Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Урядовий уповноважений у справах ЕСПЧ направив уявлення про виконання рішень за IV квартал 2013 г

Реклама

Листом від 3 лютого 2014 року № 12.0.1.-9/1219 Урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини подав Кабміну представлення з коротким викладом проблем, які призводять до визнання ЕСПЧ порушень Україною Конвенції про захист прав людини і основних свободі пропозиціями по їх рішенню.

Зокрема, Урядовий уповноважений вказав, що порушення права на виконання остаточного рішення суду впродовж розумного терміну (п. 1 ст. 6 Конвенцій), а також ст. 13 Конвенцій і ст. 1 Протоколу були констатовані в рішенні від 24.10.2013 р. у справі "Нечепоренко і інші проти України"рішеннях від 12.12.2013 р. у справі"Малахова і інші проти України"у справі "Макара і інші проти України"у справі "Андрианова і інші проти України".

У пілотному рішенні від 15.10.2009 р. у справі "Юрій Іванов проти України" Європейський суд визнав системною проблему невиконання рішень національних судів у Україні.У резолютивній частині вказано, що порушення є наслідком несумісної з положеннями Конвенції практики, яка полягає в систематичному невиконанні Україною рішень національних судів, за виконання яких вона несе відповідальність і у зв'язку з якими сторони, права яких порушені, не мають ефективних засобів правового захисту.

Ефективним шляхом вирішення цієї проблеми повинен стати Закон "Про гарантії держави по виконанню судових рішень", розроблений на виконання пілотного рішення у справі "Юрій Іванов проти України". 19 вересня 2013 р. в Закон були внесені зміни, спрямовані на вирішення питання по погашенню вже існуючої заборгованості по судових рішеннях (винесеними до 1 січня 2013 року), відповідальність за виконання яких покладена на державу.

Оскільки велика кількість рішень національних судів, невиконання яких є предметом звернення до Європейського суду, є рішеннями зобов'язального характеру, в яких суми до виплати судами не визначені, що утрудняє і, відповідно, подовжує процес їх виконання, Урядовий уповноважений пропонує ВСУ, ВССУ і ВАСУ звернути увагу на необхідність поширення судової практики заміни способу виконання зобов'язання за наявності обставин, що утрудняють виконання судового рішення.

Порушення ст. 3 Конвенції (нелюдяна або принижуюча гідність звернення) були константированы в рішенні від 26.09.2013 р. у справі "Витковский проти України" і рішенні від 25.07.2013 р. у справі "Коберник проти України". Були встановлені незадовільні умови утримання під вартою: в справі Витковского - рівень гігієни постільної білизни і наявність в нім комах в Дніпропетровському СІЗО; у справі Коберник - переповненість камери, недотримання належних санітарних умов в Луганському СІЗО. У справі Витковского встановили незадовільні умови відбування покарання в Желтоводской виправної колонії № 26, зокрема недостатнє водо-, електропостачання. Для вирішення цих проблем Урядовий уповноважений радить врахувати потреби фінансово-матеріального характеру органів і установ виконання покарань для їх модернізації, проведення ремонтів і реконструкцій приміщень, організації вивільнення камер від зайвих речей і предметів, облаштування прогулочних двориків, забезпечення стійкої роботи систем вентиляції, опалювання, водовідведення і водопостачання, надання належної меддопомоги і лікування.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини