Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: головні події і рішення тижня

Реклама

Верховний Суд України

Частини нерухомості, не виділені в натурі, не підлягають реалізації на торгах

На засіданні Судової палати у цивільних справах 15 січня 2014 року було розглянуто справа № 6-148цс13 про визнання публічних торгів недійсними, визнанні угод з продажу приміщень гуртожитку на публічних торгах нікчемними і визнанні недійсними протоколів і актів проведення публічних торгів. У постанові вказано, що висновки суду про правомірність здійснення продажу з публічних торгів частин внутрішнього об'єму цієї будівлі (окремих блоків) без вирішення питання про технічну можливість виділу в натурі цих частин з об'єкту нерухомого майна і придбання ними статусу об'єкту громадянських прав не можна визнати такими, що соответствуюют вимогам закону (аналогічна правова позиція висловлена ВСУ в справі № 6-76цс13).

Висловлена правова позиція в спорі про право власності додому у колгоспному дворі

На цьому ж засіданні ВСУ розглянув справа 6-145цс13 по первинному позову про визнання права власності і по зустрічному позову про визнання свідоцтва про право власності на житловий будинок частково недійсним.

ВСУ роз'яснив, що для застосування статей 120, 123 ГК УРСР при розгляді поділа про право власності додому, необхідно з'ясувати, чи відноситься він до громадської групи господарств - колгоспний двір.

При рішенні суперечок про право міліціонерів на пільгове споживання електроенергії слід враховувати фінансові можливості держави на реалізацію цих пільг

Також 15 січня була висловлена правова позиція в справі № 6-153 цс13 за позовом ветерана МВС до Донецкоблэнерго про визнання дій суспільства незаконними і про зобов'язання здійснити перерахунок оплати спожитої електроенергії з урахуванням 50-процентної скидки. ВСУ вказав, що вирішуючи на підставі ч. 4 ст. 22 Закону "Про міліцію" спори по реалізації прав працівників міліції на пільгове споживання електроенергії суди повинні одночасно застосовувати положення нормативно-правових актів, які визначають фінансові можливості держави на реалізацію цих пільг і передбачають надання пільг з урахуванням витрат держави на ці цілі і в межах встановлених норм споживання певних послуг.

Вищий адміністративний суд України

Прийняті рішення по позовах про визнання протиправними дій Верховної Ради відносно проведення голосування на пленарному засіданні 16 січня 2014 року

23 січня ВАСУ виніс визначення у справі за позовом громадянина N до Верховної Ради про визнання протиправними дій і бездіяльності, зобов'язанні зробити певні дії (справа № П/800/27/14, відносно оскарження прийняття ВРУ 16 січня 2014 року ряду законів). Вивчивши зміст позовних вимог стосовно голосування, ВАСУ дійшов висновку, що позивач фактично оспорює процедуру ухвалення законів України. Таким чином, вимоги позивача не слід розглядати в порядку адміністративного судочинства, оскільки вони віднесені до юрисдикції КСУ. Тому суд ухвалив відмовити позивачеві у відкритті виробництва. Стосовно ж іншої частини позовних вимог (обнародування результатів і тому подібне) ВАСУ вказав, що вимоги позивача є нечіткими і надав термін до 5 лютого 2014 року для усунення недоліків.

Також ВАСУ відмовив у відкритті виробництва в справах про "ручне голосування" ВР по позовах:

- представника народного депутата Н. Катеринчука до Верховної Ради відносно голосування на пленарному засіданні 16 січня (визначення ВАСУ у справі № 800/33/14 від 23 січня 2014 року);

- народного депутата Ю. Одарченко до Верховної Ради, Президента про визнання дій, бездіяльності протиправними і зобов'язанні зробити певні дії (визначення ВАСУ у справі № 800/36/14 від 23 січня 2014 року);

- народних депутатів А. Яценюка, В. Кличка, О. Тягнибока до Верховної Ради відносно оскарження прийняття ВРУ законів 16 січня (десять окремих позовів).

Нагадаємо, що спірні закони були опубліковані у газетах "Голос України" і "Урядовый кур'єр" 21 січня і набули чинності 22 січня 2014 року. В той же час у ВР зареєстровані законопроекти № 4005, № 4006, № 4007, № 4007-1, № 4010, якими пропонується відмінити антиконституційні закони.

Вищий господарський суд України

Господарським судам надісланий оглядовий лист по страхових спорах, переглянутим ВХСУ в касаційному порядку

У листі ВХСУ від 14 січня 2014 року № 01-06/15/2014зокрема, роз'ясненощо порушення страхувальником визначеного договором страхування порядку повідомлення страховика про настання страхового випадку може бути основою для відмови в здійсненні страхової виплати тільки у тому випадку, коли це позбавило страховика можливості встановити, являється ця подія страховим випадком (постанова від 8 січня 2013 року № 5028/10/12/2012).

Надісланий оглядовий лист про практику застосування законодавства у справах про відшкодування збитків

У листі від 14 січня 2014 року № 01-06/20/2014 ВХСУ роз'яснивщо витрати на оплату юридичних послуг не є збитками у сенсі ст. 623 Цивільного кодексу і ст. 224 Господарського кодексу. У постанові від 13 квітня 2010 року № 05/248-09 ВХСУ вказав, що заявлена до стягнення сума витрат на оплату юридичних послуг не є збитками, оскільки такі витрати не мають обов'язкового характеру і необхідних ознак збитків відповідно до приписів чинного законодавства, а факт їх наявності і розмір не знаходяться у безпосередньому причинному зв'язку з неналежним виконанням відповідачем зобов'язань за договором оренди.

Як вказано в листі, в постанові від 13 червня 2012 року № 42/287 ВХСУ дійшов висновку, що безпідставне перерахування коштів не є втратами, які повинні компенсуватися шляхом відшкодування збитків.

З 20 січня працює телефонна гаряча лінія ВХСУ

Для оперативного отримання інформації про організацію роботи системи господарських судів України, а також залишити свої повідомлення, зауваження і пропозиції з питань організаційного забезпечення діяльності судів можна по номеру +38 (044) 207-52-32. Крім того, із загальних питань можна звертатися на пошту: inbox@vgsu.arbitr.gov.uа. Відправити запит на інформацію можна за адресою: public@vgsu.arbitr.gov.ua.

Інформаційна служба ВХСУ, яка надає учасникам судового процесу інформацію про рух розгляду касаційних скарг і заяв, функціонує по телефону +38 (044) 536-18-01.

Інформація про справи про банкрутство тепер публікується на сайті ВХСУ

На офіційному сайті ВХСУ в розділі "Обнародування відомостей про справи про банкрутство" господарські суди повинні розміщувати:

- повідомлення про те, що бере до розгляду заяви про затвердження плану санації боржника до збудження провадження у справі про банкрутство;

- оголошення про порушення справи про банкрутство, сповіщення про введення процедури санації;

- повідомлення про визнання боржника банкротом і відкриття ліквідаційної процедури;

- повідомлення про відновлення провадження у справі про банкрутство боржника у зв'язку з визнанням світової угоди недійсним або його розірванням;

- оголошення про порушення справи про банкрутство і відкриття процедури санації у відповідності ст. 94 Закони.

Також передбачена можливість подачі боржниками і організаторами аукціонів оголошень / повідомлень в справах про банкрутство. На офіційному сайті ВХСУ оприлюдняться: оголошення про проведення загальних зборів кредиторів в процедурі санації боржника до збудження провадження у справі про банкрутство; оголошення про проведення аукціону з продажу майна боржника; повідомлення про результати аукціону з продажу майна боржника, сповіщення про відміну аукціону з продажу майна боржника.

Інші новини

Поданий позов про визнання протиправними наказів, регулюючих діяльність "Беркуту"

Народний депутат Анатолій Гриценко і юрист Станіслав Батрин подали до Окружного адміністративного суду Києва позов про визнання протиправними і недійсними накази МВС від 18 травня 2004 року № 529 "Про затвердження Положення про підрозділ міліції особливого призначення "Беркут", від 24 жовтня 2013 року № 1011 "Про затвердження Положення про спеціальний підрозділ міліції громадської безпеки "Беркут". Також подана окрема заява, в якій позивачі просять на час розгляду справи в суді :

- зупинити дію наказів, якими керується спецпідрозділ "Беркут";

- заборонити службовцям спеціального підрозділу "Беркут" перебування на територіях і об'єктах в Києвіза винятком територій і об'єктів, яким наданий статус особливого народногосподарського значення або потерпілих від стихійних лих, екологічного забруднення, катастрофи;

- заборонити "Беркутові" застосовувати спеціальні засоби і зброю по відношенню до громадян України, іноземців, осіб без громадянства, які знаходяться на територіях по вул. Банковій, вул. Грушевського, Європейської площі, Майдану Незалежності і на інших територіях міста Києва і України, - за винятком випадків самозахисту від посягання на життя державного службовця.

Суд заарештував 36 активістів з вулиці Грушевського

Як повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури, на 23 січня правоохоронними органами за участь і організацію масових безладів на вулиці Грушевського затримані 71 людина, з них - суд обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою 36 особам. Розгляд інших судових справ призначений на найближчі дні, а сотні чоловік знаходяться в розшуку.

Голова Оболонського райсуду м. Києва пішла у відставку

На засіданні 23 січня 2014 року рада суддів загальних судів рекомендував звільнити з посади голову Оболонського районного суду міста Києва Ірину Мамонтову.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини