Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: невдала амністія евромайдановцев, sms від ВСУ та ін.

Реклама

Верховний Суд України

З 1 січня у ВСУ впроваджений пілотний проект "Електронний суд"

У рамках проекту "Електронний суд" учасники судового процесу у цивільній справі і учасники судочинства у кримінальних справах зможуть отримувати судову повістку (повідомлення) у вигляді смс про день, місце і час розгляду їх справи. Для цього необхідно подати заявку на отримання судової повістки (повідомлення) в електронній формі за допомогою смс. Заявка подається після отримання учасником судового процесу (виробництва) копії визначення про відкриття провадження у справі. Крім того, учасники процесу зможуть отримати остаточне рішення ВСУ на особисту електронну пошту. Форма заявки на це також розміщена на офіційному сайті ВСУ в розділі "Інформація для громадян".

Також у ВСУ впроваджена електронна система, що забезпечує можливість витребування матеріалів справи з відповідного суду шляхом напряму визначення ВСУ по електронній пошті.

Внесене в суспільство майно є загальною пайовою власністю учасників

18 грудня 2013 року було розглянуто справа № 6-104цс13 по суперечці про визнання дій протиправними і визнанні права власності. ВСУ вказав, що відповідно до ст. 328 ГК право власності отримується на підставах, не заборонених законом, зокрема на підставі угод. Право власності вважається придбаним правомірно, якщо інше прямо не витікає із закону або незаконність придбання права власності встановлена судом.

Згідно ст. 1134 ГК внесене учасниками майно, яке вони мали на праві власності, а також зроблена в результаті спільної діяльності продукція і отримані від такої діяльності плоди і прибутки являються загальною пайовою власністю учасниківякщо інше не встановлене договором простого суспільства або законом. Для майнових вкладів учасників договору, а також майна, яке буде створено (придбано) в результаті їх спільної діяльності, встановлюється правовий режим загальної пайової власності.

Розподіл майна, що знаходиться в загальній пайовій власності учасників простого суспільства,, і загальних прав вимоги, що виникли у них, здійснюється в порядку, встановленому ГК України.

Для визнання договору оренди землі недійсним необхідно з'ясувати, в чому полягає порушення законних прав орендодавців

На засіданні Судової палати у цивільних справах 25 грудня 2013 року було розглянуто справа № 6-94цс13 за позовом фізосіб до приватного сільгосппідприємства про визнання недійсними договорів оренди землі.

ВСУ, виходячи з того, що згідно ст. 15 ГК і ст. 3 ГПК в порядку цивільного судочинства підлягає захисту саме порушене право, вказав, що суд повинен встановити чи дійсно порушуються права орендодавців у зв'язку з відсутністю в договорах оренди умов, передбачених ст. 15 Закону "Про оренду землі", визначити істотність цих умов, а також з'ясувати в чому саме полягає порушення їх законних прав.

При розділі майна, придбаного сім'єю, слід встановити не лише обставини за фактом спільного проживання сторін в справі, але і ту обставину, що спірне майно було придбане сторонами в результаті спільної праці

25 грудня 2013 року ВСУ прийняв постанова у справі № 6-135цс13предметом якого була суперечка про встановлення факту проживання однією сім'єю без реєстрації браку і розділі майна і зробив правове укладення, що майно, придбане до 1 січня 2004 року під час спільного проживання особами, що не полягають в зареєстрованому шлюбі між собою, є об'єктом їх загальної спільної власності, якщо:

1) майно придбано в результаті спільної праці таких осіб як сім'ї (при цьому спільною працею осіб слід вважати їх загальні або індивідуальні трудові зусилля, в результаті яких вони отримали загальні або особисті прибутки, об'єднані в майбутньому для придбання загального майна, ведення ними загального господарства, побуту і бюджету);

2) інше не встановлене письмовою угодою між ними.

Незгода сторони з реєстрацією підписаного нею договору не є основою для визнання його недійсним

25 грудня 2013 року ВСУ розглянув справа № 6-118цс13предметом якого була суперечка про визнання договору оренди земельної ділянки недійсним на підставі відсутності у сторони договору волі до його укладення.

При розгляді цієї справи був зроблено правове укладення: згідно ч. 1 ст. 638 і ч. 3 ст. 640 (у редакції, що діяла до 1 січня 2013 року) Цивільного кодексу договір оренди земельної ділянки вважається ув'язненим з моменту його державної реєстрації. При рішенні судом суперечки про визнання такого договору недійсним на підставі відсутності у сторони волі до його укладення правове значення має наявність такої волі на момент досягнення сторонами договору згоди в належній формі за усіма істотними умовами договору, а не на момент його державної реєстрації. Одностороння незгода сторони з реєстрацією раніше підписаного нею договору не являється передбаченим ч. 3 ст. 203 і ч. 1 ст. 215 ГК основою для визнання договору недійсним.

Зобов'язання банку по поверненню вкладу вважається виконаним, якщо вкладник отримав можливість їм розпорядитися

При розгляді поділа № 6-140цс13предметом якого була суперечка про стягнення з банку на підставі ч. 2 ст. 625 ГК інфляційних втрат і 3% річних за несвоєчасне повернення вкладу за договором банківського вкладу (депозиту) ВСУ зробив правове укладення, згідно з яким по сенсу ст.ст. 526 і 1058 ГК зобов'язання банку по поверненню вкладу за договором банківського вкладу (депозиту) вважається виконаним з моменту повернення вкладу вкладникові готівкою або надання іншої реальної можливості отримати вклад і розпорядитися їм на власний розсуд (наприклад, перерахування на поточний банківський рахунок вкладника в цьому ж банку, з якого вкладник може зняти засоби або проводити ними розрахунки за допомогою платіжної банківської карти). У разі перерахування коштів на поточний банківський рахунок вкладника в цьому ж банку, але не надання вкладникові можливості використання цих засобів зобов'язання банку по поверненню вкладу не рахується виконаним і до банку слід застосувати відповідальність за порушення грошового зобов'язання, передбачену ч. 2 ст. 625 ГК.

За оформлення закордонного паспорта треба платити тільки держмито у розмірі 170 грн.

ВСУ було прийнято два рішення (у справах № 21-416а13 від 3 грудня 2013 року і № 21-441а13 від 17 грудня 2013 року), в яких він вказав, що міграційна служба не має права вимагати плати за оформлення і видачу закордонного паспорта документів і платежів, не передбачених Законом "Про порядок виїзду з України і в'їзду до України громадян України" і Правилами оформлення і видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон і проїзного документу дитини, їх тимчасового затримання і вилучення. Таким чином, для оформлення закордонного паспорта згідно з пунктом 10 Правил досить надати:

- заяву-анкету;

- паспорт громадянина України;

- копію довідки про привласнення ідентифікаційного номера;

- дві фотографії 3,5 х 4,5;

- квитанцію про сплату державного мита у розмірі 170 грн.

Європейський суд з прав людини

Опублікований формуляр скарги в ЕСПЧ, діючий з початку року

На офіційному сайті Європейського суду з прав людини опублікований новий формуляр скарги. У формуляр інтегровано доручення на подачу скарги. Відповідно до Інструкцією по заповненню формуляру скарги якщо скарга подається двома і більше заявниками, інформація про кожного з них надається на окремому листі. Кожному з них слід присвоїти порядковий номер.

При цьому якщо заявник або представник подає скаргу від імені двох або більше за заявників, чиї скарги засновані на різних фактах, то на кожного заявника необхідно заповнити окремий формуляр скарги, надавши усю необхідну інформацію. Кожен формуляр повинен супроводжуватися документами, що відносяться до скарги саме цього заявника.

З формулярами скарг і інструкціями по їх заповненню на офіційних мовах країн, Конвецию, що підписали, можна ознайомитися по посиланню.

Інші новини

Печерський районний суд міста Києва відмовив в задоволенні скарги на бездіяльність прокуратури відносно звільнення підзахисного у зв'язку з прийняттям Закону про амністію учасників Євромайдану

З 26 грудня 2013 року діє Закон "Про усунення негативних наслідків і недопущення переслідування і покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зборів". На думку експертів, він не може бути застосований на практиці ні правоохранительнымиорганами, ні судом, унаслідок відсутності в законодавстві механізмів його реалізації.

Печерський районний суд Києва відмовив у задоволенні скарги адвокатів активіста Ярослава Притуленко на бездіяльність прокуратури відносно звільнення підзахисного у зв'язку з прийняттям Закону про "амністію" учасників Євромайдану. Таке рішення оголосила суддя Кристина Гладун. Сам Притуленко на засідання не був доставлений.

Раніше, в ході судового засідання, представник прокуратури Олег Федорчук заявив про те, що норми Закону про декриміналізація не можуть бути застосовані. Прокурор відмітив, що у законі немає чіткого визначення поняття "Учасник масових акцій". Крім того, неясно про які саме масові акції йде мова.

Судовий збір з 1 січня розраховується виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 грудня 2013 (1218 грн.)

Державна судова адміністрація роз'яснилащо відповідно до норм Бюджетного кодексу, до набуття чинності Закону про Держбюджет на поточний період діють норми Закону про Держбюджет на рік попередній. Встановлено, що соцстандарти і соцгарантии, у тому числі прожитковий мінімум, рівень його забезпечення, мінімальна заробітна плата, надання пільг, компенсацій і гарантій населенню, в поточному бюджетному періоді застосовуються у розмірах і на умовах, що діяли в грудні попереднього бюджетного періоду.

Відповідно до Держбюджету-2013, за станом на 1 грудня 2013 року мінімальна зарплата встановлена у розмірі 1218 грн. Тобто, з 1 січня 2014 року судовий збір стягуватиметься виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, встановленої Держбюджетом-2013.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини