Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Правова довідка: введення "особливого режиму" в центрі Києва

Реклама

Поширена інформація про те, що на затвердження Кабміну переданий перелік територій і вулиць в Києві, на яких будуть застосовані додаткові заходи захисту безпеки громадян (зокрема, входить вулиця Грушевського від провулка Музейного до Петрівської алеї).

ЗМІ повідомляють, що такий перелік встановлений відповідно до Порядку проведення додаткових заходів захисту безпеки громадян, затвердженої постанови Кабміну від 22 січня 2014 року № 12. А також, що він має бути введений в дія після закінчення терміну, визначеного у Законі № 737 - VII "Про усунення негативних наслідків і недопущення переслідування і покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зборів" (відомому як "Закон про заручників").

ЮРЛИГА вирішила проаналізувати відповідні нормативно-правові акти і спробувати з'ясувати, чи можуть виправдатися такі чутки.

Відмітимо, що громадськість найгостріше реагує на акти, які, судячи з їх назв, прийняті для впровадження додаткових заходів захисту безпеки громадян. Нагадаємо про скандальний "диктаторський" Законі від 16 січня "Про внесення змін до Закону "Про судоустрій і статус суддів" і процесуальних законів про додаткові заходи захисту безпеки громадян". Час показує, що у бажанні влади забезпечити безпеку громадян є каверза.

Отже, Порядок проведення додаткових заходів захисту безпеки громадян дійсно встановлює право правоохоронних органів на:

- тимчасове обмеження руху транспортних засобів на вулицях, дорогах, об'єктах (територіях);

- тимчасове обмеження доступу громадян на окремі ділянки місцевості і об'єкти.

Такі заходи можуть бути введені у разі наявності інформації про:

- можливих порушеннях громадського порядку;

- загрозі здійснення екстремістських дій;

- порушенні законодавства при проведенні зборів, мітингів, вуличних ходів і демонстрацій.

Нагадаємо, що 22 січня також були прийняті постанови, що дозволяють міліції застосовувати водомети на морозі і використовувати для правоохорони ручні димові гранати.

Хоча масові акції протесту тривають, влада не збирається вводити режим надзвичайного стану, а замість цього приймає нормативно-правові акти, покликані встановити контроль над територіями і людьми, наскільки це можливо в правовому полі. Зокрема, посилені заходи по охороні Президента.

Формально, що набуло чинності 23 січня 2014 року постанова Кабміну № 12, дозволяє ОВД встановлювати "особливий режим" на окремих територіях, тобто, тимчасово обмежувати доступ громадян і ТС на певні об'єкти. Відмітимо, що такі заходи не поширюються на жителів, працівників установ, підприємств і організацій, службові транспортні засоби, транспортні засоби спеціалізованого і спеціального призначення і так далі Додаткові заходи проводяться і припиняються за рішенням відповідного керівника ОВД.

Відповідно до постанови № 12 інформація про проведення додаткових заходів повинна доводиться до відома населення. Тобто, про встановлення "особливого режиму" на конкретних вулицях МВС зобов'язано повідомити громадян.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини