту ст. 3 Конвенції

Реклама

3 квітня 2014 року ЕСПЧ було розглянуте справа "Джулай проти України" (№ 24439/06) за скаргою українця Євгенія Джулая відносно жорстокого поводження з боку співробітників міліції і несправедливого розгляду в справі про крадіжку із зломом.

У березні 2003 року декілька чоловік увірвалися у будинок і вкрали вещт, зокрема прикраси. Грабіжники також нанесли тілесні ушкодження власникові будинку і членам його сім'ї. Три члени сім'ї були свідками у справі. Е. Джулай був заарештований в квітні 2003 року і признався у своїй причетності до крадіжки. Через місяць, він був пізнаний потерпілими. Упізнання було проведене у відсутність його адвоката.

У листопаді 2004 року Е. Джулай був засуджений до дев'яти років укладення. Його адвокат оскаржив це рішення, стверджуючи, що його підзахисний піддавався жорстокому поводженню і визнав себе винним внаслідок фізичного тиску. Апеляція була відхилена в серпні 2005 року, а в лютому 2006 року Верховний суд України відхилив касаційну скаргу Е. Джулая.

Спираючись на ст. 3 Конвенції про захист прав людини і основних свобод (заборона нелюдяного і принижуючого гідність звернення)Е, Джулай скаржився, що був підданий жорстокому поводженню з боку співробітників міліції і що розслідування його скарг було неефективним. Посилаючись на ст. 6 § § 1 і 3 (с) (право на справедливий судовий розгляд / право на правову допомогу по власному вибору), він стверджував, що його засудження і судовий розгляд було незаконним - зокрема, він скаржився, що його упізнання відбулося у відсутність адвоката.

ЕСПЧ визнав порушення статті 3 (розслідування) і присудив компенсацію за моральну шкоду у розмірі 7500 євро, а також компенсацію витрат у розмірі 100 євро. Суд не виявив порушення ст. 3 (жорстоке поводження) і ст. 6 § 1 у поєднанні із ст. 6 § 3 (с) Конвенції.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини