Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: постанови ВСУ і ВАСУ, відміна підвищення суддівських зарплат

Реклама

Верховний Суд України

Сума середнього заробітку за час затримки підприємством розрахунку не може бути зменшена у зв'язку з істотністю суми заборгованості в порівнянні з середнім заробітком

ВСУ при розгляді поділа № 6-114цс13 про зміну формулювання причин звільнення, стягненні вихідної допомоги і середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні вказав, що висновок суду касаційної інстанції про можливість зменшення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні у зв'язку з істотністю суми заборгованості порівняно з середнім заробітком позивачки не грунтується на вимогах закону, оскільки згідно КЗоТ зменшення судом таких сум можливо тільки за наявності суперечки між сторонами про розмір тих, що підлягають виплаті засобів при звільненні працівника.

Спадкоємець має право на квартиру держфонду, в якій проживав спадкодавець, за умови, що останнім було подано заяву про приватизацію

Розглянувши справа № 6-121цс13 про визнання за спадкоємцем права на квартиру державного житлового фонду, в якій за життя проживав спадкодавець, ВСУ роз'яснив, що спадкоємець, який у встановленому законом порядку прийняв спадок, придбаває право на квартиру державного житлового фонду, в якому за життя проживав спадкодавець, за умови, що на час відкриття спадку квартира була місцем постійного проживання спадкодавця або він зберігав право користування нею, подав в установленому порядку заяву про її приватизацію, проте квартира безпідставно не була передана йому у власність.

Іпотекодержателеві можна передати право власності на предмет іпотеки в рахунок виконання забезпечених іпотекою зобов'язань за рішенням суду

При розгляді поділа № 6-124цс13предметом якого була суперечка про звернення стягнення на предмет іпотеки, ВСУ вказав, що виходячи з положень частини другої статті 16 ГК, частини третьої статті 33, статті 36, частини першої статті 37 Закону про іпотеку, не унеможливлюється звернення стягнення на предмет іпотеки шляхом передачі іпотекодержателеві права власності на предмет іпотеки в рахунок виконання забезпечених іпотекою зобов'язань за рішенням судуоскільки цими нормами передбачено задоволення вимог іпотекодержателя шляхом придбання права власності на предмет іпотеки, яке ототожнюється із способом звернення стягнення, якщо такий спосіб передбачено іпотечним договором.

Самовільні будівлі не можуть бути предметом розподілу

ВСУ, розглянувши справа № 6-130цс13 про виділення майна із загальної пайової власності і визнанні права власності на це майно, вказав, Об'єкти нерухомого майна, до складу яких входять самовільно побудовані (реконструйовані, переплановані) об'єкти не є об'єктами права власності (ч. 2 ст . 376 ГК)а тому не можуть бути предметом розподілу (виділення) згідно з нормами ст. ст. 364, 367 ГК.

Розмір доль в загальній власності визначається виходячи з вкладів співвласників, тільки якщо у разі, якщо розмір доль в праві загальної пайової власності не встановлений в договорі

На засіданні Судової палати у цивільних справах 11 грудня 2013 року ВСУ, розглянувши справа № 6-133цс13 о визнанні майнових прав і виключенні сторони з інвестиційного договору, вказав, частина 2 ст. 357 ГК, згідно якої якщо розмір доль в праві загальної пайової власності не встановлений за домовленістю співвласників або законом, він визначається з урахуванням вкладу кожного із співвласників в придбання (виготовлення, споруда) майна, застосовується тільки у разі, якщо розмір доль в праві загальної пайової власності не встановлений. У цій справі суд касаційної інстанції, визнавши за позивачем майнові права на об'єкт інвестування і виключивши з договору інвестування відповідача, не врахував, що в інвестиційному договорі у кожного учасника визначені долі.

Інвесткомпанія не може передати в іпотеку квартиру в недострое без згоди інвестора

По справі № 6-134цс13 про визнання недійсним договори іпотеки і внесених в нього змін і доповнень ВСУ була висловлена правова позиція, згідно якої інвестор, виконавши свої грошові зобов'язання за договором пайової участі у фінансуванні будівництва житлового будинку і повністю сплативши інвестиційній компанії вартість об'єкту будівництва, зробив дії, спрямовані на виникнення юридичних фактів, необхідних і достатніх для отримання права вимоги переходу права власності на об'єкт будівництва чи набуття майнових прав на цей об'єкт.

У разі відкриття спадку до 1 січня 2004 року (термін на прийняття якого збіг до 1 січня 2004 р.), або якщо воно було прийняте хоч би одним із спадкоємців, до таких спадкових стосунків застосовуються норми ГК УРСР 1963 року

На засіданні Судової палати у цивільних справах 18 грудня 2013 року було розглянуто справа № 6-138цс13предметом якого була суперечка про відміну рішення про оформлення права власності на квартиру, визнанні недійсним договори дарування і визнанні права власності на половину квартири.

Вказано, що якщо спадок у зв'язку із смертю члена кооперативу відкрився до 1 липня 1990 рокутобто до набуття чинності Закону СРСР "Про власність" (який згідно з постановою Верховної Ради України "Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР" підлягав застосуванню на території України до 15 квітня 1991 року - моменту набуття чинності Закону "Про власність" від 7 лютого 1991 року) і відповідно до ст. 145 ЖК РСФСР і п. 43 Типові статути ЖСК і пп. 7, 55 Зразкового статуту ЖСК, відкривається спадок не на квартиру, а на пайякий переходить до спадкоємців в порядку, передбаченому законом (ст. ст. 524-562 ГК УРСР 1963 р.), а члени його сім'ї, які проживали разом з ним, зберігають право користування житлом за умови вступу в кооператив одного з них.

У суперечках про визнання договору оренди земельної ділянки недійсним правове значення має наявність у сторони договору волі на його укладення на момент досягнення з іншою стороною згоди

18 грудня 2013 року також було розглянуто справа № 6-127цс13предметом якого була суперечка про визнання договору оренди земельної ділянки недійсним через відсутність у сторони договору волі на його укладення на момент державної реєстрації цього договору. ВСУ вказав, що при рішенні вказаної категорії справ правове значення має наявність у сторони договору волі на його укладення на момент досягнення з іншою стороною договору згоди у належній формі за усіма істотними умовами договору, а не на момент державної реєстрації цього договору.

Вищий адміністративний суд України

Роз'яснені деякі питання поступки права вимоги

Главам апеляційних адмінсудів 11 грудня 2013 року було спрямовано лист № 1713/12/13-13що містить виводи, зроблених при ухваленні рішення четвертою судовою палатою ВАСУ в справі № 2а-7912/12/1370 за позовом ПАО "Кредобанк" до Спеціалізованої державної податкової інспекції по роботі з великими платниками податків в м. Львові ДПС про відміну наказу і податкових повідомлень- рішень. Вказано, що висновки про явне протиріччя угоди інтересам держави і суспільства контролюючі органи можуть робити виключно в аспекті того, чи суперечить відповідна угода фіскальним інтересам держави, забезпечення яких покладається на контролюючі органи.

Інакше здійснення аналізу дотримання чинного законодавства при укладенні і / або виконанні угод, у тому числі на предмет порушення інтересів держави, не відноситься до компетенції контролюючих органів. висновки про явне протиріччя угоди інтересам держави і суспільства контролюючі органи можуть робити виключно в аспекті того, чи суперечить відповідна угода фіскальним інтересам держави, забезпечення яких покладається на контролюючі органи. Системне тлумачення норм Податкового кодексу не дозволяє рахувати поступку права вимоги для цілей обліку по податку на прибуток окремою господарською операцією, відмінною від продажу товарів.

Вищий господарський суд України

Судді обговорили проблеми розподілу засобів, що стягуються за порушення природоохоронного законодавства

16 грудня 2013 року на засіданні секції першої і другої судових палат Науково-консультативної ради ВХСУ говорили про компетенцію суду відносно розподілу засобів, що стягуються в якості відшкодування збитку, нанесеного державі внаслідок порушення природоохоронного законодавства, між державним і місцевими бюджетами (спеціальними фондами).

Прийнята постанова про відповідальність за порушення грошових зобов'язань

17 грудня 2013 року відбулося засідання пленуму ВХСУ, на якому були прийняті постанова "Про деякі питання практики застосування законодавства про відповідальність за порушення грошових зобов'язань", Положення про порядок проведення санації до збудження провадження у справі про банкрутство і Положення про порядок офіційного обнародування відомостей про справу про банкрутство.

Інші новини

Визначений перелік ЗМІ, в яких розміщуватимуться оголошення про виклик до суду в 2014 році

Відповідно до розпорядженням Кабміну від 18 грудня 2013 року друкованим ЗМІ загальнодержавної сфери поширення з цього питання являється газета "Урядовий кур'єр". У Київській області таким ЗМІ являється "Година Київщини".

Ухвалений Закон, що відміняє підвищення суддівських зарплат з нового року

19 грудня 2013 року парламент прийняв Закон про внесення зміни в ст. 129 Закону "Про судоустрій і статус суддів" (проект № 3768). Проектом було запропоновано виключити абзац п'ятий ч. 3 ст. 129 Закону згідно якого з 1 січня 2014 р. передбачено підвищення посадового окладу судді місцевого суду до 12 мінімальних зарплат.

17 грудня 2013 року ЮРЛИГОЙ був проведений круглий стіл "Нові виходи і безвихідь лабіринтів судової практики : підсумки 2013 року очима експертів", детальніше про яке читайте тут.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини