Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: євроінтеграція, рішення про "Матч смерті", адвокатські мантії

Реклама

Як повідомляє Станіслав Батрин, директор юридичній компанії Lions Litigate, сьогодні вранці до Окружного адміністративного суду м. Києва був спрямований позов про визнання протиправним і відміні розпорядження Кабміну від 21 листопада 2013 року № 905-р. Він вважає, що уряд порушив ст. 19 Конституцій і перевищило свої повноваження і просить визнати протиправним і відмінити розпорядження Кабміну про призупинення євроінтеграції.

За його словами розпорядження Кабміну № 905-р суперечить актам Президента України і національним законам. Так, згідно ч. 1 ст. 50 Закону "Про Кабінет Міністрів України", уряд видає постанови і розпорядження на основі і у виконання Конституції і законів України, актів Президента. Відповідно до ст. 11 Закону "Про основи внутрішньої і зовнішньої політики", основними принципами зовнішньої політики держави є забезпечення інтеграції України в європейський політичний, економічний, правовий простір з метою отримання членства в Європейському Союзі. Надалі, конкретні вказівки уряду по інтеграції були надані в Указі Президента № 127/2013 "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 12 березня 2013 року "Про невідкладні заходи по європейській інтеграції України".

С. Батрин роз'яснює, що, оскільки попередні акти парламенту і Президента не скасовані, вони є обов'язковими до виконання урядом. Проте, уряд їх проігнорував. Також звернена увага на те, що відповідно до розпорядження Кабміну № 905-р прийнято рішення не про ті або інші способи виконання процесу, його форму, а саме про припинення процесу як такого.

"Уряд взагалі не може припиняти процес, без відповідного рішення парламенту або президента. Є уряд узяло на себе неналежні функції"- робить висновок юрист.

Детальніше про розпорядження Кабміну читайте в матеріалі: "Кабмін вирішив припинити підготовку до укладення Договору про асоціацію з ЄС".

Верховний Суд України

Кредитодатель не має права вимагати повернення споживчого кредиту, термін давності якого збіг в несудовому порядку

На засіданні Судової палати у цивільних справах 20 листопада 2013 року було розглянуто справа № 6-126цс13, предметом якого була суперечка про стягнення заборгованості по споживчому кредиту після закінчення позовної давності.

При розгляді цієї справи ВСУ зробив правове укладення: п. 7 ч. 11 ст. 11 Закону "Про захист прав споживачів", яким кредитодателю забороняється вимагати повернення споживчого кредиту, термін давності якого збіг, в системному зв'язку з самою ч. 11 ст.11 вказаного Закону торкається позасудового порядку повернення споживчого кредиту і спрямований на те, щоб встановити судовий контроль за рішенням таких вимог кредитодателя з метою захисту прав споживача як слабкішої сторони договору споживчого кредиту.

Вищий адміністративний суд України

18 листопада 2013 року було прийнято рішення залишити без розгляду позовну заяву про визнання недостовірними результатів виборів в одномандатному виборчому окрузі № 225

Громадська організації "Міський рух в захист прав громадян "Народний Контроль", зокрема, просила ВАСУ відмінити відмінити постанову Центрвиборчкому в частині реєстрації обраним народним депутатом по одномандатному виборчому округу № 225 Вадима Колесниченко. Перевіривши позов, суд вирішив, що він підлягає залишенню без розгляду, оскільки позивачем пропущений шестимісячний термін звернення до суду.

Європейський суд з прав людини

Держава зобов'язана компенсувати організації втрати від пільгового тарифу на електроенергію незалежно від наявності бюджетного призначення

ЕСПЧ встановив порушення Україною ст. 1 Протоколу до Конвенції про захист прав і основних свобод у зв'язку з втручанням в право заявника на мирне володіння майном в справі "ПАО "Кировоградоблэнерго" проти України".

ПАО "Кировоградоблэнерго" скаржилася в ЕСПЧ по ст. 1 Протоколу на порушення його права на повагу своєї власності, оскільки воно було зобов'язана надавати суддям частину своїх послуг безкоштовно і йому було відмовлено у відшкодуванні державою, а також посилалася на п. 1 ст. 6 Конвенцій в зв'язку з цим.

ЕСПЧ встановив порушення ст. 1 Протоколу, оскільки компанія-заявник була зобов'язана надавати частину своїх послуг безкоштовно і не могла ініціювати отримання відповідної компенсації через відсутність чіткого і передбачуваного законодавства в зв'язку з цим. Україна повинна виплатити заявникові 95,67 євро відшкодування матеріального збитку.

ЕСПЧ не побачив порушення ст. 8 Конвенцій про захист прав людини і основних свобод в справі про "Матч смерті"

21 листопада 2013 року ЕСПЧ оприлюднив рішення у справі "Путистин проти України"у якому вказується на отстутствие порушень ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основних свобод (право на повагу приватного і сімейного життя). Владлен Путистин (син Михайла Путистинаколишнього гравця ФК "Динамо-Київ", який 9 серпня 1942 року брав участь в легендарному "Матчі смерті" між ФК "Старт" і командою "Флакельф") звернувся в ЕСПЧ в 2003 році із скаргою відносно публікації наклепницької інформації про його батька в газеті "Комсомольська правда". В. Путистин вважає, що українські суди неправомірний відмовили в задоволенні його позовних вимогах до "Комсомольської правди", оскільки з опублікованої там 3 квітня 2001 року статті "Правда про Матч смерті" можна зробити висновок, що М. Путистин співпрацював з гестапо. Ухвалюючи рішення про відсутність порушення ст. 8 Конвенцій, ЕСПЧ, зокрема, визнав, що заявник постраждав від статті непрямим чином, в тому сенсі, що тільки читач, який знав, що ім'я В. Путистина було на афіші 1942 року (фото якої опублікувала "Комсомольська правда") може зробити несприятливі висновки про нього.

Інші новини

Господарські суди освітлюватимуть свою діяльність в ЗМІ

21 листопада 2013 року відбулося чергове засідання ради суддів господарських судів. Голова ради привів ряд прикладів досягнень і позитивних тенденцій в роботі господарських судів, які могли б забезпечити позитивний імідж судів господарської юрисдикції серед населення, проте жоден з них не висвітлений в ЗМІ.

Рада суддів господарських судів доручив головам місцевих і апеляційних господарських судів України організувати і постійно проводити роботу по об'єктивному освітленню в ЗМІ їх діяльностіщомісячно повідомляти пораду про прийняті заходи, а також в строк до 15 грудня 2013 р. підготувати і надати раді суддів господарських судів програму обнародування господарськими судами об'єктивної і усебічної інформації про свою діяльність.

Сергій Винокуров звільнений з посади судді Конституційного суду України

Президент Указом від 19 листопада 2013 року № 643/2013 звільнив Сергія Винокурова з посади судді Конституційного суду України у зв'язку з досягненням С. Винокуровым 65-ти років.

Адвокатам можуть надати право носити мантії

20 листопада 2013 року в ході чергового засідання Комітет з питань верховенства права і правосуддя рекомендував ухвалити за основу в першому читанні законопроект Геннадія Москаля № 1115 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно адвокатської мантії".

Допрацьованим законопроектом пропонується доповнити перелік професійних прав адвокатів під час участі в судовому засіданні і передбачається право адвоката бути одягненим у відповідний одяг - адвокатську мантію.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини