Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Правова довідка: чи може Президент на лікарняному підписувати закони?

Реклама

Голосування за відміну "диктаторських" законів пройшло 28 січня (законопроект № 4007у). 30 січня Голова Верховної Ради Володимир Рыбак підписав ухвалений Закон про визнання що втратили силу дев'яти законів (у тому числі і скандального № 721 - VІІ про додаткові заходи захисту безпеки громадян).
Згідно ст. 94 Конституції після підписання Закону Голова Верховної Ради невідкладно направляє його Президентові. Останній впродовж п'ятнадцяти днів після отримання закону може:

1) підписати його, приймаючи до виконання, і офіційно оприлюднити;

2) повернути Закон зі своїми мотивованими і сформульованими пропозиціями у Верховну Раду для повторного розгляду.

У разі, якщо Президент України в цей термін не повернув закон для повторного розгляду, закон вважається схваленим Президентом, має бути підписаний і офіційно обнародуваний.

Відмітимо, що в рішенні від 7 липня 1998 року № 11-рп/98 про офіційне тлумачення положення частини другої статті 94 Конституції відносно п'ятнадцятиденного терміну слід розуміти так, що течія цих термінів повинна здійснюватися в календарних днях. Терміни підписання і офіційного обнародування Президентом законів, слід розуміти так, що вони починаються з наступного дня після отримання законів Президентом, а якщо їх завершення доводиться на вихідний або святковий день, то днем закінчення цих термінів є наступний робочий день.

Відповідно до діючого Законом "Про державну службу" правовий статус Президента регулюється Конституцією. У свою чергу ст. 102 Конституції визначає Президента не лише як главу держави, виступаючої від його імені, але і як гаранта державного суверенітету, територіальної цілісності України, дотримання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина.

У числі повноважень, наданих гарантові ст. 106 Конституцій, закріплені:

- підписання законів, прийнятих Верховною Радою;

- право вето відносно прийнятих Верховною Радою України законів з наступним поверненням їх на повторний розгляд Верховної Ради.

Президент не може передавати свої повноваження іншим особам або органам.

Згідно ст. 112 Конституції виконувати обов'язку Президента (серед яких підписання законів і накладення на них вето) може Прем'єр-міністр, але тільки у разі дострокового припинення повноважень Президента і на період до обрання і вступу на пост нового.

Повноваження Президента припиняються достроково у випадку:

1) відставки;

2) неможливість виконувати свої повноваження за станом здоров'я;

3) зміщення з поста в порядку імпічменту;

4) смерті.

Таким чином, перебування на лікарняному не звільняє Президента від виконання своїх обов'язків. Навіть неможливість виконувати свої повноваження за станом здоров'я має бути встановлена на засіданні Верховної Ради і підтверджена рішенням, прийнятим більшістю від її конституційного складу на підставі письмового представлення Верховного Суду, - по зверненню Верховної Ради, і медичного висновку (ст. 110 Конституцій).

Можливість передачі повноважень Президентом на час хвороби Конституцією не передбачена.

Нагадаємо, прес-секретар Держдепартаменту США Джен Псаки під час брифінгу 30 січня на питання журналістів про можливість підписання хворіючим Президентом ухваленого Закону відмітилащо вважає цілком за можливе підписання, оскільки як їм відомо, Янукович узяв пару вихідних у зв'язку з респіраторним захворюванням.

Нагадаємо, що якщо Президент не підпише або не накладе вето на вказаний Закон впродовж 15 днів, він вважається схваленим, підлягає підписанню і обнародуванню.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини