Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як реєструвати право власності на державну і комунальну нерухомість?

Реклама

Відповідно до Порядком державній реєстрації прав на нерухоме майно і їх обтяжили реєстрація права власності на об'єкт нерухомості державної або комунальної власності, будівництво якого завершене і право власності на який не зареєстровано до 1 січня 2013 рокуробиться незалежно від наявності документів, що засвідчують речове право на земельну ділянку, і проведення держреєстрації такого права. Про це йде мова в листі Укргосреестра від 16 січня 2014 року № 700/05-15-14.

Роз'яснено, що для проведення реєстрації права власності з видачею посвідчення на побудований об'єкт нерухомого майна державної або комунальної власності, право власності на який не зареєстроване до 01 січня 2013 року, за відсутності документу, що підтверджує виникнення права державної або комунальної власності на такий об'єкт, заявник подає техпаспорт на цей об'єкт. При проведенні реєстрації права державної власності заявник також подає виписку з Єдиного реєстру об'єктів державної власності по такому об'єкту.

При проведенні реєстрації права комунальної власності на об'єкт нерухомого майна заявник, окрім техпаспорта, представляє:

- документ, що підтверджує факт знаходження нерухомості в комунальній власності, виданий органом місцевого самоврядування;

- документ, що підтверджує факт відсутності знаходження нерухомості в держвласності, виданий Фондом держмайна або його регіональним відділенням.

Укргосреестр відмітив, що згідно із завершальними положеннями Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно розмежування земель державної і комунальної власності" з дня набуття чинності ним землями комунальної власності територіальних громад вважаються земельні ділянки:

- на яких розташовані будівлі, споруди, інші об'єкти нерухомого майна комунальної власності відповідної територіальної общини;

- які знаходяться в постійному користуванні органів місцевого самоврядування, комунальних підприємств, установ, організацій.

Також Законом визначено, що у державній власності залишаються, у тому числі розташовані в межах населених пунктів земельні ділянки:

- на яких розташовані будівлі, споруди, інші об'єкти нерухомого майна держвласності;

- які знаходяться в постійному користуванні органів державної влади, державних підприємств, установ, організацій, Національної академії наук України, державних галузевих академій наук.

Держреєстрація права держави або територіальної общини на земельні ділянки здійснюється на підставі заяви органів, які передають земельні ділянки у власність або в користування, до якого додається витягання з Державного земельного кадастру про відповідну ділянку.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини