Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: питання Конституції, рішення ЕСПЧ, особлива думка судді

Реклама

Конституційний суд України

Депутат пропонує встановити, що КСУ не має права приймати рішення про повернення до попередньої редакції Конституції

У Верховній Раді зареєстрований законопроект № 4074 відносно особливостей відновлення дії попередньої редакції норм Конституції у разі визнання неконституційним Закону про внесення в неї змін. Пропонується доповнити ст. 73 Закону "Про Конституційний Суд України" нормою, що встановлює, що якщо Закон про внесення змін до Конституції або його окремих положень визнані неконституційними, відновлення дії попередньої редакції норм Конституціїякі були змінені, доповнені або виключені на підставі цього Закону, здійснюється за процедурою внесення змін до Конституції відповідно до Розділу XIII. Нагадаємо, що з метою повернення до Конституції 2004 року С. Мищенко запропонував дозволити КСУ переглядати свої власні рішення.

Запропоновано звільнити суддів, що присвоїли повноваження ВР, при винесенні ухвали у справі № 20-рп/2010 відносно відповідності Конституції Закону про внесення в неї змін від 8 грудня 2004 роки № 2222 - IV

3 лютого народні депутати Юрій Деревянко і Олег Ляшко зареєстрували проекти постанов ВР відносно звільнення суддів Конституційного Суду України - № 4076 і 4076-1 відповідно. Окрім звільнення суддів за порушенні ними присяги, депутати пропонують почати в їх відношенні перевірку наявності ознак карних злочинів, передбачених Карним кодексом при прийнятті ними рішення № 20-рп/2010 (справа про дотримання процедури внесення змін до Конституції).

Вищий адміністративний суд України

Сформована єдина позиція про незаконність стягування додаткових платежів за послуги з оформлення закордонного паспорта

22 січня 2014 року ВАСУ розглянув касаційну скаргу у справі №  До/800/26/13 про визнання неправомірним відмови Димитривского міського відділу ГУ МВД в оформленні закордонного паспорта і залишив в силі рішення суду першої інстанції, яким зобов'язав відповідача прийняти документи позивачки для оформлення паспорта.

ВАСУ вказав, що сплата встановленої Декретом Кабміну "Про державне мито" держмита (170 грн.) покриває вартість закордонного паспорта (у тому числі, і вартість бланка), тому відповідач не має права вимагати повторної оплати тих же дій (послуг) на підставі іншого нормативно-правового акту.

Аналогічна позиція була висловлена ВАСУ в рішенні від 23 січня 2014 року у справі № До/800/54221/13.

Нагадаємо, Верховний Суд України визнав незаконними вимоги міграційної служби про надання документів і оплату квитанцій за оформлення і видачу закордонного паспорта, які не передбачені Законом "Про порядок виїзду з України і в'їзду до України громадян України" і Правилами оформлення і видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон і проїзного документу дитини, їх тимчасового затримання і вилучення. Тобто, згідно з рішенням ВСУ для оформлення закордонного паспорта в міграційну службу досить надати: заяву-анкету, паспорт громадянина України, копію довідки про привласнення ідентифікаційного номера, дві фотографії 3,5 х 4,5, квитанцію про сплату держмита у розмірі 170 грн.

Європейський суд з прав людини

Україна повинна виплатити ірландській авіакомпанії 5 млн. євро

23 січня 2014 року Європейський суд з прав людини ухвалив рішення у справі "East/West Alliance Limited проти України"відповідно до якого наша країна повинна виплатити 5 млн. євро компенсації і 8 тис. євро судових витрат ірландської авіакомпанії East/West Alliance за конфіскацію 14 літаків. Справа стосувалася арешту літаків у березні 2001 року в якості забезпечувальної міри у рамках карного виробництва проти іншої компанії, що входить в той же консорціум, що і ірландський авиасобственик.Згодом деякі літаки були продані, а деякі - пошкоджені. Суд визнав порушення ст. 1 Протоколу № 1 і ст. 13 Конвенції про захист прав людини і основних свобод.

Делу "Сиренко проти України" про силовий розгін "мирного майдану" постановлено приділяти пріоритетну увагу

ЕСПЧ почав комунікацію за скаргою постраждалого від силового розгону "майдану" і просив уряд представити свої зауваження. Ігор Сиренко брав участь в акціях протесту в центрі Києва з 29 листопада 2013 року. Він заявляє, що був побитий спеціальним підрозділом міліції під час силового розгону демонстрантів, а потім незаконно затриманий в ніч на 30 листопада 2013 року. У скарзі говориться про порушення статті 3 (заборона нелюдяного або принижуючого гідність звернення), статті 5 (право на свободу і особисту недоторканість), статті 11 (свобода зборів і об'єднань) і статті 13 (право на ефективний засіб правового захисту) Конвенцій про захист прав людини і основних свобод.

Україна займає третє місці по кількості заяв, що знаходяться на розгляді в ЕСПЧ

За станом на 31 грудня 2013 року на розгляді Європейського суду знаходилося 13 тис. 284 заявиподані проти України, що складає 13,3 % від загальної кількості заяв в суді (майже 100 тис.). Наша держава займає третє місце по кількості заяв після Росії і Італії.

Інші новини

Суддя Київського апеляционного адмінсуду вважає незаконним обмеження мирних зборів в центрі Києва

Київський апеляционный адмінсуд залишив в силі постанова про заборону мирних зборів в центрі Києва, але суддя Вікторія Мацедонская вважає таке рішення помилковим і виклала свою особливу думку. Зокрема, вона відмітила, що встановлення обмеження на мирні збори відносно інших (окрім тих, що повідомили) суб'єктів, що реалізовують таке право, нівелює право людини і громадянина на свободу мирних зборів, установленое ст. 11 Конвенцій про захист прав людини і основних свобод. В. Мацедонская вважає, що в справі відсутні правові підстави для обмеження відносно невизначеного кола осіб. В цілому суддя вказала, що апеляционный суд дійшов помилкових висновків, а суд першої інстанції - прийняв незаконне рішення.

Окружний адмінсуд міста Києва може відмінити обмеження готівкових розрахунків

Відкрито виробництво в справі № 826/19441/13-а по позову про визнання незаконним і відміні постанови Нацбанку від 6 червня 2013 року № 210що встановлює граничну суму готівкових розрахунків.

ВХСУ розповів, як отримати процесуальні документи на електронну пошту

ВХСУ роз'яснивщо для отримання процесуальних документів в електронному вигляді учасникам судового процесу необхідно зареєструватися в системі обміну електронними документами (створити поштову скриньку електронного суду), розташованій на офіційному веб-порталі судовій владі за адресою: mail.gov.ua. Також необхідно подати разом з касаційною скаргою відповідну заявку.

За допомогою системи аналізу судових рішень VERDICTUM юристи можуть швидко підбирати максимально тотожні рішення по одному предмету і обставинам справи при роботі з колосальним масивом документів судової практики.

VERDICTUM - це новий продукт для практикуючих юристів від компанії "ЛІГА: ЗАКОН". У основі системи аналізу лежить програмний комплекс інноваційних пошуково-аналітичних алгоритмів і інструментів обробки текстів.

Безкоштовно протестувати VERDICTUM

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини