Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Власники кіосків не зобов'язані брати участь в змісті об'єкту благоустрою

Реклама

У листі від 8 січня 2014 року № 47/0/20-14 Держпідприємництва роз'яснило, що в розумінні Закону "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" договір про сплату пайової участі при здійсненні торгової діяльності не є документом дозвільного характеру.

Згідно ст. 28 Закону "Про регулювання містобудівної діяльності" тимчасова споруда торгового, побутового, соціально-культурного і іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності - ця одноповерхова споруда, изготавленное з полегшених конструкцій з урахуванням основних вимог до споруд, визначених технічним регламентом будівельних виробів, будівель і споруд, і устанавленное тимчасово, без пристрою фундаменту.

Відповідно до пунктів 2.1 - 2.3 Порядку розміщення тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності основою для розміщення тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності являється паспорт прив'язки тимчасової споруди.

Роз'яснено, що замовник, що має намір встановити тимчасову споруду, звертається у виконавчий орган сільської, селищної, міської ради, районній держадміністрації з відповідною заявою в довільній формі про можливість розміщення. До заяви додаються:

- графічні матеріали з вказівкою бажаного місця розташування споруди, виконані замовником в довільній формі на топографо-геодезической основі М 1:500 кресленнями контурів тимчасової споруди з прив'язкою до місцевості;

- реквізити замовника (найменування, ПІБ, адреса, контактна інформація).

Цей перелік є вичерпним. Згідно з пунктом 2.13 Порядку при оформленні паспорта прив'язки тимчасової споруди забороняється вимагати від замовника додаткові документи і отримання ним узгоджень, не передбачених законом і Порядком.

В той же час, пунктом 1.11 Порядку передбачено, що розміщення тимчасових споруд під час проведення ярмарків, державних і місцевих святкових, урочистих масових заходів на термін проведення таких заходів здійснюється в порядку, встановленому органами місцевого самоврядування.

Також Держпідприємництва відмітило, що згідно частини 4 ст. 15 Закону "Про благоустрій населених пунктів" власник тимчасової споруди торгової, побутової, соціально-культурної і іншого призначення, розташованого на території об'єкту благоустрою державної і комунальної власності, зобов'язаний забезпечити належний зміст прилеглою до тимчасового спорудження території або може брати пайову участь в утримуванні цього об'єкту благоустрою на умовах договору, ув'язненого з підприємством або балансодержателем. Також передбачено, що власник тимчасової споруди може фінансувати зміст прилеглої до такої споруди території шляхом оплати пайової участі за змістом в належному стані об'єкту благоустрою.

Держпідприємництва вважає, що Законом про благоустрій передбачено право, а не обов'язок власника тимчасової споруди торгової, побутової, соціально-культурної і іншого призначення брати пайову участь в утримуванні цього об'єкту благоустрою на умовах договору. Крім того, наявність довідки про функціональне призначення тимчасової споруди не передбачено Законом про благоустрій, Законом про містобудівну діяльність і Порядком розміщення тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини