Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: повноваження КСУ, рішення ВСУ, справа про декларацію нардепа

Реклама

Конституційний суд України

КСУ можуть наділити повноваженнями на визнання неконституційними дії органів влади

У Верховній Раді зареєстрований законопроект № 4014 пропонує внести зміни до Закону "Про Конституційний Суд України", встановивши, що КСУ приймає рішення і дає укладення по справам відносно визнання дій (діяльності або бездіяльності) органів державної влади України, органів влади Автономної Республіки Крим і органів місцевого самоврядування неконституційними. Підставами для прийняття судом рішення про неконституційність дій органу влади і або нормативних актів являється:

- їх невідповідність Конституції;

- порушення встановленою Конституцією України процедури розгляду, прийняття або набуття чинності правових актів і / або порушення встановленою Конституцією України процедури здійснення дій органом влади;

- перевищення конституційних повноважень при їх прийнятті і / або здійсненні правових актів і / або здійсненні дій органом влади.

Поданий законопроект, що пропонує уповноважити КСУ приймати рішення і давати укладення у справах відносно своїх власних рішень

Депутат Сергій Мищенко, що зареєстрував проект № 4052 про внесення змін до Закону "Про Конституційний Суд України" (відносно перегляду виводів і рішень КСУ), пропонує розв'язати проблему конституційної реформи 2010 року, коли КСУ прийняв рішення в справі № 20-рп/2010 за конституційним уявленням 252 народних депутатів відносно відповідності Конституції Закону "Про внесення змін до Конституції України" від 8 грудня 2004 року № 2222 - IV.

Згідно із законопроектом КСУ може приймати рішення і давати укладення у справах відносно своїх власних рішень. Також КСУ може бути суб'єктом права на конституційне представлення з питання про конституційність прийнятих КСУ рішень за наявності достатніх підстав, обумовлених складною суспільно-політичною ситуацією в державі. При перегляді власних рішень, КСУ може визнати їх нікчемними і відмінити повністю або в окремій частині.

КСУ просять розтлумачити, яким має бути розмір винагороди спеціалізованих організацій, що торгують, реалізовують заарештоване майно

Незалежна асоціація банків України просить КСУ розтлумачити ч. 12 ст. 62 і ч. 4 ст. 66 Закону "Про старанне виробництво", а саме: чи дійсно в результаті змін, внесених в приведені статті Закону, загальний розмір винагороди спеціалізованих організацій, що торгують, має бути обмежений 5 % вартостей реалізації майна, включаючи усі витрати, пов'язані з організацією і проведенням реалізації майна.

Верховний Суд України

Пенсія, помилково перерахована на банківський рахунок, не підлягає поверненню за умови відсутності рахункової помилки

Розглянувши справа № 6-151цс13предметом суперечки по якому було стягнення банком помилково перерахованої пенсії, ВСУ роз'яснив, що безпідставно придбані особою засоби, що відносяться до виплат встановлених абзацом 2 частини 1 ст. 1215 ГК (зокрема, пенсія), за відсутності рахункової помилки з боку особи, добровільно провевшего їх виплату, і факту недобросовісної набувача, не підлягають поверненню.

У разі смерті вкладника банк повинен виплачувати відсотки по депозиту до повернення засобів

При розгляді поділа № 6-157цс13предметом якого була суперечка про стягнення з "Приватбанку" на користь спадкоємця відсотків по депозитному рахунку, ВСУ зробив правове укладення: зобов'язання банку виплачувати відсотки за договором вкладу не припиняється із смертю вкладника, входить до складу спадку і триває до дня, передування дню повернення засобів спадкоємцям. Аналогічна позиція висловлена ВСУ в рішенні від 4 вересня 2013 року у справі № 6-67цс13.

Після ухвалення судового рішення про стягнення заборгованості по зарплаті працедавець не звільняється від виплати середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні

На засіданні Судової палати у цивільних справах 29 січня 2014 року було розглянуто справа № 6-144цс13предметом якого була суперечка про стягнення середнього заробітку за час затримки виплати заробітної плати і відшкодування моральної шкоди. ВСУ дійшов висновку, що після ухвалення судового рішення про стягнення заборгованості із заробітної плати працедавець не звільняється від відповідальностіпередбаченій ст. 117 КЗоТ, а саме виплати середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні.

У разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики і сплати відсотків, що залишилася

Також 29 січня при розгляді справи № 6-155цс13предметом якого була суперечка про стягнення заборгованості за кредитним договором, ВСУ роз'яснивщо відповідно до вимог ч. 2 ст. 1054 і ч. 2 ст. 1050 ГК у разі, якщо договором позики передбачено повернення позики по частинах, то у разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики і сплати відсотків, що залишилася.

Вищий адміністративний суд України

У Укргосреестр спрямовано звернення, що стосується невиконання його органами рішень суду про надання відомостей з Реєстру прав на нерухоме майно

У інформаційному листі від 28 січня 2014 року № 122/11/14-14 ВАСУ відмітивщо за інформацією, наданою судами, останнім часом мають місце випадки невиконання органами Державної реєстраційної служби рішень суду про надання відомостей з Реєстру прав на нерухоме майно. Із цього приводу ВАСУ звернувся в Укргосреестр. Також відзначається, що згідно КАС єдиною формою витребування доказів є постанова відповідного визначення.

По сенсу ст. 166 КАС для вжиття заходів по усуненню причин і умов, що сприяли порушенню закону, суд може винести приватне визначення і направити його відповідним суб'єктам владних повноважень. У листі підкреслюється, що круг адресатів приватного визначення не обмежено тільки тими суб'єктами владних повноважень, які беруть участь в справі.

Інші новини

Окружний адміністративний суд м. Києва відмовив в обнародуванні відомостей з декларації народного депутата Олександра Ефремова

20 січня 2014 року Окружний адміністративний суд м. Києва відмовив у задоволенні позовних вимог Оксани Коваленко, обгрунтовувавши правомірність відмови тим, що обнародування відомостей з декларації народного депутата може здійснюватися виключно по його згоді. При цьому, суд посилається на рішення інших судів, в яких йдеться про відмову в наданні копій декларацій або доступу до ознайомлення з ними, хоча в даному випадку позивачка хотіла отримати тільки інформацію про те, де були обнародувані відкриті відомості з декларації, що підлягають обов'язковому обнародуванню згідно з антикорупційним законодавством.

Доручення про вручення судових документів за кордоном спрямовується безпосередньо в певний орган іноземної держави

ВХСУ направив госпсудам лист від 22 січня 2014 року № 01-06/76/2014яким внесені зміни в інформаційний лист "Про деякі питання, пов'язані із застосуванням Конвенції про вручення за межею судових і позасудових документів у цивільних або комерційних справах". Відповідно до змін доручення про вручення документів за кордоном спрямовується безпосередньо в центральний орган іноземної держави, визначений прошеною державою згідно ст. 2 Конвенції. Ця стаття свідчить, що кожна договірна держава призначає центральний орган, обов'язком якого є отримання прохань про вручення документів, які виходять від інших договірних держав, і здійснення процесуальних дій відповідно до положень ст.ст. 3-6. Кожна держава організовує центральний орган згідно зі своїм правом. Таке доручення більше не спрямовується через Мінюст.

У рамках карних виробництв, відкритих в результаті подій у Києво-святошинського райсуду Київської області під час розгляду справи "васильківських терористів" суд зобов'язав операторів мобільного зв'язку надати слідчим доступ до дзвінків і SMS абонентів

13 січня у рамках відкритих карних виробництв відносно мітингуючих слідчий суддя Святошинского райсуду м. Києва Володимир Макаренко виніс визначення (№759/332/14-к, № 759/335/14-к) про застосування заходів забезпечення карного виробництва. Суд надав слідчим дозвіл на тимчасовий доступ до документації в друкарському і електронному видіяка знаходиться у операторів мобільного зв'язку "Київстар" і "МТС", відносно абонентів телекомунікаційних послуг, що здійснювали з'єднання за період часу з 18:00 10 січня 2014 року по 4:00 11 січня 2014 року, через певні базові станції з вказівкою даних про тривалість з'єднання, типу з'єднання (вх., вих., SMS - без розкриття їх змістуGPRS), IMEI і IMSI з прив'язкою до місцевості з вказівкою адреси установки базової станції (ретрансляційної антени) і азимута, а також інформацію про з'єднання нульової тривалості розмов, які знаходилися в зоні дії вищезгаданих базових станцій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини