Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Правова довідка: чи може Прем'єр у відставці передати свої повноваження?

Реклама

28 січня 2013 року Президент прийняв відставку Прем'єр-міністра Миколи Азарова, задовольнивши його заяву. Указом № 52/2014:

- прийнята відставка Прем'єр-міністра, що тягне відставку усього складу Кабінету Міністрів;

- прийнята відставка Кабінету Міністрів;

- доручено Кабінету Міністрів продовжувати виконувати свої повноваження до початку роботи знову сформованого уряду.

Нагадаємо, згідно ст. 115 Конституцій у такому разі Кабінет Міністрів може продовжувати виконувати свої повноваження не більше шістдесяти днів.

На засіданні уряду 29 січня Н. Азаров заявивщо керівництво Кабінетом Міністрів здійснюватиме Перший віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов.

У пресі з'явилися публікації про те, що Н. Азаров, призначивши наступника, відхилився від виконання доручення Президента, і Перший віце-прем'єр-міністр не має права здійснювати функції Прем'єр-міністра. Отже, засідання уряду, скликані С. Арбузовым, і прийняті на них рішення - незаконні і не підлягають виконанню.

Зокрема, як на аргумент незаконності виконання функцій Прем'єр-міністра С. Арбузовым, посилаються на частину 2 ст. 17 Закону "Про Кабінет Міністрів", згідно якої Перший віце-прем'єр-міністр на період до початку роботи знову сформованого Кабінету Міністрів може виконувати функції Прем'єр-міністра тільки у разі смерті останнього.

ЮРЛИГА вирішила прояснити ситуацію і звернулася до першоджерел - Конституції і Закону "Про Кабінет Міністрів".

Так, право Прем'єр-міністра піти у відставку за власним бажанням закріплено в ст. 115 Конституцій. Також вказано, що відставка Прем'єр-міністра спричиняє за собою відставку усього складу Кабінету Міністрів.

Кабінет Міністрів, відставка якого прийнята Президентом, за його дорученням продовжує виконувати свої повноваження до початку роботи знову сформованого урядуале не більше шістдесяти днів.

У свою чергу, ст. 12 Закону "Про Кабінет Міністрів" (далі - Закон) містить вичерпний перелік причин відставки уряду :

1) прийняття Верховною Радою резолюції недовіри Кабінету Міністрів;

2) прийняття Президентом рішення про відставку Кабінету Міністрів;

3) відставка Прем'єр-міністра;

4) смерть Прем'єр-міністра.

Відставка Кабміну внаслідок відставки Прем'єр-міністра врегульована ст. 15 Закону, в якій прямо вказано, що Прем'єр-міністр звільняється з посади з дня видання Президентом указу про відставку Прем'єр-міністра.

Виконання урядом своїх повноважень врегульоване в ст. 17 Закону, яка, зокрема, свідчить, що усі члени Кабінету Міністрів, що знаходяться у відставці, звільняються від своїх посад з початку роботи знову сформованого Кабінету Міністрів.

Як бачимо, в Законі чітко вказаний момент звільнення з посади у разі відставки Прем'єр-міністра як його самого (з дня видання Президентом указу про відставку), так і членів Кабміну (з початку роботи знову сформованого уряду). Таким чином, категоричні заяви про нелегітимність дій С. Арбузова недоречні. Оскільки Закон не містить чітко певного механізму заміщення посад до початку роботи знову сформованого уряду, влада діє в існуючому правовому полі.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини